Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση είναι μια τεχνολογία αιχμής που επιτρέπει την κατασκευή ζωντανών ιστών και οργάνων χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή. Περιλαμβάνει την ακριβή εναπόθεση στρώμα προς στρώμα βιοϋλικών και ζωντανών κυττάρων για τη δημιουργία σύνθετων τρισδιάστατων δομών που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία των φυσικών ιστών και οργάνων.

Η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής, της ανακάλυψης φαρμάκων και της εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, θα επιτρέψει στους ερευνητές να δημιουργούν λειτουργικούς ιστούς και όργανα για μεταμόσχευση, δοκιμές φαρμάκων και μοντελοποίηση ασθενειών. Ωστόσο, εμφανίστηκε μία νέα επίπτωση που μπορεί να έχει η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση.

Η εκτύπωση ηλεκτρονικών συσκευών στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος δεν αποτελεί πλέον επιστημονική φαντασία. Οι επιστήμονες έχουν επιδείξει μια επανάσταση στην τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης δημιουργώντας αγώγιμα κυκλώματα μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς. Η ανακάλυψη έγινε από τον John Hardy του Πανεπιστημίου Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συναδέλφους του, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνά τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Advanced Materials Technology”.

Σε πειράματα με το Caenorhabditis elegans – ένα μικροσκοπικό σκουλήκι με απλό νευρικό σύστημα – μεταλλικά νανοσωματίδια εναποτέθηκαν σε κυκλώματα ή μοτίβα, χρησιμοποιώντας έναν ειδικά κατασκευασμένο τρισδιάστατο εκτυπωτή και ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, στα νανοσωματίδια προστέθηκαν φθορίζουσες χρωστικές για να μπορέσει το κύκλωμα να λάμψει.

Η τρισδιάστατη βιοεκτύπωση θα μπορούσε να επιτρέψει τη δημιουργία ηλεκτρονικών συσκευών μέσα σε ζωντανούς οργανισμούς, όπως διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή ή νευροδιεγέρτες. Οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών ή διαταραχών που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση φυσιολογικών σημάτων ή χημικών αντιδράσεων εντός του σώματος. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμές, αλλά η ανακάλυψη έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ιατρική έρευνα και τη θεραπεία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.