Η Apple με τον ιδιαίτερο τρόπο της παρουσίασε το νέο iPhone 5S, ρίχνοντας βάρος στον επεξεργαστή, που πλέον είναι στα 64bit. Για καθίστε όμως, αυτό ακούγεται ωραία! 64bit; Όπως και στο PC μου; Είναι όμως τόσο καλό όσο ακούγεται; Για πάμε να δούμε αναλυτικά!
Για αρχή να ξεκαθαρίσουμε πως οι επεξεργαστές δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του υπολογιστή. Στον υπολογιστή έχουμε επεξεργαστής επεξεργαστή αρχιτεκτονικής CISC (Complex Instruction Set Computing) ενώ στο κινητό μας έχουμε RISC (Reduced Instruction Set Computing) και αυτό από μόνο του είναι τεράστια διαφορά. Παρ’ όλα αυτά οι επεξεργαστές RISC αρχιτεκτονικής είναι ιδανικοί για τα κινητά μας γιατί είναι πολύ δυνατοί σε αυτά που χρειάζεται ένα κινητό και το βασικότερο; Καίνε λιγότερο ρεύμα! Και μπορεί στην παρουσίαση να είπαν πως είναι 64bit desktop class επεξεργαστής, αλλά οι ARM που χρησιμοποιεί η εταιρία δεν είναι desktop-class. Μόνο για αυτό θα έπρεπε να φάει πρόστιμο για παραπλάνηση, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας!
Πάμε όμως να δούμε τον A7 του iPhone 5S. Η εταιρία τον συνέκρινε με τον επεξεργαστή του πρώτου iPhone και τον έβγαλε καμιά σαρανταριά φορές γρηγορότερο! Δηλαδή είναι 40 φορές πιο γρήγορος, από αυτόν που είχε η Apple το 2007, έξι χρόνια πριν. Δεν λέω, καλό τρικ, αλλά σε σχέση με αυτόν του iPhone 5; Είναι τόσο καλύτερος; Τα 64bit τον τουμπάνιασαν; Αν έπρεπε να απαντήσω με μία λέξη θα έλεγα … ΟΧΙ. Για αυτό άλλωστε τα τσακάλια του μάρκετινγκ εκεί στην Apple τον συνέκριναν με αυτόν του πρώτου iPhone και όχι με αυτόν του iPhone 5.
Πριν πέσουν να με φάνε ορισμένοι, ας εξηγήσουμε γιατί τα 64bit αυτή τη στιγμή είναι άχρηστα, και αντιθέτως κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από ότι καλό.
Τα 32bit έχουν αρχικά περιορισμό στην χρήση της μνήμης RAM, αφού πορούν να διαχειριστούν μόνο μέχρι 3.4GB RAM, και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι υπολογιστές μας πήγαν στα 64bit εδώ και κάποια χρόνια. Την παρούσα στιγμή κανένα smartphone δεν έχει πάνω από 3.4GB RAM. Μόνο το Note 3 πλησιάζει τα 3.4GB αλλά και πάλι είναι κάτω από αυτά, πόσο μάλλον το iPhone 5S που έχει 1GB RAM. Οπότε πρακτικά τα 64bit είναι άχρηστα σε αυτόν τον τομέα.
Τι άλλο προσφέρουν οι επεξεργαστές 64bit; Καλύτερη υποστήριξη σε software για κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση βίντεο όπως και κρυπτογράφηση δεδομένων. Οπότε ναι τα 64bit θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό! Τέλειο ε; Μμμμμ όχι, το iPhone 5S έχει hardware για να κάνει κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση βίντεο, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται προγράμματα γιατί το εξειδικευμένο hardware είναι πιο αποδοτικό από τα προγράμματα!
Με την κρυπτογράφηση; Ναι εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθεί ο νέος επεξεργαστής, συμφωνώ. Πόσοι από εμάς κάνουν χρήση κρυπτογράφησης στα δεδομένα μας και αν το κάνετε, πόσο συχνά γίνεται αυτό, για να θέλετε την μέγιστη ταχύτητα κρυπτογράφησης που να έχετε ανάγκη τα έξτρα 2 δευτερόλεπτα που δίνει ο Α7;
Οπότε τα θετικά που προσφέρει ο A7 σε σχέση με τον 32bit προκάτοχό του είναι ελάχιστα, πέρα από μια μικρή αυξυση επιδόσεων, και περιορίζονται μόνο στην κρυπτογράφηση δεδομένων. Αρνητικά σε σχέση με τα 32bit έχει; Για να δούμε.
Συμβατότητα με εφαρμογές. Θυμάστε τι γινόταν παλιότερα στα Windows XP όταν έβγαλε για πρώτη φορά έκδοση στα 64bit; Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα. Οι μισές εφαρμογές δεν έτρεχαν σωστά ή και καθόλου. Μην περιμένετε στο iOS να είναι τα πράγματα ρόδινα. O Α7 μπορεί να τρέξει κανονικά 32bit εφαρμογές, αλλά αυτό απαιτεί λίγο παραπάνω φόρτο στον επεξεργαστή. Και όλο αυτο χωρίς η εφαρμογή να εκμεταλλεύεται τα προτερήματα των 64 bit. Παραπάνω φόρτο σημαίνει περισσότερη κατανάλωση, η μικρή μπαταρία του iPhone 5S θα τα βγάλει πέρα; Θα δείξει.
Το άλλο κακό που φέρνουν τα 64bit. Όλες οι άλλες συσκευές της Apple είναι 32bit άρα αυτό δημιουργεί τεράστιο fragmentation στο θέμα των εφαρμογών, αφού θα πρέπει να διαχωριστεί το App Store σε 64bit εφαρμογές και σε 32bit εφαρμογές. Και αυτό είναι πραγματικό fragmentation !!!
Τί άλλο φέρνουν τα 64bit; Μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων, είτε αυτό είναι RAM είτε CPU είτε αποθηκευτικός χώρος. Οι 64αρες εφαρμογές χρειάζονται περισσότερη RAM και περισσότερο χώρο στον δίσκο, λόγω τον έξτρα εντολών που απαιτεί ο κώδικάς τους.
Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για την Apple και το iPhone 5S. Υπάρχει κάτι θετικό για την εταιρία; Κάτι που έχει να κερδίσει με αυτή την κίνηση; Ναι υπάρχει, προετοιμάζεται από τώρα για την εποχή που θα χρειαστεί πάνω από 4GB στα τηλέφωνά της, και άρα τα 64bit θα είναι απαραίτητα. Αν και με τους ρυθμούς που αυξάνει η Apple την RAM στα τηλέφωνά της, η εποχή αυτή πιθανότατα να αργήσει λίγο. Θα έχει τουλάχιστον αρκετό καιρό μπροστά της για να προετοιμαστεί και να δοκιμάσει τα 64bit. Προσωπικά όμως διαφωνώ στο να το δοκιμάζει σε μια συσκευή που ο απλός χρήστης θα έχει ακριβοπληρώσει. Ναι ίσως είναι η έναρξη μιας νέας εποχής στην τεχνολογία των smartphones, αλλά πρέπει να κάνει ο απλός χρήστης τον beta tester;
Τι πιστεύετε εσείς; Συμφωνείτε με αυτή την πολιτική; Πιστεύεται πως η χρήση των 64bit επεξεργαστών, είναι καλή κίνηση αυτή την περίοδο;
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
http://gfxbench.com/compare.jsp?D1=Apple+iPhone+5S&D2=Apple+iPhone+5&cols=2
Το GFX μετράει επιδόσεις στα γραφικά, πράγμα το οποίο δεν έχει να κάνει με τα 64bit του επεξεργαστή, και γενικά οφείλεται στην GPU.
Πολλες εταιριες μας δουλευουν αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα….
Τιμες 700-800 που εχουν εχουν φτασει τα smartphones ειναι απλα για γελια!
Ναι ειναι καλη περιοδος για μεταβαση σε 64bit. Το θεμα ειναι οτι ειναι απαραιτητη για το android αλλα οχι για το ios.
Απορία, με 32bit CPU,. η RAM, που μπορεί να τα καλύψει είναι 3,4GB, ή 4GB? ή είναι έτσι επειδί είναι κινητό? και ακόμα κάτι, για ποιό λογο κάποιος να αγωράσει περσινό κινητό, με χειρότερη ποιότητα κατασκευής, αλλά πιό ακριβά? ο.Ο (δεν τρολλαρω, απλα προσπαθω να καταλάβω την λογική του μέσου απλού αγωραστή)
1. Αντί να περιμένει να βγει iPhone με 3.4gb+ RAM σε μερικά χρόνια κάνει απο τώρα σιγά σιγά την μετάβαση και αναγκάζει τους developers να δημιουργάνε σιγά σιγά 64-bit apps κτλ. Βλέπει το μέλλον και δεν θα κάνει την μετάβαση σε 64-bit ξαφνικά.
2. Δεν θα κάνουμε κρυπτογράφησει? Το γνωρίζεις ότι οι περισσότερες εταιρείες κολοσσοί στον κόσμο με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους διαλέγουν πλατφόρμες κινητών αναλόγως το πόσο ασφαλές είναι το κινητό? Με την κρυπτογράφησει που υα έχει το 5S δίνει την δυνατότητα στις διάφορες κυβερνήσεις κτλ να έχουνε ακόμη πιο ασφαλείς κινητά.Ο λόγος που η blackberry κάποτε πουλούσε σαν τρελή και όλες οι μεγάλες εταιρείες του κόσμου αγοράσανε BB ήταν επιδεί κάποτε ήταν η πιο ασφαλείς πλατφόρμα κινητών.
3. Η apple έχει δικό της OS αλλά και hardware και της δίνει την δυνατότητα να ελέγχει και να προγραματήζει το μέλλον της εύκολα σε αντιθέσει με το android που δεν ξέρεις αν σε ένα χρόνο το κινητό σου θα τρέχει το τελευταίο android λόγο της RAM. Κάτι ξέρει και έβαλε 64-bit Για marketing σκοπούς ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ απλούστατα επιδέι ένα απλός χρηστεις δεν έχει ιδέα τι είναι 32-bit Και τη 64-bti. Μόνο εμείς που ασχολούμαστε και είμαστε και η μειονότητα.
Τέλειο άρθρο 9/10
μάρκετινγκ απλά! Αυτό και τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Τίποτα παραπάνω!