Όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, η Apple προέβη στην επίσημη ανακοίνωση του iOS 13 στο WWDC 2019  δίνοντάς μας με αυτόν τον τρόπο μια πρώιμη ματιά όσον αφορά το τι πρέπει να περιμένουμε από το νέο λογισμικό των iPhones. Σύμφωνα με τον Craig Federighi, το iOS 13 αποτελεί μια πολύ σημαντική αναβάθμιση για το iOS. Μεταξύ αυτών, είναι και το Dark Mode, το οποίο οι χρήστες ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό, καθώς και βελτιώσεις στις επιδόσεις.

Όπως συνέβη και με το iOS 12, η Apple δίνει μεγάλη έμφαση στις βελτιώσεις στις επιδόσεις, ιδίως για παλαιότερες συσκευές. Ευτυχώς η εταιρεία έμαθε από τα παλιά λάθη της, όπου οι νέες εκδόσεις του iOS είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των iPhones, κάτι που δεν θέλει να επαναλάβει σε καμιά περίπτωση, αν και θα πρέπει να αναμένουμε μέχρι την επίσημη διάθεσή του για να βεβαιωθούμε ότι κάτι τέτοιο όντως ισχύει. Η Apple υπόσχεται πράγματα, όπως το FACE ID να ξεκλειδώνει κατά 30% πιο γρήγορα και ότι οι εφαρμογές θα εκκινούν κατά δυο φορές πιο γρήγορα στο iOS 13. Υπόσχεται ακόμη ότι με το iOS 13 οι εφαρμογές θα είναι κατά 50% μικρότερες σε μέγεθος, ενώ και οι ενημερώσεις θα είναι κατά 60% μικρότερες, κάτι που θα κάνει πολύ πιο γρήγορη την όλη διαδικασία του download και της ενημέρωσης των εφαρμογών.

Πιθανόν, η πιο αναμενόμενη αλλαγή και η μεγαλύτερη αναβάθμιση του design από τότε που έφθασε στο iOS, αποτελεί το dark mode, με το λειτουργικό να αποκτά, ένα πραγματικό, system wide dark mode. Αν και η Apple είχε προσφέρει υποστήριξη για τρίτα πληκτρολόγια στο iOS για χρόνια, ενημερώνει το δικό της default πληκτρολόγιο με ένα νέο feature. Μια λειτουργία swiping, που θα γνωρίζετε ήδη, ειδικά όσοι από εσάς έχουν χρησιμοποιήσει τα SwiftKey, Swype ή Gboard. και το οποίο η ίδια η εταιρεία το αποκαλεί Quick Path πληκτρολόγιο. Δεν αποτελεί μεγάλη αναβάθμιση, αλλά είναι ωραίο που η Apple εκσυγχρονίζεται και υπακούει στις επιταγές των καιρών.

Οι υπενθυμίσεις στο iPhone χρειάζονταν εδώ και καιρό αναβάθμιση, με την Apple να επανασχεδιάζει ριζικά την συγκεκριμένη εφαρμογή με νέες επιλογές φιλτραρίσματος “Today,” “Scheduled,” “Flagged,” και “All”, ενώ δίνει στην εφαρμογή και ένα ανανεωμένο design. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι η Apple δίνει μεγάλη έμφαση στην ενσωμάτωση της AI στο app, όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε και η εφαρμογή αυτόματα θα σας προτείνει πότε θα θέλατε να λάβετε υπενθύμιση. Η Siri λαμβάνει μια νέα φωνή στο iOS 13, με την εταιρεία να αναφέρει ότι πλέον είναι πολύ πιο φυσική η ομιλία της και πολύ πιο ανθρώπινη.

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις, η Siri πλέον κάνει πολύ καλύτερη δουλειά στην προσφορά των λέξεων, ακόμη και σύνθετων, ενώ η φωνή της είναι και πολύ καλύτερη στις προτάσεις μεγάλου μήκους, με το ανάλογο ύφος και τον τονισμό να υπάρχει εκεί που απαιτείται και θα καταφθάσει σε  iPhone,iPad, HomePod και CarPlay μέσα στο έτος σε μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού.

Το Dark Mode στο IOS 13

Η ιδιωτικότητα είναι εκείνο το σημείο, που η Apple δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Μπορείς πλέον να δώσεις πρόσβαση σε μια εφαρμογή στα location data μόνο μια φορά, εμποδίζοντας έτσι την εφαρμογή να παρακολουθεί συνεχώς την τοποθεσία σου. Μάλιστα, η Apple εισάγει το νέο “Sign in with Apple” feature, το οποίο θα κάνει διαθέσιμο στους developers για την σύνδεση σε εφαρμογές και υπηρεσίες. Τα Apple Accounts θα μπορούν αυτόματα να δημιουργούν νέες, private email διευθύνσεις για κάθε εφαρμογή, που τα μηνύματα θα προωθούνται στο πραγματικό email σας, ώστε να μην σας σπαμάρει με άχρηστα μηνύματα μια εφαρμογή και να μην αποκτά αυτή πρόσβαση στο πραγματικό email σας.

To iOS 13 έρχεται τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει και μερικές άλλες αλλαγές, σημαντικές, που λόγω χώρου θα αναφερθούν σε νέο άρθρο.

Η συνέχεια των χαρακτηριστικών εδώ

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.