Ίσως μια από τις πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις του Curiosity Mars Rover της NASA είναι ότι το μεθάνιο αναδύεται από την επιφάνεια του κρατήρα Gale και κάνει όλους τους επιστήμονες να αναρωτιούνται για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

Τα έμβια όντα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του μεθανίου στη Γη. Όμως οι επιστήμονες δεν έχουν βρει πειστικές αποδείξεις για σημάδια αρχαίας ζωής στον Άρη και ως εκ τούτου το μεθάνιο αναπτερώνει σημαντικά τις ελπίδες. Παρόλα αυτά, το φορητό χημικό εργαστήριο του Curiosity, γνωστό ως SAM, ή Sample Analysis at Mars  μυρίζει συνεχώς ίχνη του αερίου κοντά στην επιφάνεια του κρατήρα Gale, το μοναδικό μέρος στην επιφάνεια του Άρη όπου έχει ανιχνευθεί μεθάνιο μέχρι στιγμής. Η πιθανή πηγή του, υποθέτουν οι επιστήμονες, είναι γεωλογικοί μηχανισμοί που αφορούν νερό και πετρώματα βαθιά μέσα στο υπέδαφος του Άρη.

Επιτέλους ανακάλυψαν τι υπάρχει μέσα στη Σελήνη (φωτογραφία)

Γιατί κάποια όργανα ανιχνεύουν μεθάνιο στον Άρη και άλλα όχι;

Είναι μια ιστορία με πολλά plot twists αναφέρει ο Ashwin vasavada του προγράμματος Curiosity. Το μεθάνιο απασχολεί έντονα τους επιστήμονες με εργαστηριακές αναλύσεις και προγράμματα μοντελοποίησης που σκοπεύουν να δώσουν απάντηση γιατί το αέριο συμπεριφέρεται τόσο περίεργα και ανιχνεύεται μόνο στον κρατήρα Gale.

Μια επιστημονική ομάδα σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Journal of Geophysical Research: Planets υποστηρίζει ότι το μεθάνιο, ανεξάρτητα από το πως παράγεται, σφραγίζεται στο κάτω μέρος στερεοποιημένου αλατιού που μπορεί να σχηματιστεί στον αρειανό ρεγόλιθο, το οποίο είναι χώμα μαζί με σπασμένα πετρώματα και σκόνη. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών ή ωρών της ημέρας η σφράγιση αυτή αποδυναμώνεται, κάνοντάς το να διαρρεύσει.

Παράλληλα, οι ερευνητές προτείνουν ότι το αέριο εκλύεται από την πίεση που υφίσταται η περιοχή όταν rover σε μέγεθος SUV περνάνε πάνω από τον κρατήρα. Η υπόθεση εξηγεί γιατί το μεθάνιο ανιχνεύεται μόνο στον κρατήρα Gale, δεδομένου ότι είναι ένα από τα δυο σημεία στον Άρη που βρίσκονται στο επίκεντρο των μελετών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.