Το James Webb Space Telescope (JWST) μας έδωσε μια απίστευτη φωτογραφία για να γιορτάσει το δεύτερο έτος από την εκτόξευσή του. Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, σε συνεργασία με τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος, δημοσίευσαν μια φωτογραφία από τον παγωμένο πλανήτη, Ουρανό. Η φωτογραφία παρουσιάζει τον πλανήτη στο κλασσικό του μπλε, ενώ το υπέρυθρο φίλτρο του τηλεσκοπίου, καταγράφει και τα μήκη κύμματος που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Σε σχέση με τις απλές φωτογραφίες που έχουμε πάρει από το Voyager 2 στα 80s, οι φωτογραφίες του James Webb έχουμε υψηλότερη ανάλυση και είναι πολύ πιο ζωντανές. Αιχμαλωτίζοντας το φως στο υπέρυθρο φάσμα, οι αισθητήρες του σκάφους αποκαλύπτουν έναν «παράξενο και δυναμικό κόσμο πάγου γεμάτο με συναρπαστικά, ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά», όπως τον περιέγραψε η ομάδα που χειρίστηκε το τηλεσκόπιο.

Η εικόνα του James Webb, παρουσιάζει τους δακτυλίους που περιβάλλουν τον πλανήτη, μαζί με τον δακτύλιο Ζήτα,  που είναι αρκετά αχνοί για να φανούν εύκολα με γυμνό μάτι ή με ένα απλό τηλεσκόπιο. Στην φωτογραφία φαίνεται και το Βόρειο πολικό σύννεφο, αλλά και μια λευκή σταγόνα στο κέντρο του πλανήτη.

Ηχητικό αρχείο από ραδιοέκρηξη με μοναδικό σήμα που παρατηρούμε πρώτη φορά

Στην φωτογραφία φαίνονται και 14 από τα φεγγάρια του Ουρανού, με την NASA να προσθέτει και τις ονομασίες τους στην φωτογραφία παρακάτω. Τα φεγγάρια έχουν κυρίως ονομασίες από τον Σαίξπηρ και είναι τα Oberon, Titania, Umbriel, Juliet, Perdita, Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Ariel, Miranda, Bianca and Portia.

James Webb Ουρανός

Η φωτογραφία του JWST χρησιμοποιεί τέσσερα φίλτρα NIRCam, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες στο υπέρυθρο φάσμα. Αυτά περιλαμβάνουν F140M (μπλε), F210M (κυανό), F300M (κίτρινο) και F460M (πορτοκαλί). Μια εικόνα που μοιράστηκε η NASA νωρίτερα φέτος έδειξε τον Ουρανό σε δύο μόνο φίλτρα (μπλε και πορτοκαλί), με αποτέλεσμα μια πιο πρωτόγονη απεικόνιση του παγωμένου γίγαντα.

Και όμως το αστέρι της Βηθλεέμ, πραγματικό αστρονομικό γεγονός!

Από πάγο ο Ουρανός είναι γεμάτος. Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο στις 98 μοίρες, με την μία πλευρά του να είναι σε ακραίο ψύχος, όντας και τόσο μακρυά από τον Ήλιο. Στην πιο ψυχρή πλευρά του, επικρατεί σκοτάδι και παγωνιά για το ένα τέταρτο του έτους. Και εδώ να αναφέρουμε πως ένα έτος στον Ουρανό, είναι 84 γήινα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως η σκοτεινή πλευρά παραμένει παγωμένη για 21 χρόνια.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως οι νέες φωτογραφίες του Ουρανού, θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν περισσότερα για τον πλανήτη και κυρίως για το δαχτυλίδι Ζήτα γύρω από αυτόν, ενώ σχεδιάζουν ήδη μελλοντικές αποστολές. Έτσι θα μπορέσουν να μάθουν όλο και περισσότερες πληροφορίες για το σπίτι μας, το ηλιακό μας σύστημα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.