Μήπως το Facebook σου έχει γεμίσει με Area 51 memes και εικόνες από ηλικιωμένους ανθρώπους που μοιάζουν κάπως παράξενοι; Αν και μπορούμε να κατηγορούμε ένα meme του Facebook για το πρώτο, ο λόγος για το δεύτερο είναι το trending #AgeChallenge το οποίο αναπτύχθηκε από τον developer του δημοφιλούς FaceApp. Και αυτή είναι η κατάσταση των social media το 2019 και η απόδειξη ότι οι πρακτικές έξυπνου marketing μπορούν να δημιουργήσουν πλήθος κάλυψης από τα social media φθάνοντας σε καταστάσεις viral.
Έχοντας κάνει το επίσημο ντεμπούτο του σε Android και iOS πάνω από δυο χρόνια πριν, στις αρχές του 2017, η εφαρμογή προοριζόταν να γίνει viral από τις απαρχές, χάρη στις υποσχέσεις που έδινε. Οι AI αλγόριθμοι θα έκαναν τα μαγικά τους και οι χρήστες θα λάμβαναν ένα αποτέλεσμα για το πως θα έμοιαζαν μετά την εφαρμογή φίλτρων. Τις τελευταίες λίγες ημέρες, η #AgeChallenge καλεί τους χρήστες να εφαρμόσουν φίλτρα για το πως θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε 30-40 χρόνια και τα social feeds παγκοσμίως είναι γεμάτα από τέτοιες εικόνες. Και η αλήθεια είναι, ότι τα φίλτρα κάνουν μια πολύ πειστική δουλειά. Δες το παράδειγμα ακριβώς από πάνω, της κοπέλας από την οικογένεια του techmaniacs.gr. Και μοιάζει πολύ με την γιαγιά μας από την πλευρά της μητέρας μου.
Περισσότεροι από 100.000.000 Android χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και βρίσκεται στο #1 top free και #2 top grossing στο App Store. Μοιάζει σαν ένα άκακο app φίλτρου αλλά υπάρχουν κάποιες σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από μια ρωσική εταιρεία, που από τη στιγμή που θα κατεβάσεις το app μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τη φωτογραφία που ανεβάζεις. Η φωτογραφία σου μπορεί να βρεθεί σε κάποια διαφημιστική αφίσσα της Μόσχας, ενώ πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση αλγορίθμου AI. Και το χειρότερο, ότι δεν μπορείς απλά να διαγράψεις το προφίλ σου από την εφαρμογή και να είναι σαν να μη συνέβη τίποτα. Επιπλέον στους όρους χρήσης αναφέρεται ότι τα δεδομένα που συλλέγονται δεν θα διαμοιραστούν με οντότητες εκτός Faceapp, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες που αποτελούν μέρος του ίδιου group με αυτό στο οποίο ανήκει το FaceApp.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει ένας μικρός χαμός με εικόνες στο instagram και στο Facebook, κρίναμε αναγκαία τη δημιουργία ενός άρθρου, για να σου γνωστοποιήσει τι συμβαίνει κατά την χρήση της εφαρμογής και ότι δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.