Το Mashable σε τρία πολύ ενδιαφέροντα video ρίχνει μια αναλυτική ματιά σε ένα εξαιρετικά προηγμένο δίκτυο υπολογιστών το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Χιλή του Salvador Allende το 1970. Αποκαλούνταν Project Cybersyn και αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας του Allende να εκσυγχρονίσει την οικονομία της Χιλής.

project cyberseen
Μια απεικόνιση του φουτουριστικού κέντρου ελέγχου

Είχε αναπτυχθεί παράλληλα με τα Αμερικανικά δίκτυα που θα γίνονταν στη συνέχεια γνωστά ως το internet των ημερών μας, σε μια εποχή όπου ο Πρόεδρος Nixon προσπαθούσε με κάθε τρόπο και ευκαιρία να υπονομεύσει την οικονομία της Χιλής και να ρίξει τον Allende, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Μαρξιστή, αρχηγό κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Το Cybersyn, είχε αναπτυχθεί από τον Βρετανό Stafford Beer και έτρεχε χάρη σε ορισμένους νεαρούς επαναστατικούς προγραμματιστές, γνωρίζοντας απίστευτη επιτυχία. Χρησιμοποιώντας παλαιά τηλεφωνικά καλώδια και γενικώς απαρχαιωμένα μέσα, το πρόγραμμα κατάφερε να δημιουργήσει ένα αληθινό και σε πραγματικό χρόνο data stream, παρόμοιο με το newsfeed των social media των ημερών μας, παρακολουθώντας τη βιομηχανία της Χιλής από ένα άκρως φουτουριστικό control room στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Για δυο ολόκληρα χρόνια, το Cybersyn χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για την αποτροπή τέλεσης πραξικοπημάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1973, όπου ο Allende εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον Augusto Pinochet. Το όραμα για μια σταθερή και σύγχρονη όπως τονίζει το mashable Χιλή πέθανε μαζί με τον Allende, όπως και η προοπτική για ένα δεύτερο internet, δημιουργημένο παράλληλα και όντας εξελιγμένο κάτω από ένα διαφορετικό εντελώς σύστημα διαμοιρασμού πληροφοριών.

Το Mashable συνομίλησε με τον Fernando Flores που υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικών επί Allende, ενώ φυλακίστηκε για 3 χρόνια από τον Pinochet. Συνομίλησε ακόμη με τον Raul Espejo, operational director του Project Cybersyn καθώς και με την οικογένεια του Stafford Beer για ένα ταξίδι στο όνειρο και την απογοήτευση του Project Cybersyn.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όποτε διαβάζω για τη Χιλή και πως έδρασαν οι ΗΠΑ τότε αλλά και σε άλλες στιγμές της ιστορίας τρελαίνομαι…

  2. Αμα διαβάσεις πως έδρασαν και δρουν οι Ρώσοι σε όλες τις γύρω τους χώρες, θα έρθεις στα συγκαλά σου!

  3. Εκνευρίζομαι όταν βλέπω φιλορώσους που κατηγορούν την Δύση, όταν η Ρωσία – πρωην Σοβιετική Ένωση έκανε πάνω απο 12 πολέμους των τελευταίο αιώνα και όσοι είναι τριγύρω απο την Ρωσία μέχρι και σήμερα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μαζί τις.

    Συνεπώς μάθανε τώρα όλοι οι φιλοΡώσοι να μην βλέπουν οτι κακο εχει κανει η Ρωσια – Σοβιετικη Ένωση τον τελευταίο αιώνα και κατηγόρουν όλες τις υπόλοιπες χώρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.