Το KidFlix ήταν μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παιδεραστών στον κόσμο και επιτέλους έφτασε στο τέλος του, μετά από μια διεθνή επιχείρηση κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Η έρευνα έγινε από την Europol και την Κρατική Εγκληματική Αστυνομία της Βαυάρίας (Bayerisches Landeskriminalamt) και του Κεντρικού Γραφείου της Βαυαρίας για τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ZCB), ενώ συμμετείχαν πάνω από 356 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η Europol αναφέρει πως μεταξύ του Απριλίου 2022 και του Μαρτίου 2025, περισσότεροι από 1.8 εκατομμύρια χρήστες συνδέθηκαν στην πλατφόρμα. Ο server της περιείχε περίπου 72.000 βίντεο με ανήλικους και κατασχέθηκε από τις γερμανικές και τις ολλανδικές αρχές.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί σχεδόν 1.400 ύποπτοι παγκοσμίως, με τους 79 να έχουν ήδη συλληφθεί για κατοχή και διανομή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM). Ορισμένοι από αυτούς, όχι μόνο διακινούσαν και έβλεπαν βίντεο, αλλά κακοποιούσαν και παιδιά. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ώστε να βρεθούν ακόμα περισσότεροι εμπλεκόμενοι.
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2022 και έφερε πολύ καλά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στα παρακάτω:
- Ταυτοποιήθηκαν 1.393 ύποπτοι
- Συνελήφθησαν 79 ύποπτοι
- Κατασχέθηκαν πάνω από 3.000 ηλεκτρονικές συσκευές
- Προστατεύονται 39 παιδιά
Το Kidflix δημιουργήθηκε το 2021 από έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου που απέκτησε τεράστιο κέρδος από αυτό, καθώς γρήγορα έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες μεταξύ των παιδεραστών. Σύμφωνα με τις αρχές, 91.000 μοναδικά βίντεο ανέβηκαν και κοινοποιήθηκαν στην πλατφόρμα ενώ ήταν ενεργή, με συνολικό χρόνο λειτουργίας 6.288 ώρες. Κατά μέσο όρο, περίπου 3,5 νέα βίντεο ανέβαιναν στην πλατφόρμα κάθε ώρα, πολλά από τα οποία ήταν προηγουμένως άγνωστα στις αρχές.
Σε αντίθεση με τις άλλες πλατφόρμες, το KidFlix, εκτός από την διάθεση CSAM, επέτρεπε και στους χρήστης να κάνουν ζωντανή αναμετάδοση βίντεο. Οι χρήστες έκαναν πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, τα οποία η πλατφόρμα μετέτρεπε σε μάρκες. Ανεβάζοντας υλικό CSAM, οι χρήστες κέρδιζαν μάρκες, που μπορούσαν να ξοδέψουν για να παρακολουθήσουν βίντεο κακοποίησης. Κάθε βίντεο ανέβαινε σε διαφορετικές ποιότητες, χαμηλή, μεσαία και υψηλή, επιτρέποντας στους εγκληματίες να κάνουν προεπισκόπηση πριν πληρώσουν για να ξεκλειδώσουν το βίντεο υψηλής ποιότητας.
Το KidFlix και η αναστολή του ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στην ιστορία της Europol.
Η επιχείρηση με το όνομα Operation Stream, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που ανέλαβε ποτέ η Europol, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αναλυτές της Europol από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος (EC3) παρείχαν εντατική επιχειρησιακή υποστήριξη στις εθνικές αρχές αναλύοντας χιλιάδες βίντεο. Οι εμπειρογνώμονες της Europol διασταύρωσαν επίσης όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία στις σχετικές χώρες για να διευκολύνουν την έρευνα.
Χρειάστηκε τεράστιος συντονισμός όλων των χωρών και ο ρόλος αυτός έπεσε στην Europol, συντονίζοντας τις έρευνες και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διαδικασία.
Νέα προμήθεια 2 ευρώ για συναλλαγές από την Τράπεζα Πειραιώς
Η Europol κατάφερε να ταυτοποιήσει τους υπόπτους, μέσω των δεδομένων πληρωμών που έκαναν, μετά την κατάσχεση του server. Αν και τα κρυπτονομίσματα προσφέρουν μια ανωνυμία, οι αρχές μπορούν να αναγνωρίσουν ποιος αγόρασε κρυπτονομίσματα με κανονικά χρήματα, από τις κινήσεις των λογαριασμών.
Οι μέχρι στιγμής συλλήψεις έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, με τους 16 να είναι στην Ισπανία, ενώ στις ΗΠΑ συνελήφθη κατά συρροή κακοποιητής παιδιών.
Όσο αναλύονται τα δεδομένα από τους servers που πέσαν στα χέρια της Europol, θα έχουμε εξελίξεις και ακόμα περισσότερες συλλήψεις. Όμως, ένα μέρος του υλικού είναι δημιουργία ΑΙ, που δυσχεραίνει το έργο της Europol, στο να ξεχωρίσει ποια βίντεο είναι από πραγματική κακοποίηση ανηλίκων και ποιο είναι δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, η Europol προσπαθεί να εντοπίσει τους ανήλικους από τα βίντεο, ώστε να μπορέσει να προστατεύσει αυτά τα παιδιά.
Συμμετοχή στην επιχείρηση είχε και η ελληνική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως δεν έχουν δοθεί μέχρι στιγμής περισσότερες πληροφορίες.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.