Γνωρίζεις ποια δεδομένα η συσκευή σου συλλέγει αυτή τη στιγμή για εσένα; Γνωρίζεις με ποιους μοιράζονται αυτά τα δεδομένα και πόσο συχνά; Μάλλον όχι. Αν και εδώ techmaniacs.gr μας απασχόλησε πρόσφατα το malware που υπάρχει στο Play Store και στην κακή ποιότητα πολλών εφαρμογών, ένα άκρως ανησυχητικό πρόβλημα είναι και το abuse των permissions στις οποίες προβαίνουν πολλές εφαρμογές και επηρεάζει πλήθος χρηστών του Android στην Ελλάδα καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον κόσμο.
Ακριβώς αυτό το θέμα πραγματεύεται μια νέα έρευνα του Cyber News, η οποία εξέτασε τις 50 πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Google Play Store, αναλύοντας τα Manifest αρχεία για να διαπιστώσει τα επικίνδυνα permissions που απαιτούν οι εφαρμογές αυτές.
Κάθε Android εφαρμογή, ένα ένα αρχείο Manifest, ένα αρχείο το οποίο στην ουσία λέει στη συσκευή, σε τι μπορεί να έχει πρόσβαση η εφαρμογή. Συνολικά βρέθηκαν πάνω από 41 επικίνδυνα permissions που επηρεάζουν σημαντικά την ιδιωτικότητα των χρηστών και core λειτουργίες του τηλεφώνου.
Ένα έγκλημα η οθόνη των iPhone 16
Το Cybe News αναφέρει ότι ορίζει επικίνδυνα permissions αυτά που δίνουν στο app πρόσθετη πρόσβαση σε περιορισμένα δεδομένα ή ενέργειες που επηρεάζουν το σύστημα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν μια εφαρμογή θέλει την κατά προσέγγιση τοποθεσία και ζητά την επακριβή τοποθεσία. Για αυτό στο έγγραφο best practices της Google για τους developers, η Google απαιτεί από αυτούς να ζητούν τον minimum αριθμό των permissions, δηλαδή μόνο εκείνες τις άδειες που μια εφαρμογή χρειάζεται για να ολοκληρώσει μια ενέργεια.
Στην εικόνα που παρουσιάζεται στο τέλος του άρθρου βλέπουμε 6 apps να βρίσκονται στο κόκκινο, εκ των οποίων τρία είναι εφαρμογές της Meta, WhatsApp, WhatsApp Business και Facebook, όπως και το ίδιο το Messages app της Google, αλλά και τα MyJio και Truecaller.
To MyJio βρίσκεται στη κορυφή της λίστας. Άδεια πρόσβασης στη τοποθεσία, στο μικρόφωνο, στο ημερολόγιο, στα αρχεία κ.α. Συνολικά η εφαρμογή ζητά περισσότερες από 29 άδειες.
Στη συνέχεια έχουμε το WhatsApp, το οποίο προωθεί τον εαυτό του ως μια ασφαλής εναλλακτική με έμφαση στην ιδιωτικότητα και στην ασφάλεια. Και όμως βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Και κάπου εδώ ανακύπτει το θέμα των metadata, που είναι οι πληροφορίες για το πως το περιεχόμενο μοιράζεται, με ποιον και πότε, αντί για το ίδιο το περιεχόμενο, το οποίο προστατεύεται με end to end κρυπτογράφηση. Στη πράξη το WhatsApp έχει ακόμη πιο επικίνδυνα permission σε σχέση με το Instagram, το Τelegram, το Snapchat, το X ή ακόμη και το TikTok.
Μετά το WhatsApp ακολουθούν τα Google Messages, το WhatsApp Business, απαιτώντας 23 επικίνδυνα permissions και ακολουθούν τα Facebook και Instagram με 22 και 19 αντίστοιχα.
Επομένως σημαίνει κάτι τέτοιο ότι πρέπει να αφαιρέσεις τις εφαρμογές αυτές; Όχι, δεν μπορεί να γίνει. Αλλά πρέπει εσύ να προσπαθήσεις να μάθεις το σύστημα των αδειών και θα διασφαλίσεις ότι χρησιμοποιείς τις σωστές ρυθμίσεις στη συσκευή σου, ώστε να περιορίζεις την πρόσβαση των εφαρμογών στα αρχεία σου και στη τοποθεσία σου. Μην μένεις στις default ρυθμίσεις.
Google Play Store: Προειδοποίηση της Google να σβήσετε άμεσα αυτές τις εφαρμογές
Το Android, όπως και το iPhone, έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δίνοντας σημαντικό έλεγχο στο χρήστη όσον αφορά το σε ποια δεδομένα έχουν πρόσβαση οι εφαρμογές.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Συγχαρητήρια έγκυρο