Η Nvidia παρουσίασε τον Eos, τον πρωτοποριακό υπερυπολογιστή της σε κλίμακα κέντρου δεδομένων, στην έκθεση Supercomputing 2023. Ο Eos, που χαρακτηρίζεται ως “AI factory”, έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει τα όρια της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Με το όνομα της ελληνικής θεάς της αυγής, αυτός ο υπερυπολογιστής συμβολίζει μια νέα εποχή στην επιτάχυνση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Eos τροφοδοτείται από μια εντυπωσιακή διάταξη 576 συστημάτων DGX H100 της Nvidia, ενσωματωμένων με τη δικτύωση Quantum-2 InfiniBand και εξειδικευμένο λογισμικό, επιτυγχάνοντας εκπληκτικές επιδόσεις 18.4 Exaflops σε FP8 AI. Αυτή η εγκατάσταση σηματοδοτεί μια εξέλιξη από τα προηγούμενα έργα υπερυπολογιστών της Nvidia, SaturnV και Selene, παρουσιάζοντας μια προηγμένη αρχιτεκτονική DGX SuperPOD. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει την ταχεία κλιμάκωση των λύσεων AI data center για την κάλυψη των απαιτήσεων υψηλών επιδόσεων.

Στην καρδιά του Eos βρίσκονται 4.608 GPU H100, οι οποίες κατανέμονται στις οκτώ APU H100 Tensor Core κάθε συστήματος DGX H100. Αυτή η διαμόρφωση υλικού είναι προσαρμοσμένη για τη διαχείριση εκτεταμένων φόρτων εργασίας, όπως η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, η διεξαγωγή αναλύσεων μεγάλης κλίμακας, η εκτέλεση κβαντικών προσομοιώσεων, και πολλά άλλα.

Nvidia Eos

Η Nvidia υπογραμμίζει ότι η αρχιτεκτονική του Eos είναι λεπτομερώς συντονισμένη για εργασίες AI, που απαιτούν εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση και υψηλή απόδοση σε μαζικές συστάδες υπολογιστών. Οι δυνατότητες δικτύωσης του υπερυπολογιστή, που φτάνουν σε ταχύτητες έως και 400GB/s, είναι κρίσιμες για τον χειρισμό μεγάλων συνόλων δεδομένων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση μοντέλων AI.

Ο Eos ενσωματώνει επίσης εξειδικευμένο λογισμικό για να ενισχύσει την ανάπτυξη της ΤΝ. Το Base Command διευκολύνει τη ροή εργασιών AI, τη διαχείριση συνόλων και παρέχει βιβλιοθήκες για υπολογισμό, αποθήκευση και επιτάχυνση δικτύου. Το AI Enterprise, μια cloud-native πλατφόρμα, στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης εφαρμογών AI, τοποθετώντας τον εαυτό του ως το “λειτουργικό σύστημα” για AI σε επίπεδο επιχείρησης. Σε αναγνώριση των δυνατοτήτων του, ο Eos εξασφάλισε την ένατη θέση στον κατάλογο TOP500 των ταχύτερων υπερυπολογιστών στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.