Από την εποχή της πανδημίας όλο και περισσότερος κόσμος δουλεύει από το σπίτι και έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εργασιακής κουλτούρας παγκοσμίως. Η επίδραση όμως που έχει η εργασία από το σπίτι στην ψυχική υγεία, παραμένει ένα θέμα ευρείας συζήτησης και μελέτης.

Υπάρχουν αρκετά ερωτήματα, όπως το “μπορεί η εργασία από το σπίτι να βελτιώσει την ψυχικής μας υγεία;” και αν ναι,  πόσες μέρες εργασίας από το σπίτι φέρνουν το καλύτερο αποτέλεσμα; Αν βελτιώνει την υγεία μας, τι είναι αυτό που προκαλεί τα οφέλη;

Μια μελέτη θέλησε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, βασιζόμενη σε δεδομένα μακροπρόθεσμων ερευνών σε πάνω από 16.000 Αυστραλούς εργαζομένους;

Η ομάδα διαπίστωσε πως η εργασία από το σπίτι βελτιώνει την ψυχική υγεία των γυναικών, περισσότερο από αυτή των ανδρών, όμως και οι δύο είδαν βελτίωση.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα 20 ετών από την εθνική έρευνα για τη δυναμική των νοικοκυριών, του εισοδήματος και της εργασίας στην Αυστραλία (HILDA), η οποία μας επέτρεψε να παρακολουθήσουμε την εργασία και την ψυχική υγεία περισσότερων από 16.000 εργαζομένων.

Οι ερευνητές άφησαν έξω το 2020 και το 2021, δηλαδή τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, καθώς η ψυχική υγεία των ανθρώπων διαμορφωνόταν από πολλούς παράγοντες, που δεν είχαν να κάνουν με την εργασία τους. Έτσι, με καθαρά δεδομένα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την ψυχική υγεία των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου. Στις παρατηρήσεις τους μπόρεσαν να μελετήσουν την ψυχική υγεία σε συνάρτηση με τις μετακινήσεις τους και με την ρύθμιση εργασίας που είχαν κάνει για τις μέρες που θα δούλευαν από το σπίτι.

Φρόντισαν παράλληλα να αφαιρέσουν τυχόν αλλαγές που οφείλονταν σε σημαντικά γεγονότα στη ζωή των εργαζομένων, όπως οι μετακομίσεις ή ο ερχομός παιδιών. Έτσι, εστίασαν σε δύο πράγματα για να δουν αν η εργασία από το σπίτι έχει κάποια επίδραση στην ψυχική υγεία, τον χρόνο μετακίνησης και την ίδια την εργασία από το σπίτι. Στη συνέχεια, εξέτασαν κατά πόσον αυτά τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ ατόμων με καλή και κακή ψυχική υγεία.

Από ότι φαίνεται οι μετακινήσεις επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες

Στις γυναίκες ο χρόνος μετακίνησης από και προς τη δουλειά, δεν είχε ανιχνεύσιμο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Όμως στους άνδρες ήταν το ακριβώς αντίθετο. Οι μετακινήσεις συνδέθηκαν με χειρότερη ψυχική υγεία, για εκείνους που ήδη ήταν αντιμέτωποι με ψυχικά προβλήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν μέτριο. Για έναν άνδρα κοντά στο μέσο της κατανομής ψυχικής υγείας (κοντά στη διάμεση τιμή), η προσθήκη μισής ώρας στη διαδρομή απλής μετάβασης μείωσε την αναφερόμενη ψυχική υγεία περίπου κατά το ίδιο ποσοστό που θα είχε μια μείωση στο εισόδημα του κατά 2%.

εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι όμως, φαίνεται πως έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις γυναίκες και την ψυχική τους υγεία, όμως αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν όταν οι γυναίκες εργάζονταν κυρίως από το σπίτι, ενώ μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, δούλευαν από το γραφείο.

Στις γυναίκες που είχαν κακή ψυχική υγεία, αυτό βελτίωσε την κατάστασή τους, σε σχέση με την εργασία κάθε μέρα από το γραφείο. Τα οφέλη ήταν συγκρίσιμα με εκείνα από την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 15%.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έρχονται σε ευθυγράμμιση με παλαιότερες μελέτες που διαπίστωσαν πως ο υβριδικός τρόπος εργασίας, οδηγεί σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον εργαζόμενο και αυξημένη παραγωγικότητα.

Στις γυναίκες τα οφέλη δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της εξοικονόμησης χρόνου στις μετακινήσεις. Άλλωστε, η ανάλυση έλαβε υπόψη της μετακινήσεις ξεχωριστά και τα οφέλη ήταν εμφανή και από άλλες θετικές πτυχές της εργασίας από το σπίτι. Για παράδειγμα, η εργασία από το σπίτι του παρείχε λιγότερο άγχος την ώρα της εργασίας, ενώ μπορούσαν να συνδυάσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή πιο εύκολα.

Η ελαφριά ή περιστασιακή εργασία από το σπίτι δεν είχε σαφή επίδραση στην ψυχική υγεία των γυναικών. Τα στοιχεία για την πλήρη απασχόληση στο σπίτι ήταν λιγότερο σαφή, κυρίως επειδή είδαμε σχετικά λίγες γυναίκες να το κάνουν αυτό.

Στους άνδρες, η εργασία από το σπίτι δεν εμφάνισε κάποια στατιστικά αξιόπιστη επίδραση στην ψυχική υγεία, είτε θετική, είτε αρνητική, άσχετα από το πόσες μέρες εργάζονταν από το σπίτι ή από το γραφείο. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με την κατανομή των καθηκόντων ανά φύλο στα νοικοκυριά της Αυστραλίας, στα οποία έγινε η έρευνα. Αυτό γιατί τα κοινωνικά και φιλικά δίκτυα των ανδρών, βασίζονται κυρίως στον χώρο εργασίας.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα για την εργασία από το σπίτι;

Οι εργαζόμενοι με κακή ψυχική υγεία είναι πιο ευαίσθητοι στις μεγάλες μετακινήσεις από και προς την εργασία τους, οπότε είναι πιθανό να επηρεαστούν θετικά από την εργασία από το σπίτι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα με κακή ψυχική υγεία δεν έχουμε μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση του άγχους.

Για τις γυναίκες με κακή ψυχική υγεία, η εργασία από το σπίτι φαίνεται πως δίνει μια σημαντική ώθηση στην ευεξία τους. Για τους άνδρες η μείωση του χρόνου μετακίνησης μπορεί να βοηθήσει, αλλά αρκετά λιγότερο.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με ισχυρή ψυχική υγεία φαίνονται λιγότερο ευαίσθητοι τόσο στις μετακινήσεις από και προς την εργασία όσο και στην εργασία από το σπίτι. Μπορεί να εξακολουθούν να εκτιμούν την ευελιξία, αλλά οι επιπτώσεις των εργασιακών τους ρυθμίσεων στην ψυχική υγεία είναι μικρότερες.

12 ευρώ το χρόνο προμήθεια για μια κάρτα στην Εθνική

Η επιστημονική ομάδα είχε κάποιες προτάσεις για τους εργαζόμενους με βάση τα ευρήματά τους, που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Αν είστε εργαζόμενος , παρακολουθήστε πώς οι μετακινήσεις και τα διαφορετικά πρότυπα εργασίας από το σπίτι επηρεάζουν την ευεξία σας, αντί να υποθέτετε ότι υπάρχει μία και μοναδική βέλτιστη προσέγγιση. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας, σχεδιάστε τις πιο απαιτητικές σας εργασίες για τις ημέρες που εργάζεστε στο περιβάλλον όπου αισθάνεστε πιο άνετα.

Εάν είστε εργοδότης , προσφέρετε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας από το σπίτι, ειδικά για τους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Εξετάστε τα υβριδικά μοντέλα που περιλαμβάνουν χρόνο τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο, καθώς αυτά φαίνονται πιο ωφέλιμα. Αντιμετωπίστε τον χρόνο μετακίνησης ως παράγοντα στις συζητήσεις για τον φόρτο εργασίας και την ευημερία. Αποφύγετε τις πολιτικές επιστροφής στο γραφείο που ταιριάζουν σε όλους.

Εάν χαράσσετε δημόσια πολιτική , επενδύστε στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της χωρητικότητας των δημόσιων συγκοινωνιών. Ενισχύστε πλαίσια που ενθαρρύνουν τις ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις. Υποστηρίξτε την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η δική μου εμπειρία με την εργασία από το σπίτι:

Τρέχοντας το Techmaniacs για 13.5 χρόνια, εκ των οποίων τα 12 από αυτά σαν βασική εργασία, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς γίνεται από το σπίτι. Είναι η φύση αυτού του επαγγέλματος που επιτρέπει να εργαστώ από οπουδήποτε έχω πρόσβαση το διαδίκτυο και έναν υπολογιστή. Η αλήθεια είναι πως η εργασία από το σπίτι έχει τα καλά της, αλλά και αρκετά κακά. Στα θετικά είναι πως όντως δεν πετάω άσκοπο χρόνο στις μετακινήσεις και στην οδήγηση μέσα στην κίνηση. Με τις μετακινήσεις να μην τρώνε αρκετό χρόνο, η δουλειά από το σπίτι μου επιτρέπει αυτόν τον χρόνο που γλυτώνω το πρωί να κοιμάμαι περισσότερο ή απλά να μπορώ να απολαύσω έναν καφέ σαν άνθρωπος. Ταυτόχρονα, η εργασία από το σπίτι μου επιτρέπει να κάνω διαλείμματα για να αφιερώσω χρόνο στην κόρη μου, ενώ είμαι πάντα εκεί σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι.

Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα στην εργασία από το σπίτι. Το ότι δεν αλλάζω παραστάσεις συμβάλει σε μια κατάσταση ρουτίνας, σε σημείο που χάνω τις μέρες. Αυτό μπορεί να φέρει ακόμα μεγαλύτερη ψυχική κόπωση και μια αίσθηση στασιμότητας, ακόμα και όταν τίποτα δεν είναι στάσιμο.

Ταυτόχρονα, η εργασία από το σπίτι μειώνει τις κοινωνικές συναναστροφές, καθώς δεν έχω φίλους και συνεργάτες γύρω μου για να πούμε μια κουβέντα δια ζώσης και αυτό μπορεί να είναι το χειρότερο κομμάτι της εργασίας από το σπίτι. Ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας που οι εξωτερικές δουλειές είχαν μηδενιστεί, η κατάσταση ήταν αρκετά χειρότερη.

Αν μπορούσα να επιλέξω, θα προτιμούσα και εγώ έναν πιο μεικτό τρόπο εργασίας, που να μπορώ κάποιες μέρες να δουλεύω από το σπίτι με την ησυχία μου, αλλά και κάποιες μέρες να μπορώ να έρχομαι σε επαφή με κόσμο, ώστε να καλύψω και την ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Κακά τα ψέματα, μια έξοδος το Σάββατο δεν είναι αρκετή για να καλύψει αυτή την ανάγκη, καθώς ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό όν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.