Στην MWC 2023, ο κατασκευαστής chip MediaTek θα παρουσιάσει μια σειρά προϊόντων, μεταξύ των οποίων θα είναι νέα chip που θα επιτρέπουν αμφίδρομη δορυφορική επικοινωνία σε smartphones. Η MediaTek ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε δύο νέα chipsets που θα επιτρέψουν τη δορυφορική συνδεσιμότητα σε smartphones και άλλες συσκευές. Το ένα chip θα στοχεύει στην τεχνολογία IoT-non-terrestrial network (IoT-NTN) και το άλλο θα είναι για το νέο radio-NTN (NR-NTN).

Το chip IoT-NTN θα είναι το πρώτο που θα βγει, δεδομένου ότι τα δορυφορικά δίκτυα δεν υποστηρίζουν ακόμη NR-NTN σε μαζική κλίμακα. Η MediaTek αναφέρει ότι το αρχικό κύμα των smartphones που θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των Motorola Defy 2 και CAT S75, θα είναι σχεδιασμένα για αμφίδρομες δορυφορικές υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό βγάζει νόημα, καθώς το IoT-NTN χρησιμοποιεί συνδέσεις χαμηλού ρυθμού δεδομένων, οι οποίες είναι καλύτερες για απλά πράγματα όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα chip NR-NTN κάποια στιγμή, όταν τα δορυφορικά δίκτυα δημιουργήσουν μεγαλύτερη χωρητικότητα για συνδέσεις NR-NTN, τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο τύπος σύνδεσης προσφέρει υψηλότερους ρυθμούς δεδομένων, καθιστώντας τον πιο κατάλληλο για την υποστήριξη βιντεοκλήσεων και άλλων εφαρμογών.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι η MediaTek ανέφερε πως τα chip βασίζονται στο ανοικτό πρότυπο 3GPP R17 NTN και όχι σε μια ιδιόκτητη λύση. Αυτά τα chip είναι αυτόνομα προϊόντα που δεν απαιτούν ένα τηλέφωνο να διαθέτει CPU της MediaTek. Ως αποτέλεσμα, τα chip μπορούν να προστεθούν σε οποιοδήποτε τηλέφωνο 4G ή 5G.

Εκτός από την υποστήριξη του ανοιχτού προτύπου, φαίνεται ότι τα chip θα έχουν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σύνδεσης σε Geosynchronous Equatorial Orbit (GEO), τη δυνατότητα αυτόματης λήψης μηνυμάτων από δορυφόρους, και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για εξοικονόμηση αυτονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.