Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε την Τετάρτη ότι μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν και η κατάσχεση της εταιρείας παραγωγής τσιπ TSMC θα ήταν «απολύτως καταστροφική» για την αμερικανική οικονομία.

Ερωτηθείς σε ακρόαση της Βουλής των ΗΠΑ, σχετικά με τον αντίκτυπο μιας εισβολής στην Ταϊβάν, η Ραϊμόντο απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως καταστροφικός, ενώ πρόσθεσε “Αυτή τη στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγοράζουν το 92% των τσιπ αιχμής από την TSMC στην Ταϊβάν».

Η TSMC αρνήθηκε να σχολιάσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Ραϊμόντο ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου θα χορηγήσει στην αμερικανική μονάδα της TSMC επιδότηση 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πιο προηγμένη παραγωγή ημιαγωγών στο Phoenix της Αριζόνα και έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμηλού κόστους κρατικά δάνεια.

η TSMC συμφώνησε να επεκτείνει την προγραμματισμένη επένδυσή της κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 65 δισεκατομμύρια και να δημιουργήσει ένα τρίτο εργοστάσιο στην Αριζόνα μέχρι το 2030.

TSMC Κίνα

Ο στόχος είναι να μπορεί η εταιρία να παράγει την πιο προηγμένη τεχνολογία των 2nm στο δεύτερο εργοστάσιό της στην Αριζόνα, στο εργοστάσιό της στην Αριζόνα, που αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2028.

Η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στον κόσμο, ενώ είναι προμηθευτής της Apple, της Qualcomm και της Nvidia. Το πρώτο εργοστάσιο που έχει κατασκευάσει στην Αριζόνα, θα ξεκινήσει την παραγωγή μεγάλου όγκου chips μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Τα tokens στο Google Wallet αντικαθιστούν τις κάρτες στις πληρωμές

Οι ΗΠΑ είναι γνωστό πως φοβούνται μια εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν, εδώ και καιρό. Αν η Κίνα πάρει τον έλεγχο του μεγάλου εργοστασίου παραγωγής της TSMC, θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα παροχής chips σε αμερικάνικες εταιρίες, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα θα πάρει τον εξοπλισμό της TSMC στην κατοχή της. Για αυτό οι ΗΠΑ βιάζονται να φέρουν εργοστάσια της TSMC σε αμερικάνικο έδαφος. Αυτός βέβαια είναι και ένας από τους λόγους που πλέον αγοράζουμε πολύ ακριβότερα τα chipsets στα κινητά μας και τις GPU μας.

Σε περίπτωση που η Κίνα μπει στην Ταϊβάν, σύμφωνα με έγγραφο της κυβέρνησης των ΗΠΑ του 2023, εκτιμάται πως μια μεγάλη διακοπή παραγωγής στο εργοστάσιο της Ταϊβάν, θα φέρει αυξήσεις μέχρι και 59% στην τιμή των chips των ΗΠΑ, που θα πρέπει να πληρώσουν οι αμερικάνικες εταιρίες και φυσικά και οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.