Η εποχή της πανδημίας έφερε μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις υπολογιστών, λόγω της μεγάλη ανάγκης για εργασία από το σπίτι. Τώρα όμως οι καταναλωτές έχουν καινούρια μηχανήματα και δεν έχουν ανάγκη αλλαγής τους ακόμα. Έτσι, σύμφωνα με το IDC, η αγορά υπολογιστών έχει δει πτώση 29% στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 56.9 εκατομμύρια υπολογιστές συνολικά, για όλες τις εταιρίες. Συνήθως η Apple δεν είχε μειωμένες πωλήσεις λόγω καταστάσεων, όμως φέτος όλα αλλάζουν. Σύμφωνα με το IDC, η Apple πούλησε μόλις 4.1 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, μειωμένα κατά 40.5% σε σχέση με τις 6.9 εκατομμύρια πωλήσεις του πρώτου τιμήνου του 2022. Η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την πτώση που είδαν Lenovo, HP. Dell, Asus και άλλες εταιρίες.

Σύμφωνα με το IDC, η ζήτηση για υπολογιστές το 2022 ήταν ακόμα αυξημένη, σε σχέση με με την εποχή πριν την πανδημία, παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 2021. Η απότομη αύξηση ήταν λογική, αφού οι περισσότεροι έσπευσαν να αλλάξουν τους υπολογιστές τους, ώστε να εργάζονται πιο άνετα από το σπίτι, λόγω της πανδημίας. Στις περισσότερες χώρες άλλωστε, η αλλαγή υπολογιστή ήταν επιδοτούμενη για το προσωπικό μεγάλων εταιριών, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα όταν ο κόσμος δεν ήταν στο γραφείο. Μεγάλη άνοδο είδαν και οι πωλήσεις tablet και κινητών, για τους ίδιους λόγους.

Οι προβλέψεις του IDC έρχονται με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα από τα Macs, αφού η εταιρία έχει σταματήσει να δημοσιεύει αριθμό πωλήσεων. Έτσι το IDC, βασίζεται στα στοιχεία από τα κέρδη της εταιρίας, που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα.

Οι πωλήσεις των Mac ήταν κατα 25% αυξανόμενες κάθε χρόνο, μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022, παρά το γεγονός πως οι υπόλοιπες εταιρίες υπολογιστών έβλεπε μείωση την ίδια περίοδο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 όμως η Apple δήλωση 29% πτώση στα κέρδη, σε σχέση με το τεταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ όλα δείχνουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2023 η κατάσταση χειροτέρεψε, παρά τα νέα Mac Mini και MacBook Pro με Μ2. Βέβαια και η εταιρία φρόντισε να ανεβάσει τις τιμές για τα νέα μηχανήματα, που πιθανότατα δεν βοήθησε στην πτωτική τάση.

Σύμφωνα με το IDC η αγορά θα ανακάμψει στα τέλη του 2023, όταν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, θα ξεκινήσουν την αντικατάσταση των υπολογιστών που αγόρασαν στην αρχή της πανδημίας. Το θέμα είναι να δούμε πόση θα είναι η ανάκαμψη, δεδομένης της παγκόσμιας ύφεσης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.