Με όλο και περισσότερες λειτουργίες να μπαίνουν στα chatbots και με την διάθεση προσωποποιημένων chatbots, οι εταιρίες πλέον προσφέρουν μια προσομοίωση των αγαπημένων μας ανθεώπων που έχουν φύγει από την ζωή, ώστε να διαχειριστούμε καλύτερα το πένθος μας.  Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί ήδη τέτοια chatbots, αποκλειστικά για την διαχείρηση του πένθους. Αυτά ονομάζονται deadbots, griefbots ή ghostbots, όμως εγείρονται μερικά ζητήματα ηθικής.

Ποιός έχει δικαίωμα στα δεδομένα κάποιου που δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή; Τι ψυχολογικό αντικτυπο έχει στους φίλους και τους συγγενείς; Το βασικότερο, πως θα χρησιμοποιηθούν εν τέλει αυτά τα chatbots;

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά τα έρωτήματα και να θέσει νέα,  θέτοντας το παρακάτω σενάριο.

Η γιαγιά μιας 28χρονης φεύγει από τη ζωή και η εγγονή της ανεβάζει όλα τις τα μηνύματα και τα δείγματα φωνής σε μια εφαρμογή τεχνητή νοημοσύνης. Στην συνέχεια αναλύονται τα δεδομένα και δημιουργείται ένα πιστό αντίγραφο της γιαγιάς της, με την εμφάνισή της, την φωνή της και τον χαρακτήρα της. Η 28χρονη μπορεί να συζητήσει μαζί της και να τρέχει την προσομοίωση όταν νιώθει πως της λείπει η γιαγιά της. Όμως τίποτα δεν γίνεται χωρίς κόστος. Λίγο αργότερατο chatbot θα αρχίσει να την σπρώχνει να αγοράσει προϊόντα και να της διαφημίζει υπηρεσίες.

Αυτή θα είναι και η υπέρτατη διαφήμιση, αφού οι άνθρωποι τείνουν να αναπτύσσουν δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς με προσομοιώσεις αυτού του τύπου. Αυτόματα όμως γίνονται και ευάλωτοι στην χειραγώγηση.

Bug του iOS 17.5 φέρνει πίσω παλιές σβησμένες γυμνές φωτογραφίες

Οι ερευνητές του Cambridge δεν θεωρούν πως μπορεί να επιτευχθεί ολική απαγόρευση αυτού του είδους deadbots, όμως θεωρούν πως θια πρέπει να απαγορευτούν από ψηφιακούς χώρους, όπως τα social media, με εξαίρεση ίσως τα ιστορικά πρόσωπα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο Philosophy $ Technology και προσπαθεί αν αφυπνήσει το κοινό, ώστε να ξεκινήσει συζήτηση γύρω από την αθανασία μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και την ηθική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.