Οι Android κατασκευαστές θα έχουν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής ένα απίστευτα υψηλό ποσό προκειμένου να συμπεριλάβουν τα Play Store και τις άλλες εφαρμογές της Google στις συσκευές τους, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του The Verge. Στα απόρρητα έγγραφα που ήλθαν στη κατοχή της ιστοσελίδας, δείχνουν ότι το κόστος διαμορφώνεται στα 40 δολάρια ανά συσκευή για την εγκατάσταση της σουίτας εφαρμογών της Google, που περιλαμβάνει και το Google Play Store. Τα ποσά διαφοροποιούνται ανάλογα με την χώρα και τον τύπο της συσκευής και θα αφορούν συσκευές που θα κυκλοφορήσουν από την 1 Φεβρουαρίου του 2019.

Αλλά οι κατασκευαστές ίσως στη πραγματικότητα δεν θα έχουν να επωμιστούν αυτό το κόστος, καθώς η Google προσφέρει ξεχωριστές συμφωνίες για την κάλυψη μερικών ή όλου του κόστους αδειοδότησης για εταιρείες που επιλέγουν να εγκαταστήσουν τον Chrome και το Google Search. Οι όροι αδειοδότησης της Google αλλάζουν σημαντικά αργότερα μέσα στο μήνα, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας. Σε δημόσιες δηλώσεις της, η Google ήταν φειδωλή ως προς την παροχή πληροφοριών για το πως θα δομούνται ακριβώς τα νέα licensing fees, αλλά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα deals με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές θα διαφέρουν ανάλογα με την χώρα και την πυκνότητα των pixels (pixel density).

Οι χώρες διαιρούνται σε τρεις ζώνες, με τα υψηλότερα ποσά να αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Σε αυτές τις χώρες μια συσκευή με pixel density μεγαλύτερη των 500 ppi, θα αντιστοιχούν τα 40 δολάρια για την αδειοδότηση των Google apps. 400-500 ppi συσκευές 20 δολάρια και κάτω από 400ppi μόλις 10 δολάρια. Σε ορισμένες αγορές, με πιο οικονομικές συσκευές, το τέλος διαμορφώνεται μόλις σε 2.5 δολάρια ανά συσκευή. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, γιατί η πυκνότητα των pixel είναι τόσο σημαντική και καθοριστική στη τιμολόγηση, αλλά μάλλον χρησιμοποιείται σαν μέτρο για την τιμή της συσκευής, καθώς τα smartphones με την υψηλότερη πυκνότητα pixels συνήθως κοστίζουν ακριβότερα.

Για παράδειγμα, το Galaxy S9 έχει pixel density των 570 ppi. Τα tablets από την άλλη μεριά, θα αντιμετωπίσουν ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς τιμολόγησης, διαφοροποιημένο βάσει της αγοράς και φθάνοντας τα 20 δολάρια το μέγιστο. Είναι πιθανό, κάποιοι κατασκευαστές να διαπραγματευθούν διαφορετικά deals, αλλά μια πηγή τονίζει ότι η προαναφερθείσα δομή τιμολόγησης σπάνια να διαφέρει.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ακόμη, ότι οι κατασκευαστές που δεν προεγκαθιστούν τον Chrome θα χάσουν επίσης και το μερίδιο εσόδων από την αναζήτηση του browser, μια μακροχρόνια πρακτική. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Google δεν θα πληρώσει μερίδιο των εσόδων της από τη μηχανή αναζήτησης για συσκευές που δεν προεγκαθιστούν τον Chrome και δεν τον τοποθετούν στο home screen dock του smartphones.

Ο Chrome και η αναζήτηση είναι αυτά από τα οποία η Google έχει έσοδα και χωρίς αυτά, επέλεξε να χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα apps και services με το τέλος ανά συσκευή. Αν ένας κατασκευαστής τηλεφώνου ή tablet θέλει να συμπεριλάβει οποιοδήποτε app της Google θα πρέπει να πληρώσει και στη συνέχεια να κάνει πρόσθετο deal με την εταιρεία για την αναζήτηση και τον browser προκειμένου να γίνει απόσβεση του κόστους.

Φυσικά, οι επικριτές των νέων ρυθμίσεων αναφέρουν ότι το κόστος θα περάσει στο τελικό χρήστη. Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της πώλησης του Android στους κατασκευαστές ήταν η έλλειψη κάποιου κόστους για αυτούς. Τώρα που πρέπει να πληρώσουν ανά συσκευή, κάτι που θα αυξήσει το συνολικό κόστος του smartphone, σίγουρα θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χαμένα έσοδα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.