Το πλήθος των προσωπικών πληροφοριών που έχει η Google για εμάς είναι πραγματικά μεγάλο. Ωστόσο, όμως, με την πάροδο του χρόνου παρέχει καλύτερες ρυθμίσεις, που δίνουν στους χρήστες περισσότερο έλεγχο όσον αφορά τα settings παρακολούθησης της τοποθεσίας. Σε αυτόν οδηγό, θα δούμε αναλυτικά, όλες τις μεθόδους με τις οποίες μπορείς να κάνεις το λογαριασμό σου πιο ασφαλή.

Τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω έχουν δοκιμαστεί σε Android. Αν έχεις iPhone με τα Google apps εγκατεστημένα, μπορείς να παραμετροποιήσεις ορισμένες ρυθμίσεις στο desktop σου ή στο αντίστοιχο iOS app. Η Apple προσφέρει άλλωστε, πλήθος χαρακτηριστικών που ελαχιστοποιούν τη συλλογή δεδομένων.

Απενεργοποίηση του ιστορικού τοποθεσίας

Είναι σημαντικό εδώ να σημειώσουμε, ότι το ιστορικό τοποθεσίας είναι απενεργοποιημένο εκ προεπιλογής όπως εξηγεί η Google. Σε κάθε περίπτωση αν για οποιοδήποτε λόγο είναι ενεργοποιημένο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι τα εξής:

  • Πηγαίνουμε σε αυτή τη σελίδα
  • Κάτω από την ενότητα του ιστορικού τοποθεσίας, βρίσκουμε το απενεργοποίηση ή turn off.
  • Στην επόμενη scroll προς τα κάτω και πιέζουμε το pause. Θα παραμείνει απενεργοποιημένο μέχρι να το ενεργοποιήσεις ξανά. Μην ανησυχείς επειδή λέει pause. Επίσης τα βήματα αυτά, τα ακολουθείς στη περίπτωση που δεν είναι ήδη απενεργοποιημένο. Θυμίζουμε, η Google λέει ότι το ιστορικό τοποθεσίας είναι εκ προεπιλογής απενεργοποιημένο.

Σημειώστε ότι μέχρι στιγμής, απενεργοποιήσαμε με επιτυχία το ιστορικό τοποθεσίας στο Google λογαριασμό μας και κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί και σε όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί με τον εν λόγω λογαριασμό. Ήδη η δυνατότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας εκ μέρους της Google έχει μειωθεί αρκετά. Ένα extra tip: Η διατήρηση του GPS απενεργοποιημένου όταν δεν το χρειάζεσαι είναι μια ακόμη ενέργεια που πρέπει να σκεφθείς να κάνεις. Χρησιμοποίησέ το, μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Δραστηριότητα Web εφαρμογών και αναζήτησης:

Η απενεργοποίηση της δραστηριότητας Web, εφαρμογών και αναζήτησης είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά. Αν για παράδειγμα, ψάχνεις στο Google Maps περιοχές κοντά σου, τότε η Google έχει ένα γενικό ιστορικό τοποθεσίας στον λογαριασμό σου και μπορεί εν μέρει να προσδιορίσει τις συνήθειές σου όσον αφορά την τοποθεσία, χωρίς στη πράξη να βασίζεται στο GPS.

  • Πηγαίνουμε σε αυτή τη σελίδα από έναν webbrowser
  • Στο section web & app activity επιλέγουμε το turn off και στη συνέχεια το Pause.
  • Διαγράφουμε επίσης το ιστορικό δραστηριότητας που έχει αποθηκευμένο, ειδικά των maps.

Μέχρι στιγμής, έχουμε απενεργοποιήσει αρκετά το location tracking της Google. Πάμε όμως να δούμε δυο ακόμη υπηρεσίες στις οποίες καλό είναι να προβείς σε απενεργοποίηση.

Google Photos

Αν σκεφθείς ότι οι εφαρμογές κάμερας εισάγουν δεδομένα τοποθεσίας στις φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο, αυτά τα δεδομένα καταλήγουν στη Google, καθώς το Google Photos συγχρονίζει τις φωτογραφίες σου. Μπορεί να είναι ένα όμορφο χαρακτηριστικό οργάνωσης των φωτογραφιών, όχι όμως και το καλύτερο από άποψη ιδιωτικότητας. Μερικές φορές, προσπαθεί να μαντέψει την τοποθεσία από φωτογραφίες από τις οποίες αυτή λείπει. Ανοίγουμε την εφαρμογή Google Photos, πιέζουμε τη φωτογραφία του προφίλ και μετά μεταβαίνουμε στην ενότητα Τοποθεσία. Στο Πηγές Τοποθεσίας απενεργοποιούμε το toggle που λέει Εκτίμηση τοποθεσιών που λείπουν.

Clipgrab : Για να κατεβάζεις από παντού video εντελώς δωρεάν

Google location services tracking

Η Google μέσα στο Android smartphone μας έχει ορισμένες υπηρεσίες που αφορούν την τοποθεσία. Πηγαίνεις στις Ρυθμίσεις της συσκευής σου και μετά Τοποθεσία. Δώσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα Ακρίβεια τοποθεσίας Google, Ιστορικό Τοποθεσίας Google και Κοινοποίηση τοποθεσίας. Απενεργοποίησέ τα όλα. Να σημειωθεί όμως ότι θα χάσεις ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως βελτιωμένη ακρίβεια στα Google maps ή καλύτερες προτάσεις αναζήτησης. Από την άλλη πάντως, μειώνεις κατά πολύ την συλλογή δεδομένων τοποθεσίας.

Η σάρωση Wifi και Bluetooth, χρησιμοποιούνται επίσης για την βελτίωση της ακρίβειας της τοποθεσίας για υπηρεσίες και εφαρμογές. Μπορεί να μην συνδέονται άμεσα με το λογαριασμό Google, ελαχιστοποιεί και άλλο όμως τη δυνατότητα tracking της τοποθεσίας.

Τέλος, η Εύρεση συσκευής είναι μια ακόμη λειτουργία που μπορείς να απενεργοποιήσεις, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εν λόγω υπηρεσία βοηθά στην εύρεση μιας χαμένης ή κλεμμένης συσκευής. Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση, αναφέρετέ την στα σχόλια να την προσθέσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.