Το καλοκαίρι φέτος βιώνουμε έντονα το φαινόμενο του πληθωρισμού. Με τις τιμές των καυσίμων να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, φαίνεται ότι όλα όσο  έχουμε να πληρώσουμε έγιναν αμέσως πιο ακριβά.  Ο πληθωρισμός όμως επηρεάζει και τα προϊόντα της τεχνολογίας, όπως smartphones και laptops αν και είναι πιο δύσκολο να το εντοπίσεις.

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα ή άλλα αναλώσιμα προϊόντα, τα τεχνολογικά προϊόντα έχουν μακρύ κύκλο παραγωγής, που συχνά διαρκεί 18 μήνες ή και περισσότερο για να φτάσουν από την ιδέα στο ράφι του καταστήματος.

Πολλές εταιρείες καθορίζουν την τιμή-στόχο ενός προϊόντος στην αρχή του κύκλου ανάπτυξής του, γεγονός που τα καθιστά πιο απομονωμένα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του πληθωρισμού. Οι συσκευές τεχνολογίας επίσης σπάνια ανεβαίνουν σε τιμή μετά την κυκλοφορία τους-, στην πράξη έχουμε συνηθίσει να γίνονται φθηνότερες με την πάροδο του χρόνου.

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί το MacBook Air, το οποίο είχε ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου, με τιμή κατά 200 δολάρια αυξημένη σε σχέση με το μοντέλο που διαδέχεται στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το προηγούμενης γενιάς MacBook Air συνεχίζει να πωλείται στην ίδια τιμή, παρά το γεγονός ότι η Apple συνήθως μειώνει την τιμή του προηγούμενου προϊόντος όταν κυκλοφορεί η νέα γενιά.

Η Amazon από την άλλη πλευρά αυξάνει τα seller fees το ερχόμενο φθινόπωρο, μια αύξηση η οποία αναμένεται να περάσει στο τελικό καταναλωτή.

Το σίγουρο είναι ότι όσο πλησιάζουν οι σεζόν λανσαρίσματος συσκευών, η αύξηση των τιμών  είναι δεδομένη. Το iPhone 14 θα είναι σημαντικά πιο ακριβό από το iPhone 13, όπως ήδη προειδοποιούν πολλοί αναλυτές. Ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίζει να πουλά τις τρέχουσες συσκευές χωρίς κάποια μείωση. Η Apple αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον ίδιο επεξεργαστή στη σειρά iPhone 14 με του iPhone 13, αλλά θα το πουλά ακριβότερα, όπως ακριβώς κάνει η Samsung με τα νέα ρολόγια της που χρησιμοποιούν τα ίδια chips με πέρυσι, αλλά κοστίζουν ακριβότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.