Αν και ο φούρνος μικροκυμάτων είναι στις ζωές μας εδώ και δεκαετίες, οι περισσότεροι αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτούς. Η πιο περίεργη ερώτηση όμως είναι το γιατί τα παγάκια δε λιώνουν στον φούρνο μικροκυμάτων;
Για να απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να δούμε πρώτα πως λειτουργούν τα μικροκύματα.
“Τα μικροκύματα παράγονται μέσα στον φούρνο από έναν ηλεκτρονικό σωλήνα που ονομάζεται μάγνητρον. Τα μικροκύματα αντανακλώνται στο μεταλλικό εσωτερικό του φούρνου όπου απορροφώντας από τα τρόφιμα. Τα μικροκύματα προκαλούν δόνηση των μορίων νερού στα τρόφιμα, παράγοντας θερμότητα που μαγειρεύει το φαγητό.” εξηγεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ . «Γι’ αυτό τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρέσκα λαχανικά, μπορούν να μαγειρευτούν πιο γρήγορα από άλλα τρόφιμα».
Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση πως τα μικροκύματα δεν συντονίζονται στη συχνότητα δόνησης των μορίων του νερού και για αυτό ο πάγος δεν επηρεάζεται τόσο πολύ από τα μικροκύματα, επειδή τα μόρια δεν είναι τόσο ελεύθερα να δονηθούν. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει, όμως υπάρχουν λάθη σε αυτό τον ισχυρισμό.
Αρχικά τα μικροκύματα δεν συντονίζονται με την συχνότητα συντονισμού του νερού, αλλά παράγουν αρκετές ευρείες κορυφές στο φάσμα συχνοτήτων, ενώ μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες όμως ο προσανατολισμός του φαγητού. Για αυτό και στους περισσότερους φούρνους μικροκυμάτων θα βρούμε μια περιστρεφόμενη πιατέλα για να βάλουμε το φαγητό.
«Στην πραγματικότητα, αυτός ο μύθος είναι ακριβώς αυτό, ένας μύθος», εξήγησε ο Ron Schmitt, πρώην Διευθυντής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Sensor Research and Development Corp στο βιβλίο Electromagnetics Explained. «Δεν υπάρχει συντονισμός νερού σε αυτή τη συχνότητα. Η πρώτη κορυφή συντονισμού εμφανίζεται πάνω από 1 THz και η μεγαλύτερη απώλεια εμφανίζεται ευκρινώς στο υπέρυθρο. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερης σημασίας στο φάσμα των 2,45 GHz, εκτός από το ότι ορίζεται από την FCC ως επιτρεπόμενο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων».
Επίσης, τα στερεά αντιδρούν πολύ καλά στις δονήσεις. Τα στενά συνδεδεμένα άτομα επιτρέπουν στους κραδασμούς να περάσουν πιο γρήγορα από ό,τι σε ένα υγρό ή αέριο, γι’ αυτό ο ήχος περνάει πιο γρήγορα μέσα από μέταλλο παρά από τον αέρα ή το νερό.
“Λοιπόν, πώς τα μικροκύματα σε έναν φούρνο θερμαίνουν τα τρόφιμα εάν δεν είναι συντονισμένα σε μια συγκεκριμένη συχνότητα συντονισμού νερού; Ζεσταίνουν το φαγητό μέσω απλής διηλεκτρικής θέρμανσης”, εξήγησε ο Δρ. Christopher S. Baird, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής στο West Texas A&M University. μια ανάρτηση στη σελίδα του Πανεπιστημίου.
«Στη διηλεκτρική θέρμανση, το ηλεκτρικό πεδίο στο ηλεκτρομαγνητικό κύμα ασκεί μια δύναμη στα μόρια του φαγητού, αναγκάζοντάς τα να περιστρέφονται ώστε να ευθυγραμμιστούν με το πεδίο. Εξαιτίας αυτής της περιστροφικής κίνησης, τα μόρια συγκρούονται μεταξύ τους και μετατρέπουν κάπως διατεταγμένη περιστροφική κίνηση σε άτακτη κίνηση, την οποία μακροσκοπικά ονομάζουμε θερμότητα Πολλοί τύποι μορίων στα τρόφιμα απορροφούν ενέργεια από τα μικροκύματα με αυτόν τον τρόπο, και όχι μόνο μόρια νερού».
Αυτός είναι ο ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης, συγκλονίζει
Όμως όταν έρχεται στον πάγο, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ενώ τα μόρια του είναι σε θέση να δονούνται, δεν μπορούν να περιστρέφουν λόγω των δεσμών υδρογόνου που σχηματίζονται στα γειτονικά μόρια νερού. Για αυτό, προκύπτουν λιγότερες συγκρούσεις και άρα λιγότερη άτακτη κίνηση. Για αυτό τον λόγο, ο πάγος χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να λιώσει σε έναν φούρνο μικροκυμάτων.
Εδώ θα πρέπει να πούμε και για έναν ακόμα μύθο γύρω από το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων. Αρκετοί πιστεύουν πως στα μικροκύματα το φαγητό μαγειρεύεται από μέσα προς τα έξω. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και θα το δείτε αν βάλετε κάποιο φαγητό να ξεπαγώσει στον φούρνο μικροκυμάτων. Έξω είναι μαλακό και στο κέντρο του είναι ακόμα παγωμένο. Η εξωτερική επιφάνεια του φαγητού δέχεται την θερμότητα από τα μικροκύματα και το εσωτερικό μαγειρεύεται όπως και στον φούρνο, μέσω της παραδοσιακή αγωγιμότητας της θερμότητας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.