Σε ένα πρωτοποριακό άλμα για την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ / AO), επιστήμονες πέτυχαν ένα σημαντικό ορόσημο: την ανάπτυξη μοντέλων AI ικανών να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Το επίτευγμα αυτό, που καταγράφεται στο έγκριτο περιοδικό Nature, αποτελεί κομβική στιγμή στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρόσφατα επινοημένο μοντέλο AI παρουσιάζει εξαιρετική ικανότητα εκμάθησης και αποτελεσματικής εκτέλεσης εργασιών βάσει γραπτών οδηγιών, ενώ στη συνέχεια μοιράζεται αυτή τη γνώση με άλλες οντότητες ΤΝ. Μέσω σχολαστικών πειραματισμών, οι ερευνητές απέδειξαν με επιτυχία την ικανότητα του μοντέλου να μεταφέρει απρόσκοπτα τις αποκτηθείσες δεξιότητες σε “αδελφές” AI, επιτρέποντάς τους να εκτελούν εργασίες χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση ή εμπειρία.

Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP) στην AI, με στόχο να προσδώσει στις μηχανές γλωσσικές ικανότητες που μοιάζουν με τις ανθρώπινες. Η NLP επιτρέπει στους υπολογιστές να κατανοούν και να διατυπώνουν καλύτερα γραπτό κείμενο ή ομιλία, αντικατοπτρίζοντας τα ανθρώπινα πρότυπα επικοινωνίας.

Google AI Search: Ξεκίνησε ήδη να προωθεί scams και malware

Παραδοσιακά, η εκπαίδευση μοντέλων AI απαιτεί εκτεταμένη εξατομικευμένη διδασκαλία. Ωστόσο, η έλευση των δικτύων ΤΝ που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των AI απλοποιεί αυτή τη διαδικασία, εξαλείφοντας την ανάγκη για εξαντλητική προ-εκπαίδευση.

Η πολυπλοκότητα του μοντέλου που αναπτύχθηκε του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται ολόκληρες γραπτές προτάσεις και να ανταποκρίνεται φυσικά, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προόδου στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή η πρόοδος όχι μόνο βελτιώνει την αλληλεπίδραση ΤΝ-ανθρώπου αλλά και εξορθολογίζει τις διαδικασίες ανάπτυξης AI.

Αν και η ικανότητα της AI να επικοινωνεί εσωτερικά αποτελεί μνημειώδες άλμα προς τα εμπρός, δεν ισοδυναμεί με ικανότητες συλλογισμού ανθρώπινου επιπέδου. Παρ’ όλα αυτά, η καινοτομία αυτή θέτει τις βάσεις για μετασχηματιστικές εξελίξεις στην ανάπτυξη ΤΝ, αν και εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις της.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο κάθε ερευνητής – επιστήμονας που ασχολείται με τέτοιου είδους αντικείμενο πρέπει να έχει πέσει με τα μούτρα στην προσπάθεια να ανακαλύψει πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει. Θα ξημερώνει και θα βραδιάζει μέσα στα εργαστήρια, χωρίς φίλους. Φορώντας τα ίδια και τα ίδια ρούχα, τρώγοντας το ίδιο φαγητό για να μην μπαίνει στην διαδικασία να σκεφτεί για να μην χάνει χρόνο. Και όλα αυτά, γιατί; Αφού βλέπουμε ότι η ανθρωπότητα πάει κατά διαόλου και κατά καπνού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.