Skip to content

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Musk: Ζητούν από την Ευρώπη να ακυρώσει το πρόστιμο στο X

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Το πρόστιμο της ΕΕ στο X και τον Elon Musk

Σύνοψη Άρθρου

  • Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να συμμετάσχει στη δικαστική προσφυγή του Elon Musk και του X κατά του προστίμου ύψους 120 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλατφόρμα. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να παρέμβει υπέρ του Musk και του X.
  • Το πρόστιμο επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2025 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστήριξε ότι το X «παραπλανά τους χρήστες» με τα μπλε σήματα επαλήθευσης. Η Επιτροπή κατηγόρησε επίσης το X για έλλειψη διαφάνειας στις διαφημίσεις και περιορισμό πρόσβασης ερευνητών σε δημόσια δεδομένα.
  • Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε «ακατάλληλα» να επεκτείνει την εμβέλειά της σε αμερικανικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την απόφασή της, εφαρμόζοντας τους δικούς της ψηφιακούς και δημοκρατικούς κανόνες.
Το κείμενο της σύνοψης ελέγχεται από συντάκτη του Techmaniacs

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να συμμετάσχει στη δικαστική προσφυγή του Elon Musk και του X κατά του προστίμου ύψους 120 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλατφόρμα για τον τρόπο λειτουργίας των μπλε σημάτων επαλήθευσης.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2025 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή είχε υποστηρίξει ότι το X «παραπλανά τους χρήστες», καθώς επιτρέπει σε οποιονδήποτε να πληρώνει για το μπλε σήμα χωρίς αυτό να επιβεβαιώνει ουσιαστικά την ταυτότητα πίσω από έναν λογαριασμό.

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει στην υπόθεση

Το US Department of Justice (DOJ) κατέθεσε αίτηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να παρέμβει στην υπόθεση υπέρ του Musk και του X.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Brett A. Shumate, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε «ακατάλληλα» να επεκτείνει την εμβέλειά της σε αμερικανικές εταιρείες που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της. Το DOJ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν σαφές ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υπηρεσίες.

Η αμερικανική πλευρά επικαλείται διάταξη του Καταστατικού του Δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος μπορεί να παρέμβει σε μια υπόθεση όταν μπορεί να αποδείξει ότι έχει έννομο συμφέρον από την έκβασή της.

Γιατί επιβλήθηκε το πρόστιμο

Το μπλε σήμα δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα που έθεσαν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε επίσης το X ότι δεν παρείχε επαρκή διαφάνεια σχετικά με τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα και ότι περιόριζε την πρόσβαση ερευνητών σε δημόσια δεδομένα.

Η απόφαση του 2025 αποτέλεσε την πρώτη επίσημη απόφαση μη συμμόρφωσης της Επιτροπής βάσει του Digital Services Act (DSA), του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου για τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η Ευρώπη υπερασπίζεται την απόφασή της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη απόφαση. Η Henna Virkkunen, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την τεχνολογική κυριαρχία, είχε δηλώσει κατά την επιβολή του προστίμου ότι η ΕΕ θεωρεί το X υπεύθυνο για την παραβίαση δικαιωμάτων των χρηστών και για προβλήματα διαφάνειας.

Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επικρίνει στο παρελθόν την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Marco Rubio είχε χαρακτηρίσει το πρόστιμο επίθεση όχι μόνο εναντίον του X, αλλά και εναντίον αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών συνολικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει την άποψη ότι στοχεύει συγκεκριμένη εθνικότητα και έχει δηλώσει ότι εφαρμόζει απλώς τους δικούς της ψηφιακούς και δημοκρατικούς κανόνες.

Η υπόθεση δεν αφορά μόνο το μπλε σήμα

Το X βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπο με άλλες ευρωπαϊκές έρευνες. Μεταξύ αυτών είναι και έρευνα σχετικά με το Grok, τον AI βοηθό που ενσωματώνεται στην πλατφόρμα, μετά από ανησυχίες για τη χρήση του στη δημιουργία σεξουαλικοποιημένων εικόνων πραγματικών ανθρώπων.

Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει απόφαση που να ακυρώνει το πρόστιμο των 120 εκατ. ευρώ. Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να αποφασίσει για την αμερικανική παρέμβαση και στη συνέχεια να εξετάσει την ουσία της δικαστικής προσφυγής του X και του Musk.

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.