Μια πρώην εργαζόμενη στη Meta, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα κόλαφος των New York Times, κατέληξε να παρακολουθείται από τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αφού διαπίστωσε ότι η συσκευή της είχε μολυνθεί με το γνωστό Predator. Ο λόγος, για την Artemis Seaford η οποία εργαζόταν στη Meta όσο ζούσε στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, η Seaford εργαζόταν στη Meta από το 2020 μέχρι το 2022 και ασχολούνταν με θέματα για την κυβερνοασφάλεια έχοντας επαφές συχνά με Έλληνες αλλά και ξένους αξιωματούχους. Για πρώτη φορά θεώρησε ότι ίσως έχει χακαριστεί όταν είδε το όνομά της σε λίστα με στόχους τον Νοέμβριο του 2022.

Ερευνητές της Citizel Lab επιβεβαίωσαν αργότερα ότι η συσκευή της είχε μολυνθεί με το Predator τον Σεπτέμβριο του 2021 για τουλάχιστον δυο μήνες. Το Predator επιτρέπει την παρακολούθηση μηνυμάτων, κλήσεων, φωτογραφιών και video στο τηλέφωνο του στόχου και μολύνει τη συσκευή όταν κάνουν κλικ σε κάποιον σύνδεσμο.  Επιπλέον, άνθρωποι που γνωρίζουν την υπόθεση επισημαίνουν ότι η Seaford παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ.

Το spyware βρέθηκε στο κινητό της μετά το κλείσιμο ενός ραντεβού για τη λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον Covid, μέσω της επίσημης πλατφόρμας του Ελληνικού Κράτους. Πολλές ώρες μετά, έλαβε μήνυμα που ζητούσε να επιβεβαιωθεί το ραντεβού με κλικ σε σύνδεσμο. Και ακριβώς αυτό ήταν που μόλυνε τη συσκευή της.

Οι πληροφορίες ραντεβού που είχε το μολυσμένο μήνυμα ήταν σωστές, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος είχε πρόσβαση στα στοιχεία του ραντεβού και συνέταξε με αυτά το μολυσμένο μήνυμα. Ο αποστολέας εμφανιζόταν ως η επίσημη πλατφόρμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ το μολυσμένο URL ήταν παρόμοιο της πλατφόρμας εμβολιασμών.  Άγνωστο παραμένει γιατί ήταν στόχος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας μας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.