Η βιταμίνη D είναι γνωστή για τα οφέλη στην υγεία μας, από την ενίσχυση των οστών, την μυϊκής δύναμης και την λειτουργία του ανοσοποιητικού, όπως επίσης και με την νοητική λειτουργία. Όμως, στα οφέλη τώρα προστίθεται και η πρόληψη του καρκίνου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, δείχνει πως η κοινή βιταμίνη D είναι αποτελεσματική στην πρόληψη καρκίνου και κυρίως στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ομάδα από την Ουγγαρία, που διεξήγαγε την μελέτη, ανέλυσε δεδομένα 50 προηγούμενων μελετών, που περιλάμβαναν περισσότερους από 1.3 εκατομμύρια συμμετέχοντες, εστιάζοντας στις επιδράσεις που είχε η Βιταμίνη D στον κίνδυνο καρκίνου, στο ανοσοποιητικό και τις φλεγμονές.

«Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης János Tamás Varga, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Semmelweis στη Βουδαπέστη.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει ξεκάθαρα την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D (η κύρια μορφή της βιταμίνης D) και των αποτελεσμάτων του καρκίνου».

Παράλληλα, η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί πως μειώνει τις φλεγμονές και προάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, ενώ αναστέλλει και την ανάπτυξη όγκων και ενισχύει την ανοσολογική απόκριση.

«Αυτοί οι μηχανισμοί επηρεάζουν σημαντικά την παθοφυσιολογία του καρκίνου του παχέος εντέρου», σημείωσε ο Varga.

Όμως, εκτός από την πρόληψη, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ενισχύει και τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ ασθενών με καρκίνο, σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η επίδραση της βιταμίνης D μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η δοσολογία, η ατομική κατάσταση των ασθενών και η διάρκεια της θεραπείας», πρόσθεσε ο Varga.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε μελέτες που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιστήμονες θα προσπαθήσουν να «μειώσουν τον ήλιο» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

«Ωστόσο, μεγάλες μελέτες δεν έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου (προκαρκινικές αναπτύξεις) ή καρκίνου», ανέφερε η ACS στον ιστότοπό της.

Οι συγγραφείς της μελέτης, αναφέρουν πως ένας σημαντικός περιορισμός της έρευνάς τους, είναι πως οι μελέτες που ανέλυσαν, χρησιμοποιήσαν διαφορετικές δόσεις βιταμίνης D και αφορούσαν ασθενείς σε διαφορετικά στάδια καρκίνου.

Για αυτό, ζητούν περισσότερες έρευνες για τον ακριβή προσδιορισμό της βέλτιστης δοσολογίας, ώστε να έχουν την μέγιστη θεραπευτική αποτελεσματικότητα.

Όπως και αν έχει, είναι καλό να ελέγχουμε τα επίπεδα βιταμίνης D και όταν είναι απαραίτητο να παίρνουμε συμπληρώματα για να ρυθμίσουμε τυχών απώλειες. Οι μελέτες δείχνουν πως βοηθάει σε πολλά μέρη του οργανισμού μας, ενώ έχει πιθανότητες να βοηθήσει  και στην πρόληψη του καρκίνου! Εδώ να πουμε πως η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η διατροφή και η έκθεση στον Ήλιο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.