Σε έναν αγώνα δρόμου έχει εισέλθει η κυβέρνηση αλλά και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ, δηλαδή να έχουν όλοι ταχύτητες στο σπίτι 1Gbps και να απαλλαχθούμε οριστικά από τα δίκτυα του χαλκού.
Δυστυχώς όμως όπως ανέφερε στο συνέδριο Advanced Telecoms & IoT Summit, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος και μεταδίδει το cnn.gr βάσει της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση από την πλευρά του παρόχου, στην ιδιοκτησία του οποίου είναι το δίκτυο χαλκού, να σταματήσει να το λειτουργεί δηλαδή στη περίπτωση της Cosmote.
Πως θα σταματήσει όμως η λειτουργία του χαλκού;
Για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να έχει φθάσει η οπτική ίνα σε κάθε σπίτι. Oι τρεις πάροχοι έχουν χωρίσει τις περιοχές με σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη του δικτύου, αν και ορισμένες γραμμές έμειναν εκτός τις οποίες αναμένεται να καλύψει το Ultra Fast Broadband (UFBB).
Δυστυχώς όμως ενώ η Cosmote έχει ξεκινήσει ήδη, ο δεύτερος ανάδοχος η Terna Fiber δεν έχει υπογράψει ακόμη τη σύμβαση με αποτέλεσμα σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του cnn να ενδιαφέρεται η γαλλική Altitude Infra. Δύσκολο να έχει καλυφθεί όλη η χώρα μέχρι το 2028, ας ελπίσουμε τουλάχιστον το ποσοστό κάλυψης να μην είναι ντροπιαστικό εν έτει 2028.
Φωτογραφία της τραγικής κατάστασης του δικτύου της Cosmote σε χωριό του Ν. Μαγνησίας.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
Ντροπιαστικό δεν θα είναι. Θα καλύψουν τις μεγάλες πόλεις και θα πουν ότι καλύψαμε το 70% της χώρας. Περιοχές χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον θα μείνουν φυσικά σε χαλκό. Εξάλλου ποιος θα εμπιστευτεί τη ΔΕΗ ως πάροχο; Κάτι μου λέει ότι θα αποχωρήσουν και αυτοί. Απλά λόγω κόστους η εισχώρηση θα συνεχίσει να παραμένει χαμηλή.
Ποτέ είναι η απάντηση στο πότε θα καταργηθεί ο χαλκός και ποτέ είναι η απάντηση στο πότε θα έχουμε οπτική ίνα.
Η μοναδική λύση είναι ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ
g5rjlt