Τα χάρτινα καλαμάκια δεν είναι ακριβώς η οικολογική λύση που πολλοί ήλπιζαν. Όχι μόνο αυτές οι εναλλακτικές λύσεις για την κατάποση υγρών τείνουν να ξεφτίζουν ιδιαίτερα γρήγορα αλλά έρευνες υποστηρίζουν ότι περιέχουν και χαμηλά επίπεδα χημικών ουσιών

Το πώς αυτό επηρεάζει την υγεία ενός ανθρώπου είναι άγνωστο, ωστόσο, επειδή οι χημικές ουσίες γνωστές ως  υπερφθοροαλκυλικές ουσίες ( PFAS) χρειάζονται αιώνες για να διασπαστούν σε ένα κλάσμα της συγκέντρωσής τους στο περιβάλλον, αυτά τα καλαμάκια δεν είναι απαραίτητα βιοδιασπώμενα όπως προωθούνται.

Στην πραγματικότητα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας στο Βέλγιο υποστηρίζουν ότι ορισμένες φυτικές και φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις για το πλαστικό μπορεί να συμβάλλουν σιωπηρά στη ρύπανση από PFAS.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν 39 διαφορετικές μάρκες από καλαμάκια, από πλαστικό, χαρτί, γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι ανακάλυψαν PFAS σχεδόν σε όλα τα υλικά.

Σήμερα, πολλά προϊόντα κατασκευάζονται με PFAS, μια ομάδα 15.000 συνθετικών χημικών ουσιών, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι τοξικές για την υγεία των ζώων και του ανθρώπου σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Η μείωση του πλαστικού μπορεί να βοηθήσει, αλλά μόνο ουσιαστικά αν οι εναλλακτικές λύσεις είναι απαλλαγμένες από PFAS.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.