Το ότι η καινοτομία στην Apple έχει μειωθεί δραματικά, δεν είναι κάτι νέο. Αυτός είναι και ο λόγος που το iPhone έχει εκθρονιστεί και πλέον σε κάποιες χώρες είναι κάτω και από τις Windows Phone συσκευές. Όπως έχουμε αναφέρει σε άρθρα μας και κάποια συγκριτικά μας, το Android έχει παρουσιάσει τρομερή βελτίωση και έχει ξεπεράσει το iOS σε λειτουργικότητα και παραγωγικότητα. Το iOS 8 παρουσιάστηκε, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο η Apple κατάφερε να μειώσει την διαφορά από την Google, στην μάχη των λειτουργικών.

Android-versus-iOS

Μπορεί να μην έχει κυκλοφορήσει το iOS 8 για το κοινό, αλλά η παρουσίαση μας έδωσε μια σαφή εικόνα για τις νέες προσθήκες και αλλαγές του λειτουργικού.

Μηνύματα

H Apple έδωσε αρκετά μεγάλη βάση στα μηνύματα, στα οποία πρόσθεσε την δυνατότητα συνομιλιών, αποστολής εικόνων, βίντεο και ηχητικών μηνυμάτων. Η Google από την άλλη, έχει πλέον αντικαταστήσει την εφαρμογή μηνυμάτων της με το Hangouts και παρέχει εδώ και καιρό τις λειτουργίες της Apple και ακόμα περισσότερες, αφού δίνει την επιλογή για βιντεοκλήσεις πολλών ατόμων συγχρόνως, επιλογή αποστολής μηνύματος σαν SMS ή σαν μήνυμα hangouts και τα ομαδικά μηνύματα από Groups στο Google+.

m1

Η Apple φυσικά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά η Google έχει πιο ολοκληρωμένη πρόταση και υλοποίηση.

Αλληλεπίδραση με υπολογιστή (Continuity)

Η Apple ανακοίνωσε νέες λειτουργίες για του υπολογιστές με Mac OS, οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στο iPhone από τον υπολογιστή. Εντυπωσιακή είναι η λειτουργία κλήσεων από τον υπολογιστή, μέσω του iPhone. Το αρνητικό είναι πως μέχρι στιγμής, οι εν λόγω λειτουργίες, λειτουργούν μόνο από Mac OS υπολογιστές και άρα προορίζονται για λιγότερο από 7.5% της αγοράς υπολογιστών.

ios-8-os-x-yosemite-continuity

Από την άλλη το Android έχει δώσει αρκετούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το κινητό μέσω του υπολογιστή. Μέσα από τις δεκάδες εφαρμογές στο Google Play Store, μπορείτε να στείλετε SMS, να ανοίξετε αρχεία και πολλά άλλα. Δεν υπάρχει όμως η δυνατότητα συνομιλίας από τον υπολογιστή.

Πολύ δυνατή η Apple σε αυτή τη λειτουργία. Ελπίζουμε να το δούμε και σε άλλα λειτουργικά όμως, ώστε να παρέχετε σε όλους τους χρήστες της.

Τώρα το να ξεκινάμε ένα κείμενο στο PC και να το συνεχίζουμε στο Tablet ή το κινητό, είναι κάτι που έρχεται παρέα με το Cloud και στην ουσία αυτός είναι ο σκοπός του!

Φωνητικές λειτουργίες

Η Apple έχει και εδώ βελτίωση! Πλέον θα μπορείτε να ξυπνήσετε το Siri λέγοντας απλά Hey Siri. Το κακό είναι πως μάλλον ο A7 καταναλώνει πολύ ενέργεια, αφού αυτή η επιλογή απαιτεί από την συσκευή να είναι σε κάποιο φορτιστή. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να το χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο και στο γραφείο, αρκεί να έχετε το iPhone σας σε κάποιο Dock. Η αυτονομία των iPhone μέχρι σήμερα, είναι μέτρια. Ίσως στο iPhone 6 να δούμε την Apple να αλλάζει το θέμα αυτονομίας, και άρα το “Hey Siri” να μην απαιτεί φορτιστή.

DSC_1352_verge_super_wide

Από την άλλη αυτή η λειτουργία υπάρχει στο Android εδώ και αρκετό καιρό, πράγμα που κάνει τις προσθήκες της Apple να φαντάζουν σαν φθηνή αντιγραφή.

Widgets

Επιτέλους η Apple παραδέχεται πως τα widgets είναι χρήσιμα και λειτουργικά. Η υλοποίηση είναι λίγο διαφορετική, αφού το iOS δεν έχει επιφάνειες εργασίας, αλλά πηγαίνει απευθείας στο App Drawer . Τα Widgets πηγαίνουν στην μπάρα ειδοποιήσεων και εμφανίζουν πληροφορίες από τις εφαρμογές μας, ενώ προσφέρουν και κάποιες λειτουργίες. Μένει να δούμε πόσο σωστά θα δουλέψουν και πόσο λειτουργικά είναι, καθώς η μπάρα ειδοποιήσεων, έχει περιορισμένο χώρο για widgets.

ios8-app-apple-wwdc-2014-22_verge_super_wide

Το Android από την άλλη, έχει Widgets από την αρχή του και τα έχει εξελίξει όλο αυτό τον καιρό. Οι εφαρμογές που διαθέτουν widgets είναι πάρα πολλές (και η εφαρμογή του Techmaniacs έχει).

Πληκτρολόγια

Επιτέλους πληκτρολόγια στο iOS. Είναι κάτι που πολλοί χρήστες iOS συσκευών θέλανε και επιτέλους η Apple το έκανε πραγματικότητα, έστω και καθυστερημένα. Φυσικά και είναι θετική κίνηση, αφού η χρήση άλλων πληκτρολογίων, ήταν μέχρι σήμερα αποκλειστικότητα του Android και μάλιστα από την αρχή του. Επιτέλους οι χρήστες iOS θα μπορούν να πληκτρολογήσουν με Swype ή πιο πρωτότυπους τρόπους. Το Android όμως έχει ήδη πάρα πολλά πληκτρολόγια και οι προγραμματιστές στο iOS έχουν πολύ δουλειά να κάνει για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και τις ίδιες επιλογές.

ios8-app-apple-wwdc-2014-33_verge_super_wide

Cloud

Η Apple ανακοίνωσε το iCloud Drive. Ομολογουμένως, η φαντασία της Apple έχει στερέψει στα ονόματα, αφού το Drive το έχει πάρει η Google με το Google Drive. Επιτέλους μια native cloud υπηρεσία στο iOS. Είχαμε το Dropbox μέχρι σήμερα, αλλά έπρεπε να έχετε ανοιχτή την εφαρμογή και την οθόνη για να συγχρονίσει! Το ίδιο ισχύει και για όλες τις Cloud εφαρμογές στο iOS. To Android από την πρώτη του έκδοση υποστηρίζει συγχρονισμό στο background, οπότε όλες οι εφαρμογές για Cloud, «έπαιζαν» απροβλημάτιστα.

Το αρνητικό του iCloud Drive είναι πως προσφέρει μόνο 5GB δωρεάν, όταν το Google Drive δίνει 15GB, ενώ το DropBox με μερικά shares στα social media φτάνει τα 50GB.

Multitasking

Ο μεγαλύτερος βραχνάς του iOS είναι το multitasking. Στην 8η έκδοση του λειτουργικού δεν βλέπουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, πράγμα που είναι λίγο απαράδεκτο για το 2014. Τα Smartphones και τα Tablets έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τους υπολογιστές μας για πάρα πολλές από τις εργασίες μας, οπότε το multitasking είναι απαραίτητο. Το Android έχει κάνει τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού υποστηρίζει multitasking από την πρώτη του μέρα. Η Apple από την άλλη, κάνει freeze τις εφαρμογές για να κάνει οικονομία στην πολύ μικρή μπαταρία που έχεις τις συσκευές της (βλ. Siri όπως είπαμε παραπάνω). Αυτό φυσικά δεν αποτελεί δικαιολογία για την Apple. Καλά όλα τα καλούδια που έφερε το iOS 8, αλλά το multitasking είναι το πρώτο που έπρεπε να δούμε και δεν είδαμε!

 Floating_Apps_13245

Συμπεράσματα

Το iOS 8 έχει δείξει σημεία βελτίωσης, αλλά ακόμα απέχει από την λειτουργικότητα του Android. Τo multitasking έπρεπε να υπάρχει στο iOS 8 και η Apple για άλλη μια φορά δεν μας έκανε την χάρη! Η τελευταία μας ελπίδα είναι να ανακοινωθεί σαν έξτρα λειτουργία στο iPhone 6, αν και τα σημάδια δεν είναι καλά. Στα υπόλοιπα, σαφώς και υπάρχει βελτίωση, που αρκετοί την έχουν χαρακτηρίσει σαν καθαρή αντιγραφή, και ίσως έχουν δίκιο. Εμείς απλά θα πούμε πως οι προσθήκες του iOS 8 ήταν αυτονόητες και έπρεπε να τις δούμε!

Σίγουρα όμως η Apple έχει πολύ δρόμο μπροστά της! Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξει την συνδεσιμότητα της συσκευής. Όσο και να θέλει να παραμείνει κλειστό το λειτουργικό, πλέον αποτελεί μειοψηφία και αν συνεχίσει να κρατάει κλειστό το iOS προς τις άλλες πλατφόρμες, τόσο θα μειώνεται το μερίδιο αγοράς της.

Το iOS 8 κάλυψε ορισμένες ελλείψεις, αλλά δεν έδωσε σίγουρα αυτό το κάτι παραπάνω που θα μας κάνει να δούμε την πλατφόρμα με τον ίδιο τρόπο που την βλέπαμε παλιότερα! Είναι κάπως αστείο μια εταιρία σαν την Apple να μην μπορεί να ηγείται στον χώρο και εμείς να είμαστε εδώ και να ψάχνουμε αν κατάφερε να φτάσει τον ανταγωνισμό! Δεν νομίζετε;

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παιδιά εσείς τι λέτε για το multitasking και ρωτάω όλους ios χρήστες wp ή και android χρήστες, το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτοχρόνως δεν είναι πρώτης σημασίας; Το ρωτώ αυτό γιατί αυτη τη στιγμή ακούω ράδιο (μέσω internet), έχω άνοιχτώ το torrent ( έχω κατεβάσει ταινίες και τώρα κάνει upload, ελληνάρες χρειάζεται και αυτό, δοκιμάστε….), τρέχουν τρία προγράμματα το ένα για να κρύψει τα touch κουμπιά του Lg g pad 8.3, το άλλο για να έχει την οθόνη μόνιμα σε landscape (ultimate rotation control, φανταστικό, το συνιστώ γιατί και η εφαρμογή να μη γυρίζει σε landscape αυτή την εξαναγκάζει) και adblock για διαφημίσεις ( τα άλλα π.χ greenify,floating apps που έχω στα δεξιά και ένα πρόγραμμα για να κλείνει την οθόνη όταν έχω συνδεδεμένο το tablet-κινητό με την tv-monitor + πόσα άλλα su π.χ ή συστήματος δεν τα ΑΝΑΦΈΡΩ γιατί θα ξημερωθούμε)
    συν ότι είμαι στο internet και φυσικά γράφω αυτό το σχόλιο και ότι άλλο μου κάνει κέφι (από skype μέχρι και 5,10 εφαρμογές ταυτοχρόνως είτε αυτό λέγεται άλλος 2ος browser γιατί παρακουλουθώ κάτι ή ψάχνω κάτι παράλληλα με το να γράφω αυτό το σχόλιο ή ένα αρχείο π.χ excel ή ακόμη να θέλω να ηχογραφώ κάτι ή μαγνητοσκοπώ παράλληλα σε ένα μικρό παράθυρο (floating app ή μετατρέποντας την επιθυμητή εφαρμογή σε floating) ακόμη να βλέπω ένα βιντεάκι παραλληλα, γενικά ότι μου κάνει κέφι)

    Ολά τα παραπάνω δεν τα αναφέρω για το multitasking μόνο αλλά για τονίσω τι μπορεί να κάνεις με μια android συσκευή και το καλύτερο το αφήνω για το τέλος γιατί όλα τα παραπάνω τα κάνω αυτή τη στιγμή με ένα bluetooth πληκτρολόγιο-ποντίκι και το tablet συνδεδεμένο σε μία τηλεόραση 21,5″ δηλαδή ένα ολοκληρωμένο dock station που δεν μου λείπει τίποτα ( ok photoshop ή κάποια βαριά εφαρμογή αναγκαστικά pc) και όλα αυτά με 10w/ώρα που καταναλώνει το tablet ( ARM).
    Και μην σας φαίνεται αστείο η κατανάλωση γιατί η Δ.Ε.Η πλέον δεν αστειεύεται, ένα netbook να φανταστείτε που λέμε δεν καίει τίποτα καταναλώνει 40w την ώρα ( 20v x 2a ) και μην νομίζετε ότι κάνει πολλά παραπάνω επειδή φοράει windows ( μιλάω για την δύναμη της συσκευής μόνο αν και με windows full σίγουρα κάνεις παραπάνω πράγματα μην κοροϊδευόμαστε ).
    Εν ολίγοις μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με το android από το να μετατρέψεις την tv σου σε υπολογιστή μέχρι σε media player ή ακόμη και server ( πολύ οικονομκός από ηλ. ενέργεια) χάρη στο multitasking τα άλλα mobile λειτουργικά μπορούν να κάνουν έστω τα μισά;;;;
    Για τις άλλες δυνατότητες δεν ανοίγω θέμα καν ( πάντα για τα mobile λειτουργικά).
    Τελικά ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ που λέεεει και ο αρθρογράφος;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.