Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Guangdong Key Laboratory of Environmental Pollution and Health στο Πανεπιστήμιο Jinan της Κίνας, τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Εκτός από τη ζημιά που προκαλούν στο περιβάλλον, φαίνεται πως μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές χημικές ουσίες στο νερό όταν εκτίθενται στον ήλιο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορεί να απελευθερώσουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) όταν τα χτυπά ο ήλιος. Αυτές οι ενώσεις συνήθως εξατμίζονται σε θερμοκρασία δωματίου και βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως χρώματα, καθαριστικά, διαλυτικά και καύσιμα. Δυστυχώς, βρίσκονται και στα πλαστικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία τροφίμων και νερού.

Αν και πολλές από αυτές τις ενώσεις είναι ακίνδυνες, κάποιες μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Η νέα μελέτη αναδεικνύει ότι οι VOCs μπορούν να απελευθερωθούν στο νερό των μπουκαλιών όταν αυτά εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρόλο που οι ποσότητες των χημικών που απελευθερώνονται δεν είναι μεγάλες, είναι ανησυχητικό ότι μπορεί να περιλαμβάνουν αλκάνια, αλκένια, αλκοόλες, οξέα και αλδεΰδες. Οι ερευνητές προτείνουν να είσαι προσεκτικός, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου τα πλαστικά μπουκάλια νερού μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλες περιόδους.

Όλα τα μπουκάλια της μελέτης ήταν κατασκευασμένα από πολυαιθυλένιο τερεφθαλικό (PET), ένα από τα πιο κοινά πλαστικά που χρησιμοποιούμε στα μπουκάλια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαδικασία που απελευθερώνει τα χημικά ονομάζεται φωτοαποδόμηση, όπου το πλαστικό διασπάται από το φως και όχι από τη θερμότητα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποθήκευση νερού σε πλαστικά μπουκάλια ακόμη και για μια μέρα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο εκατοντάδων χημικών στο νερό, περιλαμβανομένων καρκινογόνων ουσιών και διαταρακτών του ενδοκρινικού συστήματος.

Σημαντική προειδοποίηση για μικρόβια σε ΟΛΑ τα πλαστικά (χτυπημένα και μη) εμφιαλωμένα νερά!

Αν και η έρευνα δεν διευκρινίζει αν αφορά τα πλαστικά μπουκάλια νερού που πωλούνται στα καταστήματα ή τα επαναχρησιμοποιούμενα, είναι καλή ιδέα να αποφεύγεις να τα αφήνεις στον ήλιο και να αναζητάς άλλες επιλογές για την αποθήκευση του νερού σου.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.