Η Google δημιούργησε μια ειδική έκδοση του Chrome OS, που είναι Open Source και έχει σχεδιαστεί για να τρέχει στα Android Smartphones. Το πρόγραμμα ονομάζεται εσωτερικά Ferrochrome και η Google έχει κάνει επίδειξη στο τι μπορεί να κάνει σε μικρές ιδιωτικές εκδηλώσεις, για εταιρίες. Το Android Authority κατάφερε να βρει τον κώδικα του ferrocrhome και να τον τρέξει σε εάν Pixel 7 Pro. Πρακτικά, το Chrome OS τρέχει σε ένα virtual machine και μας δίνει την λειτουργικότητα ενός Chrome OS laptop, στο Android κινητό μας. Είναι κάτι αντίστοιχο του Samsung DEX, αλλά με περισσότερες δυνατότητες.

Η σελίδα προσπάθησε να το τρέξει και στο Pixel 8, όμως ένα bug δεν επέτρεπε την σωστή λειτουργία του. Η συσκευή πρέπει να υποστηρίζει έξοδο εικόνας, οπότε κοιτάμε κατά βάση μόνο ναυαρχίδες, ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε το κινητό μας με οθόνη για καλύτερη εμπειρία.

Η νέα λειτουργία χρησιμοποιεί το VM Launcher app της Google. Πρόκειται για μια εφαρμογή από την Google, που φέρνει τα απαραίτητα APIs στο Android Virtualization Framework (AVF), ώστε να δημιουργήσει και να εκκινήσει virtual machines, με τις ρυθμίσεις ενός JSON αρχείου.

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, το λειτουργικό ξεκίνησε αρκετά γρήγορα και ας τρέχει και Tensor επεξεργαστή, που δε φημίζεται για της κορυφαίες επιδόσεις του. Ο χρήστης έπρεπε να κάνει login ή να ανοίξει κάποιο προφίλ επισκέπτη. Στην Beta έκδοση, το δίκτυο δεν λειτούργησε αμέσως, όμως είναι είναι γνωστό bug που η Google έχει διορθώσει ήδη στην τελευταία έκδοση. Όταν συνέδεσαν ποντίκι και πληκτρολόγιο στο κινητό, αυτά αναγνωρίστηκαν αμέσως και δούλευαν απροβλημάτιστα. Ο ήχος όμως δεν λειτούργησε και είναι κάτι που η Google ήδη προσπαθεί να διορθώσει. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για Beta έκδοση της νέας λειτουργίας. Αν και στο βίντεο δεν βλέπουμε πολλά, οι επιδόσεις είναι πολύ καλές και όλα άνοιγαν ταχύτατα.

Εάν αναρωτιέστε εάν η εκτέλεση άλλων λειτουργικών συστημάτων θα είναι δυνατή, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, η επίσημη, δημόσια τεκμηρίωση της Google σημειώνει ότι το Chromium OS είναι το «μόνο επίσημα υποστηριζόμενο λειτουργικό» από τον Απρίλιο του 2024. Ωστόσο, αναφέρει επίσης ότι η Google θα προσθέσει υποστήριξη για την εκτέλεση περισσότερων λειτουργικών συστημάτων με υποστήριξη γραφικών στο μέλλον.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτά τα έκανε το Motorola rarz το 2011 και το huawei το 2018. Και τωρα το πλασάρουν για νέο. Χαχαχα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.