Η Σελήνη, κάποτε ένα ανέγγιχτο ουράνιο σώμα, φέρει τώρα τα ανεξίτηλα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τον τελευταίο μισό αιώνα, η παρουσία μας στη Σελήνη έχει αφήσει ίχνη από αντικείμενα, όπως συντρίμμια, αχρησιμοποίητο εξοπλισμό, ακόμη και ανθρώπινα απόβλητα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα έχει γίνει η κυρίαρχη δύναμη που διαμορφώνει το σεληνιακό τοπίο, μια τάση που αναμένεται να ενταθεί με τις επερχόμενες αποστολές. Σε ένα νέο έγγραφο, οι ερευνητές τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης μιας νέας εποχής στη Σελήνη, η οποία ονομάζεται Σεληνιακή Ανθρωπόκαινος και χρονολογείται από την προσεδάφιση του ρωσικού διαστημικού σκάφους Luna 2 το 1959.

Η έννοια παραλληλίζει την εποχή του Ανθρωποκαίνου στη Γη, που σηματοδοτεί τις βαθιές επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο πλανητικός γεωαρχαιολόγος Justin Holcomb υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη αναγνώρισης της σεληνιακής ανθρωπόκαινου προτού προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Η ανθρώπινη εξερεύνηση και οι τεχνολογικές παρεμβάσεις μεταβάλλουν τον ρεγκόλιθο της Σελήνης, αμφισβητώντας την αντίληψη της αμετάβλητης φύσης του. Το έγγραφο ζητά την αξιολόγηση και καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Σελήνης, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή βλάβη σε ευαίσθητα στοιχεία όπως τα αποθέματα πάγου νερού και η εξώσφαιρα.

Επιπλέον, οι ερευνητές τάσσονται υπέρ της διατήρησης της σεληνιακής πολιτιστικής ιστορίας, που περιλαμβάνει αποτυπώματα, σημαίες, φωτογραφίες και αντικείμενα από επανδρωμένες σεληνιακές αποστολές. Θεωρούν αυτά τα κατάλοιπα ως αναπόσπαστο μέρος της εξελικτικής αφήγησης της ανθρωπότητας, που αξίζει την προσοχή τόσο των πλανητικών επιστημόνων όσο και των αρχαιολόγων. Η Σελήνη, κάποτε σύμβολο ανέγγιχτης ομορφιάς, χρησιμεύει ως καμβάς που αντανακλά το μεταμορφωτικό αποτύπωμα της ανθρώπινης εξερεύνησης και δραστηριότητας. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η νέα εποχή στη Σελήνη.

Πιστεύαμε ότι βρήκαμε εξωγήινα φεγγάρια, μάλλον κάναμε τεράστιο λάθος

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.