Το γνωστό open source project Invidious έλαβε πρόσφατα επιστολή από το νομικό τμήμα της Google. Στην επιστολή, που δημοσίευσε η ομάδα, η Google ισχυρίζεται ότι έμαθε περί αυτού πρόσφατα και πως το Invidious παραβιάζει τους όρους χρήσης του API του Youtube και τους ζητά να κατεβάσουν το project εντός 7 ημερών.

Πως λειτουργεί το Invidious

Στην ουσία αποτελεί ένα opensource frontend για το Youtube. Και εκείνο που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό είναι ότι γεγονός ότι επιτρέπει στον καθένα να παρακολουθήσει οποιοδήποτε public video στο Youtube χωρίς διαφημίσεις και tracking από την Google. Όπως σχολιάζει το ghacks, η Google εμφανίζεται να μην γνωρίζει ότι το Invidious δεν χρησιμοποιεί τα επίσημα APIs του Youtube για την παροχή της υπηρεσίας. Ως εκ τούτου η ομάδα του project ποτέ δεν συμφώνησε με αυτούς και άρα δεν τους παραβιάζει.

Η ομάδα του Invidious πιστεύει ότι η Google θα δοκιμάσει να επικοινωνήσει με το Github και να κατεβάσουν από εκεί το repository, ενώ μπορεί να κινηθεί και νομικά εναντίον μελών της ομάδας. Πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα συνεργαστούν με την Google και δεν θα κάνουν απολύτως τίποτα, εκτός και αν απαιτηθεί από το νόμο, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Youtube έχει δυο κύριες πηγές εσόδων, την προβολή διαφημίσεων και τις συνδρομές του Youtube Premium. Και ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός διαφημίσεων δεν αφήνει άλλο περιθώριο σε χρήστες που δεν θέλουν να πληρώσουν το Youtube Premium από το να στραφούν σε λύσεις σαν το εν λόγω project και το Revanced.

Η σελίδα του project είναι διαθέσιμη στο invidious.io

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.