Η Avast προσφέρει μια συλλογή δωρεάν και επί πληρωμή antivirus και εργαλειών ασφαλείας. Η αλήθεια είναι ότι το λογισμικό της είναι ιδιαίτερα δημοφιλές με περισσότερους από 435 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες το μήνα που το χρησιμοποιούν σε Macs, PCs και mobile συσκευές. Μάλιστα, η Avast προσφέρει τη δυνατότητα οι χρήστες να επιλέξουν αν θέλουν να ενταχθούν στην διαδικασία συλλογής ορισμένων τύπων δεδομένων χρηστών, τα οποία στη συνέχεια τα πουλά μέσω μιας θυγατρικής σε τρίτα μέρη.

Ακριβώς αυτό, είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από το Vice και το PC Mag. Ο τύπος των δεδομένων που συλλέγονται ποικίλλει. Από αναζητήσεις Google, GPS συντεταγμένες από το Google Maps και Youtube video listings. Και το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι προβαίνει και στη συλλογή δεδομένων που αφορούν πορνογραφικές ιστοσελίδες, τον χρόνο της επίσκεψης των χρηστών σε αυτές τις σελίδες καθώς και τους όρους αναζήτησης όπως και τα video που θεάθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η συλλογή είναι πολύ μεγάλης έκτασης και μέχρι πρόσφατα γινόταν μέσω του plugin του Avast για τον browser και πλέον η συλλογή έχει μεταφερθεί στο antivirus από τα browser plugins.

Τα δεδομένα των χρηστών, αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για την Avast. Σε αντίγραφα των συμβολαίων της θυγατρικής της Avast που διέρρευσαν, αποκαλύπτεται ότι μια εταιρεία marketing πλήρωσε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για πρόσβαση σε αυτά το 2019. Η εταιρεία από την μεριά της επιβεβαιώνει ότι ήδη από τον Ιούλιο του 2019 εμφανίζει μια ξεκάθαρη δυνατότητα επιλογής, κατά την οποία οι νέοι χρήστες μπορούν να αποδεχθούν ή να μην αποδεχθούν την ένταξη στο πρόγραμμα συλλογής δεδομένων, ενώ όλοι οι ήδη υπάρχοντες free χρήστες θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.