Η AI κάνει την εμφάνισή της σε όλο και περισσότερα smartphones και με κάθε ευκαιρία οι κατασκευαστές δεν χάνουν την ευκαιρία να μας προωθήσουν τις AI δυνατότητες. Η πρώτη πρακτική εφαρμογή της AI είναι η κάμερα, με τα Pixel smartphones να θεωρούνται ως κορυφαία σε αυτό τον χώρο.

Οι AI κάμερες διασφαλίζουν γρηγορότερη αναγνώριση των αντικειμένων και προσαρμόζουν τις ρυθμίσεις βάσει των συνθηκών φωτισμού που επικρατούν. Επιτρέπεουν στις φωτογραφίες να λαμβάνονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια  και γενικότερα βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας των portraits. Για παράδειγμα τα Redmi Y2 και Note 5 Pro / AI  έρχονται με AI features όπως AI Portrait Mode και AI Smart Beauty.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε και μια σύντομη αναφορά στο Adaptive Battery και Adaptive Display που συναντάμε στο Android Pie. Το πρώτο συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας με το “σκότωμα” εφαρμογών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπαταρίας. Από την άλλη το δεύτερο, αυτόματα ρυθμίζει τα επιθυμητά επίπεδα φωτεινότητας για το smartphone σου σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Τα smartphones έρχονται πλέον και με πιο προηγμένα face recognition features. Το Xiaomi Mi 8 χρησιμοποιεί αλγόριθμους AI για το σύστημα Face ID unlocking. Το procesing με τη χρήση της AI μπορεί να ανιχνεύσει συγκεκριμένες αλλαγές στην εμφάνιση του χρήστη και να εγκρίνει ή να απορρίψει την ταυτοποίηση. Η υλοποίηση του neural system είναι αυτή που επιτρέπει στο hardware της AI να είναι ενσωματωμένο στο smartphone, ενώ ο κάθε κατασκευαστής στέλνει λιγότερα δεδομένα στους servers για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των χρηστών.

Τέλος, δεν απουσιάζουν και οι dedicated NPUs. Η Google χρησιμοποίησε AI για τη φωτογραφία και video με image processing. Ο λόγος για τον Pixel Visual Core  στο εσωτερικό των Pixel 2 και Pixel 2XL. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η Huawei. Το iPhone X χρησιμοποιούσε neural engine στο εσωτερικό του A11 Bionic chip, για λειτουργίες όπως το Animoji. Το ‘TrueDepth’ Facial recognition system δημιουργούσε ένα 3D μοντέλο του προσώπου που αποθηκεύονταν με ασφάλεια στο neural engine chip. Η Huawei συνεχώς τονίζει ότι ένα dedicated AI unit επιτρέπει την ταχύτητα του processing να είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με αν αυτό γινόταν στη CPU και GPU.

Η AI δεν είναι πρακτική marketing, αν και προωθείται υπερβολικά. Βελτιώνει τη φωτογραφία, τη μπαταρία και τη διαχείριση της RAM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.