Το 2024, οι ειδικοί σε θέματα καρκίνου προβλέπουν πάνω από 13.820 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με περίπου 4.360 να καταλήγουν σε θανάτους. Ωστόσο, μια πιθανή αλλαγή στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου προκύπτει από την Ιαπωνία, όπου οι επιστήμονες έχουν κάνει βήματα προόδου στην ανάπτυξη μιας έτοιμης θεραπείας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Cell Reports Medicine στα τέλη του 2023, Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου Juntendo επικεντρώθηκαν σε αναζωογονημένα κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα (rejTs) που στοχεύουν σε ειδικά για τον HPV αντιγόνα που εκφράζονται στα κύτταρα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ενώ η προσέγγιση αυτή ήταν πολλά υποσχόμενη, η σκοπιμότητά της αμφισβητήθηκε λόγω χρονικών και οικονομικών περιορισμών.

Η απώλεια βάρους αυξάνει το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου, σύμφωνα με νέα ευρήματα

Αντιμετωπίζοντας αυτή την πρόκληση, η ομάδα τροποποίησε τα rejTs ώστε να αποφεύγουν την ανίχνευση από τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων (NK) και τα CD8+ Τ λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Αυτό το πέτυχαν διαγράφοντας αντιγόνα HLA τάξης Ι και περιορίζοντας την έκφραση συγκεκριμένων αντιγόνων HLA με τη χρήση της τεχνολογίας CRISPR. Αυτές οι τροποποιήσεις ενισχύουν τις δυνατότητες της θεραπείας, επιτρέποντάς της να παρακάμπτει την ανοσολογική επιτήρηση και να φτάνει στους προβλεπόμενους στόχους της.

Οι προκαταρκτικές δοκιμές απέδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, υποδηλώνοντας μια σημαντική πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές για την επικύρωση της αποτελεσματικότητάς της, φέρνοντάς μας ενδεχομένως πιο κοντά σε μια μετασχηματιστική θεραπεία για αυτή την καταστροφική ασθένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.