Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal αποκαλύπτει την παρουσία μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στο Γαλαξία μας και πιο συγκεκριμένα στο νέφος του Μαγγελάνου. Υπολογίζεται ότι έχει 600.000 φορές τη μάζα του Ήλιου και κινείται σταθερά προς το γαλαξία μας.

Επιστήμονες στο Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics αξιοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης αστέρων, εντόπισαν μια αόρατη κοσμική οντότητα της οποίας η μάζα υπερβαίνει κατά πολύ κάθε γνωστό αστρικό αντικείμενο στα Νέφη του Μαγγελάνου, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 160.000 ετών φωτός από τη Γη.

Οι ερευνητές εντόπισαν την παρουσία της αναλύοντας την κίνηση αστέρων που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με εξαιρετικά πυκνές μάζες. Η πιθανή πηγή θεωρείται πως ήταν η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα Νέφη του Μαγγελάνου.

Γιατί πρέπει να συνδέσεις το σταθερό με το What’s UP σου

Με επικεφαλής τον αστροφυσικό Jiwon Jesse Han, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από το διαστημικό παρατηρητήριο Gaia, το οποίο παρακολουθεί περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο αστέρια μέσα και γύρω από τον γαλαξία μας. Η ανακάλυψή τους προήλθε από την εξέταση 21 άστρων που ταξιδεύουν με ταχύτητες σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των τυπικών άστρων.

Παρακολουθώντας τις τροχιές τους οι ερευνητές εντόπισαν την πηγή προέλευσής τους. Ενώ επτά από αυτά τα αστέρια προήλθαν από την Sagittarius A* (τη γνωστή υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας), εννέα άλλα προέρχονταν από την κατεύθυνση των νεφών του Μαγγελάνου.

Πρόκειται για μια μοτίβο παρόμοιο με το φαινόμενο Hills mechanism, το οποίο περιγράφει ένα φαινόμενο όπου έντονες βαρυτικές δυνάμεις τραβούν το ένα άστρο μέσα στη μαύρη τρύπα, ενώ το άλλο απομακρύνεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

Πηγή: Hypervelocity Stars Trace a Supermassive Black Hole in the Large Magellanic Cloud

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.