Το iPhone 5C μπορεί να ανακοινώθηκε εχθές, αλλά το βλέπουμε εδώ και μήνες μέσα από “διαρροές”. Η συχνότητα των διαρροών ήταν τόσο μεγάλη που κανείς λογικός άνθρωπός δε θα σκεφτόταν πως γίνονται επίτηδες από την εταιρία, για να διαφημίσει το προϊόν που θα κυκλοφορήσει, με μια συσκευή εντελώς διαφορετική από ότι έχει δείξει η εταιρία μέχρι σήμερα. Δυστυχώς το iPhone 5C είναι ο αντικαταστάτης του iPhone 5 και μάλιστα πολύ κατώτερος. Πιο χοντρό, πιο βαρύ και με κατασκευή σαν παιχνίδι της Fisher Price, αδυνατεί να πλησιάσει έστω και λίγο το iPhone 5. Το μόνο σημείο που το πλησιάζει είναι η τιμή, που ακυρώνει εντελώς τον όρο φθηνότερο iPhone.

iphone 5s vs iphone 5c

Η δεύτερη απογοήτευση της βραδιάς, είναι το iPhone 5S. Ναι καλά ακούσατε, μιλάω για την ναυαρχίδα της εταιρίας, που μόνο sophisticated δεν είναι. A7 64bit επεξεργαστής, 64bit λειτουργικό και 32bit εφαρμογές, οι οποίες θα πρέπει να αλλαχθούν για να τρέχουν στο iPhone 5S (εκμεταλλευόμενες τα 64bit) αλλά να παραμείνει και η 32bit έκδοση τους για να τρέχουν στα υπόλοιπα iPhone. Α ξέχασα, έχουμε και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για περισσότερη ασφάλεια, που αν δεν πιάσει η ανίχνευση του δαχτύλου σωστά, ζητάει passcode, όπως και το Face Unlock του Android.  Δεν λέω, καλό είναι να υπάρχουν, έχουν τον χαβαλέ τους και μπορεί να μας διευκολύνουν τη ζωή λιγάκι, αλλά μην τα παρουσιάζουμε και σας μεγάλες καινοτομίες.

Οπότε έχουμε ένα iPhone 5C, το οποίο δεν είναι άσχημη συσκευή, απλά είναι λίγο ξεπερασμένη πλέον και μάλιστα με χειρότερη κατασκευή από το iPhone 5. Πόσο να υποτιμήσει μια συσκευή η εταιρία; Πάει παραπάνω; Μια χαρά πάει. Παρουσιάζεις την συσκευή και δείχνεις θήκες θήκες θήκες.

Σε αυτή την τιμή που έχει το iPhone 5C λοιπόν, μήπως το iPhone 5S αρχίζει να φαίνεται σαν καλύτερη ιδέα; Άλλωστε δεν είναι και μεγάλη η διαφορά τιμής, $100 διαφορά έχει με διετές συμβόλαιο στην αμερικανική αγορά.

Η Apple έβγαλε από την αγορά τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του iPhone 5S που δεν είναι άλλο από τον προκάτοχό του και τον αντικατέστησε μια ένα πολύ κατώτερό του. Έτσι λοιπόν το iPhone 5C υπάρχει για να μην υπάρχει επιλογή προς τα παλαιότερα μοντέλα. Κάπως έτσι λοιπόν το iPhone 5C στη ουσία προωθεί το iPhone 5S, κάνοντας το να φαίνεται ακόμα καλύτερο σε σχέση με το αμέσως χαμηλότερο μοντέλο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να με θυμηθείτε που θα γεμίσει η Ελλάδα με iPhone 5C! Ο λόγος; Είναι φθηνότερο απο το 5S και είναι iPhone! Επειδή λοιπόν ο έλληνας δεν έχει να πάρει 5S θα πάρει 5C για να πουλάει μούρι!
    Αν και δεν θεωρώ πως είναι η καλύτερη επιλογή/κίνηση να μεταπηδήσουν τα κινητά σε 64bit επεξεργαστές μιας και χρησιμοποιούν ακόμα κάτω απο 3GB Ram, καλό θα ήταν να το υποστηρίξουν και με αντίστοιχο software άμεσα!

  2. Συγνώμη αλλά ο σχολιασμός για το βάρος, σχέδιο, ποιότητα κατασκευής για μία συσκευή που δεν έχετε πιάσει στα χέρια σας είναι μεγάλο λάθος.
    Θα συμφωνήσω για το την τιμή που αναμένεται ελάχιστα φθηνότερο. Αυτά για iPhone 5C

    Για iPhone 5S το 64bit processor δε με χαλάει. η αρχή έτσι γίνεται. Πρώτα φτιάχνεις το υλικό με το OS και μετά μπαίνει το software σε αυτά. Παντού έτσι έγινε.
    iOS7 και 64bit CPU οι μόνες ουσιαστικές διαφορές και είναι καλές. η τιμή για αμερική τα ίδια (εδώ θα έρθει πάλι ακριβότερο από πέρσυ)

    για marketing πάει να πιάσει το γυναικείο πληθυσμό με τα χρώματα. που επειδή είναι λίγο του fashion θα κατασπαράξει τον ανταγωνισμό σε αυτό τον τομέα και ας προυπήρχαν χρώματα σε άλλες συσκευές.

  3. Προφανώς ο λόγος που φτιάχτηκε το iPhone 5C είναι αυτός που αναφέρει το άρθρο, το θέμα είναι κατά πόσο θα το καταφέρει αυτό η Apple. Όποιος πάει για τα πολλά, χάνει και τα λίγα. Αν θα πιάσει αυτό το κόλπο στην ελληνική αγορά δεν γνωρίζω… είναι περίεργη και απρόβλεπτη… πως να ψυχολογήσεις το Ελληνάρα που θα κάτσει 2 βδομάδες νηστικός για να πάρει το iPhone και να κάνει αναπάντητες επειδή δεν έχει κάρτα; Μπορεί να πάρει το 5S μπορεί και το 5C, μηλαράκι να έχει από πίσω αρκεί. Αν και για να λέμε την αλήθεια με άλλη μια βδομάδα νηστείας, μάλλον θα πάρει το 5S).

    Σχετικά με αυτό που αναφέρει ο @Rous, ότι το hardware προηγείται ΠΑΝΤΑ του software. Η ιστορία της πληροφορικής το διαψεύδει. Δεν μου αρέσει να κάνω επιστημονικές αναφορές, αλλά έχουμε το εξής, όταν το hw υπερτερεί σε δυνατότητες του sw ονομάζεται ‘software crisis’ και το ακριβώς αντίθετο “hardware crisis”. Την δεκαετία του 70, είχαμε “κομμάτια υλικού” χωρίς να έχουμε καν λειτουργικό σύστημα (διακόπτες πάνω-κάτω) άρα sw crisis. Στην συνέχεια τα Windows και το μεγάλο μπαμ πρόσφεραν πολύ περισσότερα σε σχέση με το υπάρχον hw, άρα hw crisis. Η μετάβαση στους Pentium ξαναδημιούργησε sw crisis κ.ο.κ. Άρα ιστορικά βλέπουμε ότι αυτά τα δύο εναλλάσσονται. Σήμερα που οι τεχνολογικές συσκευές έχουν γίνει (έστω και επιτηδευμένα πολλές φορές) αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας ως καταναλωτικά προϊόντα, το marketing των εταιρειών έχει επικεντρωθεί σε αυτό που “γυαλίζει” στον καταναλωτή, δηλαδή στους επεξεργαστές, στις οθόνες και τις γρήγορες μνήμες… άρα sw crisis πάλι. Το πάν είναι να διατηρείται η ισορροπία, αλλά πράγμα αρκετά δύσκολο τον καιρό που αντί να κατευθύνουν τα δρώμενα οι επιστήμονες, το κάνουν ένα μάτσο μαρκετίστες και ένας όχλος από πιτσιρίκια με δολάρια στα χέρια.

    Το ότι μπήκαν τα 64bit στην αγορά για την αρχιτεκτονική των arm επεξεργαστών δεν είναι κακό, αλλά είναι πολύ ανούσιο, πρόωρο και σίγουρα έχει γίνει με τον λάθος τρόπο, από την στιγμή που άμα θες να στείλεις πύραυλο στην Σελήνη με το κινητό σου (δεν το λέω ειρωνικά), δεν αρκεί μόνο ένας 64bitος επεξεργαστής, χωρίς τα αντίστοιχα επιπλέον hardware components. Εξάλλου σκέφτηκε κάνεις ότι το 64bit iOS που όπως όλα δείχνουν έγινε σε μία νύχτα θα μπορεί πραγματικά να εκμεταλλευτεί αυτόν τον CPU; Και αν ναι, αυτό πως θα αλλάξει στην ουσία την εμπειρία του μέσου χρήστη.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι τι έχει πλέον σημασία και τι κοστίζει “τσάμπα” λεφτά σε μία εταιρεία, να φτιάχνει hardware να δημιουργεί software ή μήπως να προωθεί την ουσιαστική και εφαρμόσιμη καινοτομία (και όχι άχρηστα γυαλιστερά λαμπάκια), σεβόμενη τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που της προσφέρουν τα χρήματά τους χωρίς να τους δημιουργεί άλλες ανάγκες που δεν χρειάζονται;

    Ελπίζω να μην έγινα τόσο κουραστικός. Cheers!

  4. Εξαιρετική ανάλυση από τον User και συμφωνώ και εγώ 100%. Οι εταιρίες οφείλουν να συνδυάζουν αρμονικά το Hardware μαζί με το Software τους, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Πιστεύω μεγάλη ευθύνη σε αυτό τον τομέα έχει το αντίστοιχο τμήμα Μάρκετινγκ της κάθε εταιρίας, το οποίο, έχοντας σχεδόν μηδενική τεχνογνωσία στο αντικείμενο που παράγεται, ζητάει από το τεχνικό τμήμα πολλές φορές παράλογες και άχρηστες (κενό)τομίες. Την μεγαλύτερη ευθύνη βέβαια, έχουμε πάντα εμείς ως καταναλωτές.

    H Apple έρχεται λοιπόν και κατασκευάζει ένα προϊόν με μικρότερο κόστος ( και μάλιστα πλαστικό), καταργεί το προηγούμενο (το οποίο έχει μεγαλύτερο κόστος) και διαθέτει το νέο προϊόν στην ίδια τιμή με το προηγούμενο. Κάθε πώληση ενός iPhone 5C προσωπικά πρέπει να θεωρηθεί επίτευγμα του τμήματος Μάρκετινγκ της Apple και να κάνει τους υπόλοιπους από εμάς να αναρωτηθούμε πόση δύναμη έχει πλέον η διαφήμιση στις καταναλωτικές μας συνήθειες.

  5. Η ιστορία της πληροφορικης αναφέρει πως πάντα φτιαχνόταν ένα software υποστήριξης ενός hardware. οπότε τα hw/sw crisis θα διαφωνήσω. Και λογικά να το σκεφτείς.
    Πως θα φτιάξεις software για υλικό που δεν έχεις κατασκευάσει οπότε πιθανότατα δεν ξέρεις πως δουλεύει. Μόνο με υποθέσεις και modeling οπότε εξακολουθω να υποστηρίζω τη θέση μου.
    Οι εταιριες δεν είναι όλες hw/sw ταυτόχρονα. όσες του κάνουν συνήθως ήταν ή είναι κλειστής αρχιτεκτονικής λειτουργικά και υπολογιστές. Πολλές το εγκατέλειψαν το μοντέλο ελάχιστες το συνεχίζουν.
    Η apple Κάνει και τα 2 για αυτό και σε εμπειρία χρήσης σε κάθε είδος συσκευής που παράγει είναι κορυφαία. Προσαρμόζει όπως θέλει το software της στα υλικά που έχει.
    Κάτι σαν την πλήρη αξιοποίηση της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικης που είχε το PS3 που όταν χρησιμοποιήθηκε σωστά έκαναν παπάδες.
    Οι mainstream consumer πλατφόρμες οι υπόλοιπες δεν είναι ένα με το hardware. π.χ. android Πολλές συσκευές, windows πολλες συσκευές.
    Ενώ ξεκίνησε με υλικό για το λογισμικό στο αντρόιντ (πριν διαδοθεί) πάρα πολύ γρήγορα έγινε λογισμικό για το υλικό.
    Εκεί π.χ. το android έκανε το λάθος και φτιάχτηκε έτσι ώστε αν δεν έχεις 2πύρηνο επεξεργαστή να σέρνεται πολλές φορές στις νέες εκδόσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα συνήθως είτε κακού engineering είτε αναγκαστικής συνθήκης επειδή δεν είναι δυνατό να τεστάρεις ένα λειτουργικό με τα πάντα που το χρησιμοποιούν. Οπότε το εμπλουτίζεις αλλά τέλειο optimisation δεν μπορείς να κάνεις (Το κάνει μόνο με τις Nexus συσκευές).

    Την εμπειρία του μέσου χρήστη δεν την αλλάζουν ούτε τα 2-3 GB ούτε οι dual CPU οπότε ούτε το 64bit. Αλλά ο τρόπος λειτουργίας των εφαρμογών και το τί κερδίζουν σε δυνατότητες διαχείρησης πόρων συστήματος είναι τρομακτικό. Ο μέσος χρήστης δεν το πιάνει απευθείας. Αλλά εν (συντόμω) καιρώ λύνει τα χέρια στους κατασκευαστές software.

    Οπότε ναι το 64bit είναι τρελή πρόοδος στο hardware και το software ακολουθά γιατί το βολεύει. Και όταν γίνουν quantum τα κυκλώματα πάλι το software θα ακολουθήσει σύντομα. Η καλύτερη κάμερα ή η περισσότερη μνήμη το εξυπηρετεί για λειτουργίες αλλά δε βοηθούν στο optimisation. Το 64bit βοηθά.

    μακάρι να είχαμε ισορροπημένη εξέλιξη sh/hw αλλά δυστυχώς δε γίνεται πάντα. εδώ δε γίνεται ανάμεσα σε hw components που μπορεί το ένα να προκαλεί bottleneck στο άλλο. σε closed based architectures γίνεται αλλά εκεί τους κράζουμε επειδή λειτουργούν έτσι.

    Η apple απευθυνόταν στα βλαμμένα αμερικανάκια ανέκαθεν για το marketing. όσο κυνήγαγε τους επαγγελματίες προκοπή βρήκε μόνο με τα media προγράμματα αλλά εκεί η αγορά είναι μικρή. έφτιαξε κάτι τρελά καινοτόμο και εύχρηστο όπως το 1o iOS (παραμένει το πιο user friendly λειτουργικό smartphones) το πλάσαρε καλά και έκανε όνομα οπότε βλέπει τώρα πως τους tech guyz που τους ειχε και αυτούς στην αρχή τους μοιράζεται πια με άλλους, αλλά είναι αχτύπητη στους fashion victims. Οπότε δώσ’τους χρώμα και γκλαμουριά.
    marketing παραμένει. Απλά όποιος δε θέλει δεν αγοράζει.

    να λέμε και την αλήθεια.. η samsung η HTC πρόσφατα δεν έχουν ακολούθησει κανόνες marketing apple? ναι. γιατι πιάνουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.