Η NASA έχει εντοπίσει αρκετούς βραχώδεις κόσμους που μοιάζουν με την Γη στο Σύμπαν. Όμως σε αντίθεση με τη Γη πολλοί από αυτούς τους πλανήτες μπορεί να είναι γεμάτοι από μοβ ζωή.
Συνήθως σκεφτόμαστε τους οργανισμούς στα ίδια χρώματα με αυτά των δέντρων και της βλάστησης, που τα περισσότερα στην Γη είναι στο πράσινο χρώμα. Το πράσινο χρώμα των φυτών προκαλείται από την απορρόφηση ηλιακών ακτίνων, που τροφοδοτούν τη φωτοσύνθεση για την παροχή ενέργειας στο φυτό. Η χλωροφύλλη είναι η πράσινη χρωστική ένωση που είναι υπεύθυνη για την προώθηση και την δημιουργία της ενέργειας σε όλο το φυτό. Νέα έρευνα από αστροβιολόγους όμως, υποδηλώνει πως η ζωή σε άλλους κόσμους μπορεί να παράγει ενέργεια με διαφορετικούς τύπους φωτός εκτός από τον ήλιο και να χρησιμοποιεί ενώσεις με μοβ χρωστικές και όχι πράσινες.
Όσο τραβηγμένη και αν σας φαίνεται η ιδέα, δεν είναι. Αρκετοί οργανισμοί στη Γη, όπως μικρόβια είναι μοβ, αλλά στην Γη λόγω του πλούσιου σε οξυγόνο περιβάλλοντος, η “πράσινη” φωτοσύνθεση έχει επικρατήσει στα περισσότερα οικοσυστήματα.
«Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συμβαίνει σε άλλους πλανήτες», είπε η Lígia Fonseca Coelho, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Carl Sagan του Πανεπιστημίου Cornell που ηγήθηκε της έρευνας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society για να κριθεί από την επιστημονική κοινότητα. Ο κύριος στόχος της έρευνας είναι να δείξει πως τα διαστημικά παρατηρητήρια θα έπρεπε να αναζητήσουν και τα ενδεικτικά σημάδια μοβ ζωής όταν παρατηρούν μακρινούς πλανήτες, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Αυτή τη στιγμή πολύ ισχυρά τηλεσκόπια κατασκευάζονται, όπως το Extremely Large Telescope στα βουνά της Χιλής και το Habitable Worlds Observatory, που θα περιφέρεται στο διάστημα. Αυτά τα τηλεσκόπια θα κοιτάνε τις ατμόσφαιρες αυτών τον μακρινών κόσμος, για να καθορίσουν την σύνθεσή τους και την κατοικισημότητα τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 20 μωβ βακτήρια από διαφορετικά οικοσυστήματα, όπως λίμνες και έλη στην Μασαχουσέτη και την Νέα Υόρκη, μετρώντας τα ζωντανα τους χρώματα και τον τρόπο που εκπέμπουν φως. Στη συνέχεια, προσομοίωσαν τις «υπογραφές φωτός» – το μοναδικό χρώμα και τα χημικά αποτυπώματα που θα ήταν ορατά στο ανακλώμενο φως ενός εξωγήινου πλανήτη – και διαπίστωσαν ότι αυτά τα μωβ βακτήρια θα δημιουργούσαν ζωντανές, αναγνωρίσιμες υπογραφές.
«Σταμάτα να κοιτάς μόνο το πράσινο. Δες και το μωβ», τόνισε η Coelho. «Θα μπορούσαμε να χάσουμε ένα σημάδι ζωής λόγω της προκατάληψης μας».
Η μοβ ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο κοινή από όσο πιστεύουμε. Τα πιο κοινά άστρα του Γαλαξία μας είναι μικρά κόκκινα άστρα, οι γνωστοί κόκκινοι νάνοι. Ο πιο κοντινός στη Γη είναι στο Proxima Centauri, και είναι απο τα ηλιακά συστήματα που θέλουμε να εξερευνήσουμε σαν είδος. Είναι άστρα μικρότερα από τον δικό μας ήλιο και το φως που εκπέμπουν είναι σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερης ενέργειας, σε υπέρυθρα κύματα ή κύματα κόκκινου φωτός. Για αυτό τον λόγο πιθανοί οργανισμοί στους πλανήτες τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το υπέρυθρο φως για να τροφοδοτήσουν τα κύτταρά τους.
«Αν υπάρχει ζωή στον πλανήτη, θα χρησιμοποιήσει αυτήν την [υπέρυθρη] ενέργεια», εξήγησε η Coelho. Το σημαντικότερο είναι ότι στη Γη, τα πορφυρά βακτήρια ευδοκιμούν σε αυτά τα περιβάλλοντα χαμηλότερης ενέργειας.
Σε έναν τέτοιο πλανήτη η βλάστηση και το οικοσύστημα δε θα μπορούσε να είναι πράσινο, αλλά μοβ, καθώς θα επικρατούσε.
Όχι δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι! Αλλά κούπα καφέ για το διάστημα
Είναι αρκετά πιθανό τέτοια μοβ βακτήρια να άκμασαν και στην πρώιμη Γη, αφού ο πλανήτης μας είχε οξυγόνο μόνο στο μισό της ζωής του των 4.5 δισεκατομμυρίων ετών. Υπήρξε μια εποχή πριν πλημμυρήσει ο πλανήτης με πράσινα φυτά, που εκπέμπουν οξυγόνο. Διαφορετικά βακτήρια που επιβιώνουν με διαφορετικές χημικές διεργασίες, είναι πολύ πιθανό να είχαν ευδοκιμήσει.
«Μπορεί η Γη να ήταν μοβ», είπε η Coelho.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.