Μια κολοσσιαία δομή σε ένα απόμακρο σημείο του σύμπαντος, δείχνει ότι κάτι πολύ λάθος συμβαίνει με την κατανόηση που έχουμε για το σύμπαν. Σε φως που ταξίδεψε 6.9 δισεκατομμύρια χρόνια για να φθάσει σε εμάς, οι αστρονόμοι βρήκαν μια γιγάντια σχεδόν κυκλική δομή αποτελούμενη από γαλαξίες, 1.3 δισεκατομμύρια έτη φωτός σε διάμετρο. Την ονόμασαν λόγω του σχήματος Big Ring.

Ονομάστηκε ο Μεγάλος Δακτύλιος, Big Ring και ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιήσουμε το καθιερωμένο μοντέλο της κοσμολογίας. Η ανακάλυψη, έγινε από την αστρονομόνο Alexia Lopez του Πανεπιστημίου του Central Lancashire. Είναι η δεύτερη σημαντική ανακάλυψη μετά την  Giant Arch στην ίδια μακρινή απόσταση.

«Καμία από αυτές τις δύο υπερμεγέθεις δομές δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί με την τρέχουσα κατανόηση του σύμπαντος», δήλωσε h Lopez. «Και τα υπερμεγέθη μεγέθη τους, τα ξεχωριστά τους σχήματα και η κοσμολογική τους εγγύτητα πρέπει σίγουρα να μας λένε κάτι σημαντικό – αλλά τι ακριβώς;»

Η πιο άμεση σύνδεση φαίνεται να είναι με κάτι που ονομάζεται  Baryon Acoustic Oscillation (BAO). Πρόκειται για γιγάντιες, κυκλικές διατάξεις γαλαξιών που βρίσκονται σε όλο το διάστημα. Στην πραγματικότητα είναι σφαίρες, τα απολιθώματα ακουστικών κυμάτων που διαδίδονταν στο πρώιμο Σύμπαν και στη συνέχεια πάγωσαν όταν το διάστημα έγινε τόσο διάχυτο που τα ακουστικά κύματα δεν μπορούσαν πλέον να ταξιδέψουν.

Ο Μεγάλος Δακτύλιος δεν είναι ΒΑΟ. Όλα τα ΒΑΟ έχουν σταθερό μέγεθος διαμέτρου περίπου 1 δισεκατομμυρίου ετών φωτός. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα παραμένει. Τι είναι επιτέλους. Και τι σημαίνει για την κοσμολογική αρχή, η οποία δηλώνει ότι, προς όλες τις κατευθύνσεις, κάθε δεδομένο κομμάτι του χώρου πρέπει να μοιάζει σχεδόν το ίδιο με όλα τα άλλα κομμάτια του χώρου.

Μυστηριώδη αντικείμενα στο διάστημα θα μπορούσαν να είναι γιγαντιαίες σφαίρες Dyson

«Περιμένουμε η ύλη να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη παντού στο χώρο όταν βλέπουμε το σύμπαν σε μεγάλη κλίμακα, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχουν αξιοσημείωτες ανωμαλίες πάνω από ένα ορισμένο μέγεθος», εξήγησε h Lopez.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι οι δομές είναι ένα είδος τοπολογικής ατέλειας στο ύφασμα του χωροχρόνου, γνωστή ως κοσμική χορδή  Δεν έχουμε βρει πολλές φυσικές αποδείξεις για τις κοσμικές χορδές, αλλά τα θεωρητικά στοιχεία είναι αρκετά ελπιδοφόρα.

Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι σημαίνουν το Bing Ring και το Giant Arc. Θα μπορούσαν απλώς να είναι τυχαίες διατάξεις γαλαξιών που στροβιλίζονται στον ουρανό, αν και η πιθανότητα αυτού φαίνεται αρκετά μικρή. Το καλύτερο θα ήταν να βρεθούν περισσότερες τέτοιες διατάξεις γαλαξιών, διάσπαρτες στο Σύμπαν. «Από τις τρέχουσες κοσμολογικές θεωρίες δεν πιστεύαμε ότι δομές αυτής της κλίμακας ήταν δυνατές», δήλωσε η Lopez.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.