Η Samsung είναι γεγονός ότι δεν κάνει μεγάλο ντόρο, κάθε φορά που προβαίνει στην παρουσίαση ενός νέου επεξεργαστή στην αγορά, ωστόσο όμως η ανάπτυξη επεξεργαστών αποτελεί ένα αναπόσπαστο τμήμα της εμπορικής της δραστηριότητας, δεδομένου των πολλών συσκευών που διαθέτει στην αγορά κάθε χρόνο. Οι επεξεργαστές της Samsung για φορητές συσκευές, που διατίθενται κάτω από το Exynos brand φθάνουν σε smartphones διαφόρων κατηγοριών, από τα Galaxy S ως την οικονομική σειρά των J series.

Θα βρεις δυο εκδόσεις κάθε high-end Samsung smartphone στην αγορά. Ένα που έρχεται με Snapdragon επεξεργαστή και ενός άλλου που εξοπλίζεται με Exynos και προορίζεται για αγορές όπως η δική μας. Ο τωρινός flagship επεξεργαστής της Samsung είναι ο Exynos 9810. Βρίσκεται στο εσωτερικό του Galaxy S9, ενώ αντίθετα ο Exynos 8895 μπορεί να βρεθεί στα Galaxy Note 8 και Galaxy S8 handsets. Η Samsung είναι ο μόνος κατασκευαστής του Android, που εργάζεται σε ένα πλήρως custom CPU για τα flagship smartphones, γνωστό ως Mangoose ή M πυρήνες. Ο Exynos 9810 διαθέτει την τρίτη γενιά του συγκεκριμένου design.

Οι πυρήνες Samsung Mongoose διαθέτουν ένα πιο ευρύ design σε σχέση με τους Cortex πυρήνες της ARM και συνοδεύονται από περισσότερη cache σε σχέση με άλλα chips στο οικοσύστημα του Android.  Πρόκειται για μια προσέγγιση παρόμοια με το design των επεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε Samsung SoCs.  Κάτι τέτοιο, κάνει τους Samsung M cores σημαντικά μεγαλύτερους σε σχέση με τους ARM Cortex, παρουσιάζουν όμως ορισμένα προβλήματα επιδόσεων και αυτονομίας της μπαταρίας.

Δυστυχώς, η χρήση custom CPU core από την Samsung, την εμποδίζει στο να εξοπλίσει τους επεξεργαστές των smartphone συσκευών της με την τεχνολογία DynamIQ core cluster της ARM, η οποία φέρει ορισμένα σαφή πλεονεκτήματα, όπως καλύτερες επιδόσεις και αυτονομία, αν και χρησιμοποιεί χαμηλής κατανάλωσης Cortex-A55 cores. Όσον αφορά τον τομέα της GPU, θα συναντήσουμε μια μεγάλη ομάδα Mali GPU cores για γρήγορες επιδόσεις στο gaming.

Η σειρά των flagship επεξεργαστών Exynos 9, βασίζονται στην αρχιτεκτονική των 10nm. Στα chips θα συναντήσουμε και τα γρηγορότερα 4G LTE modems. Επιπλέον, οι επεξεργαστές της συγκεκριμένης σειράς, υποστηρίζουν υψηλής ανάλυσης κάμερες και συστήματα διπλών φακών, LPDDR4X RAM, UFS memory compatibility όπως και τις συνήθεις επιλογές Bluetooth και Wi-Fi.

Δεν υπάρχει dedicated AI hardware αν και η Samsung υποστηρίζει machine learning acceleration στα high-end chips. Χρησιμοποιούν την Vision Processing Unit (VPU) για αναγνώριση αντικειμένων καθώς και GPU math optimizations.

Επιλογές μεσαίου κόστους

Είναι γεγονός, ότι οι επεξεργαστές μεσαίου κόστους της Samsung, έχουν βοηθήσει σημαντικά στο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αυτών και των flagship μοντέλων. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές για συσκευές μεσαίου κόστους έρχονται υπό το brand της Exynos 7 series, αν και υπάρχει και ο Exynos 9610.

Ο Exynos 9610 δεν έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή του σε κανένα smartphone, αποτελεί όμως μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον Exynos 7885, που βρίσκουμε στα Galay A smartphones.  Πρόκειται για ένα παρόμοιο chip, που συνδυάζει τους big.LITTLE Cortex-A73 και A55, που θα θεωρούνταν ως high-end design πριν από ένα χρόνο. Οι επιδόσεις της GPU εδώ μειώνονται σημαντικά σε σύγκριση με τη σειρά Exynos 9 series, ωστόσο είναι αρκετά ικανή για casual gaming.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιδόσεις για τις οποίες μιλάμε εδώ, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η σειρά Exynos 7 φθάνει σε επιδόσεις τα Snapdragon 710 και 600 series.

Budget processors

Τα Exynos 5 series και τα παλαιότερα 7 series μοντέλα, αποτελούν την οικονομική σειρά των επεξεργαστών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα συναντήσουμε οχταπύρηνα και τετραπύρηνα Cortex-A53 CPUs, την πιο αργή LPDDR3 memory και υποστήριξη οθονών μόλις 720p σε αντίθεση με τα 1080p panels παραπάνω. Τέτοιοι επεξεργαστές, βρίσκονται στο εσωτερικό συσκευών όπως, των Galaxy A3, J3 και Xcover 4. Ωστόσο, η Samsung δεν κάνει εκπτώσεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών. Τα modems της συγκεκριμένης κατηγορίας, συνεχίζουν να παραμένουν γρήγορα και να υποστηρίζουν carrier aggregation για γρήγορα 4G downloads, ενώ κάποια chips υποστηρίζουν ακόμη και συστήματα διπλών φακών και υψηλότερης ανάλυσης αισθητήρες καμερών.

Δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αδιάφορα chips, αντίθετα κάθε άλλο. Ο Exynos 7822 για παράδειγμα υποστηρίζει δυο με τέσσερις big.LITTLE CPU core συνδυασμούς. Η προσθήκη δυο Cortex-A73 cores πυρήνων, θα προσφέρει ορισμένες σημαντικές βελτιώσεις στα οικονομικότερα handsets, που παραδοσιακά βασίζονταν κυρίως σε Cortex-A53 cores χαμηλής κατανάλωσης. Το SoC εκμεταλλεύεται επίσης τη νέα Mali G72 GPU, ωστόσο η single core υλοποίηση κάνει τον επεξεργαστή να απευθύνεται στην οικονομική σειρά smartphones.

Τέλος, υπάρχουν φήμες ότι η Samsung εργάζεται πάνω στη δημιουργία του δικού της GPU design. Αν κάτι τέτοιο τελικά ισχύει, που όντως μπορεί να συμβαίνει, αρχικά θα προορίζεται για ένα low-end προϊόν και ίσως να μην είναι έτοιμο για πολλά χρόνια ακόμη. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση των Galaxy Note 9 και S10 για να δούμε το επόμενο μεγάλο βήμα προς την βελτίωση των επιδόσεων που θα κάνει η Samsung.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.