Για να πετύχει τον ελιγμό της σφεντόνας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, ένα διαστημόπλοιο έκανε ένα πέρασμα ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη. Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός, δημοσίευσε ένα πολύ εντυπωσιακό timelapse βίντεο, από το πέρασμα του Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) για να πάρει επιτάχυνση, στο ταξίδι του προς τον Δία.
“Timelapse! Αύξησε την ένταση του ήχου, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την πτήση της Σελήνης-Γης του #ESAJuice σε όλο της το μεγαλείο”, ανάρτησε η διαστημική υπηρεσία στο διαδίκτυο.
Στην πρώτη πτήση με τη Σελήνη-Γη, το διαστημόπλοιο εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία τη βαρύτητα των μεγάλων αντικειμένων για να το μπει σε μια πορεία προς την Αφροδίτη , όπου θα φτάσει για άλλη μια πτήση και ελιγμό σφεντόνας, το 2025. Το σκάφος Juice θα πετάξει στη συνέχεια δίπλα στη Γη δύο φορές ακόμη καθώς διαφεύγει στο μακρινό, παγωμένο ηλιακό σύστημα. Το Juice αναμένεται να φτάσει στον Δία το 2031, όπου θα μελετήσει 35 από τα παγωμένα φεγγάρια του γίγαντα αερίου.
Μπορείτε να δείτε το timelapse παρακάτω! Θα δείτε το διαστημόπλοιο να περνάει αρκετά κοντά από τη Σελήνη και τη Γη (η οποία Γη είναι όντως σφαιρική).
https://twitter.com/ESA_JUICE/status/1828454307076907399
Το διαστημόπλοιο Juice χρησιμοποιεί δύο μεγάλα ηλιακά πάνελ σε σχήμα σταυρού, τα μεγαλύτερα που κατασκευάστηκαν ποτέ για διαπλανητική αποστολή, εξηγεί η ESA. Αυτό συμβαίνει γιατί η ηλιακή ακτινοβολία στον Δία, που βρίσκεται 779 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον ήλιο, είναι 25 φορές πιο αδύναμη από ότι στη Γη.
«Αυτό κάνει το JUICE το μεγαλύτερο «ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στο Ηλιακό Σύστημα», έγαψε η ESA. Έχει πλάτος 21,7 μέτρα.
Η αποστολή θα εξετάσει αναλυτικά κόσμους όπως η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, που φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό κάτω από τους πάγους. Θα μελετήσει και άλλα φεγγάρια, όπως ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ. Ο Γανυμήδης, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Ερμή, είναι ο πρωταρχικός στόχος του Juice και το διαστημόπλοιο δεν θα επιταχύνει μόνο από αυτό το φεγγάρι – θα περιστρέφεται γύρω του. Όπως η Ευρώπη, ο Γανυμήδης τεντώνεται και συμπιέζεται από τον κοντινό τεράστιο γίγαντα αερίου Δία, μια διαδικασία που παράγει θερμότητα.
Το ηλεκτρικό των 15.000 ευρώ, δεν έχει αντίπαλο! ( πιθανόν και στην Ελλάδα)
«Αυτή η θερμότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια τεκτονική δραστηριότητα και να παρέχει μία από τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάδυση της ζωής: μια πηγή ενέργειας», εξηγεί η ESA.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.