Η NASA ετοιμάζεται για τη δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη και για μακροχρόνια ταξίδια ανθρώπων στο διάστημα. Όμως, πρώτα θα πρέπει να βρει λύσεις σε προβλήματα που στο διάστημα δε μπορούν να λυθούν με τους ίδιους τρόπους που έχουμε στη Γη. Για αυτό η NASA διοργανώνει έναν διαγωνισμό καινοτομίας, αναζητώντας υλοποιήσιμες ιδέες για την ανακύκλωση απορριμμάτων στο διάστημα. Ο διαγωνισμός LunaRecycle  της NASA έχει έπαθλο  $3.000.000, για όποιον βρει την καλύτερη λύση.

Η υπηρεσία χρειάζεται νέες λύσεις για την επεξεργασία ροών ανόργανων αποβλήτων, όπως συσκευασίες τροφίμων, πεταμένα ρούχα και υλικά επιστημονικών πειραμάτων. Ενώ οι προηγούμενες προσπάθειες επικεντρώνονταν στη μείωση της μάζας και του όγκου των απορριμμάτων, αυτή η πρόκληση θα δώσει προτεραιότητα στις τεχνολογίες για την ανακύκλωση των απορριμμάτων σε χρησιμοποιήσιμα προϊόντα επιστήμης και εξερεύνησης,  που απαιτούνται για δραστηριότητες εκτός πλανήτη.

Το LunaRecycle Challenge της NASA θα δώσει κίνητρα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών, χαμηλής μάζας και χαμηλών επιπτώσεων λύσεων ανακύκλωσης που αντιμετωπίζουν τις ροές φυσικών αποβλήτων και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα σεληνιακών αποστολών μεγαλύτερης διάρκειας.

Μέσω της δύναμης της ανοιχτής καινοτομίας, η οποία βασίζεται στην εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του κοινού για την εξεύρεση λύσεων, η NASA μπορεί να αναδιαρθρώσει την προσέγγιση του οργανισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να υποστηρίξει το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών και να φέρει επανάσταση στις επεξεργασίες απορριμμάτων στη Γη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα στον πλανήτη και εκτός αυτού.

«Η βιώσιμη λειτουργία είναι σημαντικός παράγοντας για τη NASA καθώς κάνουμε ανακαλύψεις και διεξάγουμε έρευνα τόσο μακριά από το σπίτι όσο και στη Γη», δήλωσε η Amy Kaminski, στέλεχος προγράμματος για το πρόγραμμα Prizes, Challenges και Crowdsourcing της NASA. «Με αυτήν την πρόκληση, αναζητούμε τις καινοτόμες προσεγγίσεις του κοινού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Σελήνη και στοχεύουμε να πάρουμε τα διδάγματα πίσω στη Γη προς όφελος όλων».

Το LunaRecycle Challenge της NASA θα προσφέρει δύο διαγωνιστικά κομμάτια: ένα κομμάτι Prototype Build και ένα κομμάτι Digital Twin. Το Prototype Build Track εστιάζει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξαρτημάτων και συστημάτων υλικού για την ανακύκλωση μιας ή περισσότερων ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια. Το Digital Twin Track εστιάζει στον σχεδιασμό ενός εικονικού αντιγράφου ενός πλήρους συστήματος για την ανακύκλωση ροών στερεών αποβλήτων στη σεληνιακή επιφάνεια και την κατασκευή τελικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα Digital Twin μειώνει περαιτέρω το εμπόδιο εισόδου για τους παγκόσμιους λύτες να συμμετάσχουν στις Centennial Challenges της NASA και να συμβάλουν σε αποστολές και πρωτοβουλίες του Οργανισμού.

Το LunaRecycle Challenge θα αντιμετωπίσει επίσης ορισμένες από τις κορυφαίες τεχνικές προκλήσεις της αεροδιαστημικής κοινότητας. Τον Ιούλιο του 2024, η Διεύθυνση Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας της NASA δημοσίευσε μια λίστα κατάταξης με 187 τεχνολογικούς τομείς που απαιτούν περαιτέρω ανάπτυξη για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών εξερεύνησης, επιστήμης και άλλων αποστολών. Τα αποτελέσματα ενσωμάτωσαν στοιχεία από διευθύνσεις και κέντρα αποστολών της NASA, βιομηχανικούς οργανισμούς, κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκούς και άλλα ενδιαφερόμενα άτομα για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων της διαστημικής τεχνολογίας της NASA. Αυτή η λίστα και οι επόμενες ενημερώσεις θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών Centennial Challenges.

Δε θα είναι διαθέσιμα τα gov.gr, Taxisnet, e-ΕΦΚΑ και άλλα, για αυτές τις μέρες και ώρες

Οι τρεις τεχνολογικές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει η LunaRecycle περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του εφοδιασμού,  την ένδυση και τη διαχείριση απορριμμάτων για κατοίκηση και κατασκευή εξαρτημάτων και προϊόντων στο διάστημα και στην επιφάνεια και κατασκευή στο διάστημα και στην επιφάνεια από ανακυκλωμένα και επαναχρησιμοποιημένα υλικά.

Το LunaRecycle Challenge της NASA διευθύνεται από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy του οργανισμού στο νησί Merritt της Φλόριντα, με την υποστήριξη του Marshall Space Flight Center στο Huntsville της Αλαμπάμα. Ο διαγωνισμός είναι μια Centennial Challenge της NASA, που βασίζεται στο NASA Marshall. Οι Centennial Challenges αποτελούν μέρος των βραβείων, των προκλήσεων και του προγράμματος Crowdsourcing της NASA στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Αποστολής Διαστημικής Τεχνολογίας του οργανισμού .

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αφού η βάση θα είναι σε κάνα στούντιο της ΜΑΣΑ η λύση είναι να τα πετούν στους κάδους! Τη βρήκα τη λύση! Θέλω τώρα τα 3εκ!!! Βέβαια άμα θέλουν να τα δώσουν σε κάποιον ο οποίος θα τους βρει λύση στην επιστημονική “φαντασία” τους οκ άλλο θέμα αυτό…. Χαχαχαχα!!!

  2. Να καίνε καλά τα σκουπίδια ώστε να γίνει αφυδατωμένη στάχτη, την οποία θα παίρνουν μαζί τους στην επιστροφή στη γη. Με την προϋπόθεση πως όσο ζυγίζει αυτή,θα έχουν χάσει το ανάλογο βάρος,π.χ αν η στάχτη είναι πέντε κιλά τότε θα πρέπει να χάσει και
    ο άνθρωπος πέντε κιλά.Ετσι δεν θα ρυπαίνουν το διάστημα και θα διατηρηθούν οι ισορροπίες του σύμπαντος και το βάρος που χωράει ο πύραυλος!

  3. Να καίνε καλά τα σκουπίδια ώστε να γίνει αφυδατωμένη στάχτη,την οποία θα παίρνουν μαζί τους στην επιστροφή στη γη.Με την προϋπόθεση πως όσο ζυγίζει αυτή,θα έχουν χάσει το ανάλογο βάρος π.χ αν η στάχτη είναι πέντε κιλά τότε θα πρέπει να χάσει και ο άνθρωπος πέντε κιλά.Ετσι δεν θα ρυπαίνουν το διάστημα και θα διατηρηθούν οι ισορροπίες του σύμπαντος και το βάρος που χωράει ο πύραυλος!

  4. Νομίζω πως βρήκα μια λύση. Ότι σκουπίδι υπάρχει για ανακύκλωση μαζεύετε το σε ένα χώρο στο πύραυλο ώστε να επιστρέφει στην γη και να ανακυκλώνεται εκεί δηλαδή να επεξεργάζεται σε ένα αλλο αντικείμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.