Το 2018 τα social media μιλούσαν για ένα κλιπ που είχε διχάσει τον κόσμο. Το εν λόγω κλιπ ακούνε διαφορετικά οι ακροατές, ανάλογα με την ηλικία και τις ακουστικές τους επιδόσεις. Οι νεότεροι άκουγαν κάτι εντελώς διαφορετικό από τους πιο μεγάλους σε ηλικία και για αυτό υπήρχε λόγος. O ήχος περιλαμβάνει τις λέξεις Laurel ή Yanny.
Το κλιπ δημιουργήθηκε σε υπολογιστή και ενώ οι μισοί που το ακούνε ακούν την λέξη Laurel, οι άλλοι μισοί ακούνε Yanny. Εγώ για κάποιο λόγο ακούω και τα δύο ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την απόσταση του ηχείου.
Πως εξηγείται όμως αυτό;
«Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον» αναφέρει στο Health ο Ντον Βον, νευροεπιστήμονας και μουσικός. «Ο εγκέφαλος κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μοντέλο του κόσμου, όμως τελικά ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου δίνει τη δική του ξεχωριστή ερμηνεία. Η “δουλειά” τού εγκεφάλου είναι να δημιουργήσει την πιο ρεαλιστική πραγματικότητα που μπορεί κι έτσι πασχίζει να κάνει την καλύτερη μαντεψιά». Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τον Βον, είναι η πρώτη «παρόρμηση» του εγκεφάλου να καθορίζει την τελική επιλογή και να αποκωδικοποιείται αναλόγως το ακουστικό ερέθισμα».
Η αλήθεια είναι πως ο ήχος είναι μια μίξη συχνοτήτων με μπάσα και πρίμα. Όσο μεγαλώνουμε, η δυνατότητα να αντιληφθούμε πιο ήχους σε πιο ψηλές συχνότητες μειώνεται και εκεί είναι το σημείο που προκαλεί την διαφορά στο τι ακούει ο κάθε ένας μας. Έτσι λοιπόν το Yanny (ή πιο πολύ Yarry, όπως το άκουσα εγώ) είναι αυτό που αντιλαμβάνονται οι νεότεροι, ενώ οι μεγαλύτερη σε ηλικία που αντιλαμβάνονται περισσότερο τα μπάσα, ακούνε Laurel.
Στο εσωτερικό των αυτιών υπάρχουν μικροσκοπικοί αισθητήρες που ονομάζονται ακουστικά (ή τριχωτά) κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά «πιάνουν» τα ηχητικά κύματα και στη συνέχεια τα αποστέλλουν στον εγκέφαλο. Αν τα ακουστικά κύτταρα καταστραφούν, τότε προκαλείται απώλεια της ακοής, εξηγεί ο Βον. Η φθορά τους επέρχεται επίσης λόγω της ηλικίας και της έκθεσης σε δυνατούς ήχους και μετά την καταστροφή τους δεν είναι δυνατό να αναγεννηθούν. Όσο περισσότερα και πιο υγιή είναι τα ακουστικά κύτταρα, τόσο πιο υψηλές συχνότητες «πιάνει» το αυτί.
Ειδικοί αποκαλύπτουν τις περιοχές που ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να χτυπήσει
Όσο μεγαλώνουμε, τα ακουστικά μας κύτταρα μειώνονται, για αυτό ακούμε Laurel, αφού έχει πιο χαμηλή συχνότητα. Οι νεότεροι που τα ακουστικά τους κύτταρα είναι αρκετά περισσότερα σε αριθμό, ακούνε Yanny, αφού μπορούν πιο εύκολα να αντιληφθούν ήχους υψηλής συχνότητας.
Για αυτό λοιπόν, δεν υπάρχει σωστή απάντηση, αλλά το τι θα ακούσουμε εξαρτάται από την κατάσταση του αυτιού μας και την ηλικία μας. Εγώ που ακούω και τα δύο είμαι σε μεταβατικό στάδιο;
Εσείς τι ακούτε, γιατί η σύζυγός μου εδώ και μέρες με δουλεύει όταν ακούω Laurel. Πάντως, οι New York Times έφτιαξαν ένα εργαλείο που αλλάζει ελαφρώς την συχνότητα, για να ακούσετε και τα δύο.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.