Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρήκε περισσότερους από 1.000 γαλαξίες που μοιάζουν με τον δικό μας και κρύβονται στο πρώιμο σύμπαν. Σε σχήμα σαν παραμορφωμένα βινύλια και με λεπτούς σπειροειδείς βραχίονες, οι σωσίες του Γαλαξία μας βρέθηκαν από το JWST περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν του σύμπαντος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία οι βίαιες γαλαξιακές συγχωνεύσεις θεωρούνταν ότι είχαν καταστήσει αδύνατη την ύπαρξη πληθώρας τέτοιων εύθραυστων γαλαξιών.
Οι δισκοειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας πολύ πιο συχνοί στο πρώιμο σύμπαν
Ωστόσο, οι δισκοειδείς γαλαξίες είναι πολύ πιο συχνοί στο πρώιμο σύμπαν απ’ ό,τι πίστευαν οι αστρονόμοι. Η παράξενη αυτή ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έγιναν από το JWST και υποδεικνύουν ένα βαθύτερο μυστήριο γύρω από το πώς οι μεγάλοι γαλαξίες, και μαζί με αυτούς η δυνατότητα για ζωή, άνθισαν για πρώτη φορά στο σύμπαν μας. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 22 Σεπτεμβρίου στο The Astrophysical Journal.
Οι περισσότερες θεωρίες για το σχηματισμό γαλαξιών θέλουν αυτοί να δημιουργήθηκαν πριν από 1 δισεκατομμύριο έως 2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του σύμπαντος, οπότε και τα πρώτα σμήνη αστέρων είχαν μετατραπεί σε νάνους γαλαξίες. Αυτοί οι νάνοι γαλαξίες άρχισαν στη συνέχεια άρχισαν να αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον, πυροδοτώντας ένα παιχνίδι βίαιων γαλαξιακών συγχωνεύσεων που οδήγησε σε μεγάλους γαλαξίες όπως ο δικός μας.
Xρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble πιστεύαμε ότι οι δισκοειδείς γαλαξίες ήταν σχεδόν ανύπαρκτοι μέχρι το σύμπαν να γίνει περίπου 6 δισεκατομμυρίων ετών ανέφερε ο Christopher Conselice, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Manchester. Οι νέες όμως παρατηρήσεις του james Webb, τοποθετούν χρονικά αυτόν τον σχηματισμό των γαλαξιών που μοιάζουν με τον Γαλαξία μας σχεδόν στην αρχή του σύμπαντος. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα αστέρια υπάρχουν και σχηματίζονται μέσα σε αυτούς τους γαλαξίες, γεγονός που αλλάζει πλήρως την κατανόησή μας για το πώς γίνεται ο σχηματισμός των γαλαξιών. Με βάση τα αποτελέσματά μας οι αστρονόμοι πρέπει να επανεξετάσουν την κατανόησή για τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών και για το πώς συνέβη η εξέλιξη των γαλαξιών τα τελευταία 10 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.