Αν κάποιος θα ήθελε να περιγράψει τα παιχνίδια Just Cause θα μπορούσε απλά να πει δυο λέξεις: Aγνή απόλαυση. Η Avalanche Studios, ομάδα ανάπτυξης που πρόσφατα μας έδωσε το αρκετά πετυχημένο Mad Max, έχει εστιάσει σε αυτό και έτσι το Just Cause 3 όπως και τα προηγούμενα παιχνίδια του franchise, κάνει τον παίκτη να περάσει την ώρα του άλλες φορές διασκεδάζοντας με τις περιπέτειες του Rico και άλλες φορές φέρνοντας βόλτες στον τεράστιο κόσμο του, καθώς μιλάμε για έναν open world τίτλο μεγαλύτερο από τους προκατόχους του.

just cause 3 image 3

Το σενάριο του παιχνιδιού, μας διηγείται τη περιπέτεια του Rico Rodriguez, χαρακτήρα που γνωρίσαμε και στα προηγούμενα Just Cause, ο ποίος γυρνάει στη γενέτειρα του με σκοπό να την απελευθερώσει από τον θεότρελο δικτάτορα που την έχει κυριεύσει, στο πλευρό βέβαια του πολύ καλού του φίλου Mario Frigo. Η ιστορία είναι σχετικά απλοϊκή, ωστόσο εξυπηρετεί τον σκοπό της. Ο οποίος είναι φυσικά να κάνει τον παίκτη να ασχοληθεί με τον κόσμο του παιχνιδιού, να καταστρέψει ότι βρει μπροστά του, να πραγματοποιήσει εντυπωσιακά άλματα και να χρησιμοποιήσει τα περισσότερα από τα gadgets που στη πορεία θα του δοθούν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως αρκετές φορές αισθάνθηκα πρωταγωνιστής μιας χολιγουντιανής action ταινίας με τις απαιτούμενες δώσεις γέλιου, κυρίως με τη βοήθεια του Mario Frigo και των σπαρταριστών διαλόγων που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν τον χαρακτήρα. Εκεί όμως που το σενάριο χάνει πόντους και κατ’ επέκταση και το παιχνίδι γενικά, είναι όταν προσπαθεί να καταπιαστεί με πιο σοβαρά ζητήματα και αυτό φαντάζει αρκετά παράταιρο με τo ύφος του. Όπως και να’ χει το πρόσημο είναι θετικό παρά τις όποιες αδυναμίες, άλλωστε τα Just Cause ποτέ δεν φημίζονταν για την πολυεπίπεδη ιστορία τους.

just cause 3 image 5

Βασικός σκοπός μας στο παιχνίδι είναι να ελευθερώσουμε μια-μια τις περιοχές που έχει υπό την κατοχή του ο δικτάτορας Di Ravello. Το πώς θα το κάνουμε αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το προσωπικό μας γούστο, καθώς μας δίνεται πληθώρα επιλογών, προσεγγίζοντας τη κάθε αποστολή διαφορετικά. Μπορούμε να είμαστε επιθετικοί αδειάζοντας όλο το -ομολογουμένως μεγάλο- οπλοστάσιο μας πάνω στους αντιπάλους ή ακόμα και εισβάλλοντας στον χώρο τους με άρματα, ελικόπτερα, προσπαθώντας έτσι να τους αιφνιδιάσουμε. Οι εχθροί μας βέβαια δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια τις περισσότερες φορές βέβαια… και αυτό γιατί η ΑΙ εδώ έρχεται να φανερώσει ορισμένα προβλήματα, καθώς άλλες φορές ανταποκρίνεται αποτελεσματικά και άλλες απλά μας αγνοεί επιδεικτικά.

just cause 3 image 6

Βασικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι η ελευθερία που μας δίνει στη περιήγηση στις περιοχές του, με τη χρήση του γάντζου, της wingsuit ή του αλεξίπτωτου. Μιλώντας για τη wingsuit να πούμε ότι είναι απολαυστική αν και η παραμικρή απροσεξία μπορεί να μας κοστίσει μια άσχημη πτώση. Κόστος βέβαια το οποίο είναι πολύ μικρό… και αυτό γιατί ο Rico σε πολλές περιπτώσεις είναι overpowered, ενώ ακόμα και αν ”πεθάνουμε” το checkpoint είναι κοντινό και η όποια πρόοδος έχουμε κάνει μέσα στην αποστολή δεν χάνεται. Η πρόκληση λοιπόν σε γενικές γραμμές είναι μικρή. Άλλη μια απόδειξη ότι το Just Cause 3 δεν θέλει να μας παιδέψει, απλά να μας κάνει περάσουμε καλά μαζί του, δείγμα του ότι η ομάδα ανάπτυξης μένει πιστή στο όραμα της.

just cause 3 image 4

Οι κύριες αποστολές δεν αποτελούν παράδειγμα πρωτοτυπίας, με αποτέλεσμα κάπου στη μέση του τίτλου να τα έχουμε δει σχεδόν όλα, κουράζοντας μας ως ένα βαθμό. Ενώ, τα side missions αν και αρκετά σε αριθμό καταλήγουν και αυτά αργά ή γρήγορα να επαναλαμβάνονται επικίνδυνα, είναι βέβαια σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητα γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουμε τα πολυπόθητα upgrades που θα μας βοηθήσουν στην συνέχεια. Με τα side missions λοιπόν θα τεστάρουμε για τα καλά τις οδηγικές μας ικανότητες σε γη, αέρα και νερό! Όπου σε αντίθεση με τις κύριες αποστολές θα χρειαστεί να τα επαναλάβουμε αρκετές φορές για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πράγμα που ναι μεν μεγαλώνει τη πρόκληση, απότομα δε. Με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ώρα ενασχόλησης με τον τίτλο όχι ευχάριστα όλες τις φόρες όμως, δίνοντας μας έτσι την εντύπωση ότι η Avalanche Studios σε ορισμένες περιπτώσεις εστίασε στη ποσότητα και όχι τόσο τη ποιότητα .

just cause 3 image 7

Από τεχνικής πλευράς το Just Cause 3 είναι ένα όμορφο παιχνίδι με πολύ ωραία γραφικά. Η ομάδα ανάπτυξης δείχνει να έβαλε τα δυνατά της και σε σημεία ο τίτλος εντυπωσιάζει, ενώ μπορούμε να αλληεπιδράσουμε σε μεγάλο βαθμό μαζί του καταστρέφοντας πολλά αντικείμενα ή χρησιμοποιώντας πληθώρα οχημάτων αλλά και ελικόπτερα, αεροπλάνα, πράγμα σημαντικό για έναν open world τίτλο. Δεν λείπουν όμως και τα τεχνικά προβλήματα με πιο σημαντικό αυτό των framedrops ιδιαίτερα σε σημεία με πολλές μάχες και εκρήξεις φαινόμενο που συμβαίνει αρκετά συχνά, χωρίς όμως να χαλάει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία χρήσης. Άλλο ένα μελανό σημείο είναι τα μεγάλα loading times, αφαιρώντας με τη σειρά τους αυτά πόντους από τον τίτλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλά side missions θα αναγκαστούμε να τα επαναλάβουμε αρκετές φορές. Η ποιότητα του ήχου κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η σειρά, βάζοντας μας στο κλίμα όπως αρμόζει σε έναν καθαρά action τίτλο. Γενικά οι όποιες τεχνικές ”παραφωνίες” δεν δείχνουν αρκετά ικανές να μας αποτρέψουν απ΄το να ευχαριστηθούμε την ενασχόληση μας με το Just Cause 3.

just cause 3 image 2

Θετικά

  • Αίσθημα απόλυτης ελευθερίας
  • Απολαυστικό gameplay
  • Όμορφα γραφικά
  • Πραγματικός open world τίτλος

Αρνητικά

  • Προβληματική ΑΙ, ως ένα βαθμό
  • Επαναλαμβανόμενες αποστολές που ίσως κουράσουν
  • Τεχνικά προβλήματα (framedrops, μεγάλα loading times)

Ακολουθεί ένα gameplay video από την έκδοση του τίτλου για το Playstation 4

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροApple: Ολογραφικές οθόνες για τα επόμενα iPhone;
Επόμενο άρθροSony Xperia Z6: Αναμένονται 5 νέα μοντέλα από την Sony για το 2016
Διάβασμα, φροντιστήρια, μαθήματα κιθάρας και εν τέλει σπουδές και εργασία πάνω στην Ηλεκτρολογία... Σωστά, έτσι το βλέπουν οι περισσότεροι! εγώ το βλέπω αλλιώς... Πώρωση με ταινίες και σειρές, τρέλα με κινητά από τη χρυσή εποχή της Nokia των Series 60 (a.k.a. N-GAGE, 6630 etc.) έως σήμερα στη εποχή του android. Το σημαντικότερο όλων όμως games games games!!! όλα ξεκίνησαν τυχαία με ένα δώρο: Sega Master System (ναι Sonic για εσένα μιλάω!) και φτάσαμε στο σήμερα με Xbox One και Playstation 4 to be continued λοιπόν...

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ