Τόσο η Apple όπως και η Google επιτρέπουν πλήθος επιβλαβών δωρεάν VPNs να παραμένουν στα app stores τους, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν κίνδυνο σύμφωνα με έρευνα του Top10vpn.com.  Περίπου το 60% των πιο δημοφιλών εντελώς δωρεάν VPN apps ανήκουν σε κινεζικές εταιρείες. Η έρευνα εξέτασε 30 εφαρμογές από αυτές που βγαίνουν στα αποτελέσματα αναζήτησης με τον όρο VPN στα δυο app stores. Το 59% αυτών έχουν “κρυφό” κινεζικό ιδιοκτησιακό καθεστώς, παρά την απαγόρευση των VPNs στη Κίνα.

Ο Simon Migliano, επικεφαλής έρευνας στο Top10VPN.com, αναφέρει συγκεκριμένα: Είναι ξεκάθαρο από την έρευνά μας, ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν κατακλείσει την αγορά με δωρεάν VPN smartphone apps. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο για αυτές τις εταιρείες, των οποίων οι εφαρμογές τους έχουν εκατομμύρια downloads, να λειτουργούν χωρίς η κινεζική Κυβέρνηση να το γνωρίζει ή να δίνει την έγκρισή της. Η ερώτηση είναι γιατί η Κίνα θα επέτρεπε σε αυτά τα VPNs να λειτουργούν δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί  με τους περιορισμούς και την λογοκρισία. Η Κίνα απαγορεύει ρητά τα VPNs, εκτός και αν επωφελούνται από αυτή την κατάσταση.

Χάρη σε αυτό το καθεστώς, η Κίνα μπορεί να ασκεί πιέσεις στους κατόχους των υπηρεσιών αυτών για την πρόσβαση σε πλήθος δεδομένων περιήγησης των χρηστών. Και κάτι τέτοιο, συνάδει με το γενικότερη κατάσταση για την οποία η Κίνα είναι ύποπτη αυτή της συγκαλυμμένης κατασκοπίας, μέσω των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η έλλειψη ενός νομοθετικού πλαισίου που καλύπτει αυτά τα VPNs, καθιστά ύποπτο το πλαίσιο λειτουργίας και τις πρακτικές που ακολουθούν, όπως και η έλλειψη διαφάνειας για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτη αυτών των VPNs.

Το Top10vpn.com έχει συντάξει μια λίστα (Free VPN Risk Index) με τα δωρεάν και με τα περισσότερα downloads, VPN apps που εγκυμονούν διάφορους κινδύνους. Καλό είναι να ρίξετε μια ματιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.