Μια σημαντική ανάλυση στα δεδομένα πολλών ερευνών διαπίστωσε πως οι χορτοφαγικές και vegan διατροφές μπορούν να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδικών, όμως απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, αλλά και συμπληρώματα διατροφής. Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, γύρω από τις vegan διατροφές για παιδιά που έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια.
Επιστήμονες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εξέτασαν δεδομένα από περισσότερα από 48.000 παιδιά και εφήβους σε όλο τον κόσμο, που ακολουθούσαν διαφορετικούς τύπους διατροφών. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα αξιολόγησαν την ανάπτυξη των παιδιών, τη συνολική υγεία και φυσικά τη διατροφική επάρκεια. Βρήκαν πως οι χορτοφαγικές διατροφές μπορούν μεν να προσφέρουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια φυσιολογική ανάπτυξη, όμως την ίδια στιγμή προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις, όταν δεν δίνονται στα παιδιά ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία φυσικά είναι συνήθως χημικά.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition και δείχνουν πως μπορεί οι χορτοφαγικές διατροφές έρχονται με οφέλη για την υγεία των παιδιών, όπως ευνοϊκούς δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε σύγκριση με τις παμφάγες δίαιτες που περιέχουν κρέας, ψάρι και άλλες τροφές ζωικής προέλευσης.
Η μετα-ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 59 μελέτες που διεξήχθησαν σε 18 χώρες, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών. Συνέκρινε τις γαλακτο-ωο-χορτοφαγικές (που περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά εξαιρούν το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) και τις vegan δίαιτες (που εξαιρούν όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης) με τις παμφάγες δίαιτες. Συνολικά, η ανάλυση περιελάβανε δεδομένα από 7.280 γαλακτο-ωο-χορτοφαγικούς, 1.289 vegan και 40.059 παμφάγους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα διατροφικών και υγειονομικών αποτελεσμάτων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά που ήταν χορτοφάγοι κατανάλωναν γενικά υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και μαγνησίου από εκείνα που ακολουθούσαν παμφάγα διαιτολόγια. Ταυτόχρονα, έτειναν να έχουν χαμηλότερη πρόσληψη συνολικής ενέργειας, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμίνης Β1,2 και ψευδαργύρου. Αν και λιγότερες μελέτες επικεντρώθηκαν ειδικά σε παιδιά vegan, τα διαθέσιμα στοιχεία αποκάλυψαν παρόμοια διατροφικά πρότυπα.
«Αξιοσημείωτο είναι ότι η βιταμίνη Β12 δεν έφτανε σε επαρκή επίπεδα χωρίς συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα, και η πρόσληψη ασβεστίου, ιωδίου και ψευδαργύρου ήταν συχνά στο κατώτερο άκρο των συνιστομένων ορίων, καθιστώντας τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για παιδιά που ακολουθούν φυτικές δίαιτες», εξηγεί η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Jeannette Beasley, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στα Τμήματα Διατροφής και Τροφίμων και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
«Τα vegan παιδιά, ειδικότερα, είχαν ιδιαίτερα χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου».
Εδώ φυσικά θα πρέπει να θυμίσουμε πως το ασβέστιο χρησιμοποιείται στα κόκκαλά μας, κάνοντάς πιο ανθεκτικά, ενώ βοηθά στην ανάπτυξη, επιτρέποντας κόκκαλα που μπορούν να στηρίξου περισσότερο ύψος. Την ίδια στιγμή, η βιταμίνη Β12 έχει μεγάλη επίδραση στην ψυχολογική κατάσταση, εκτός από την υγιή ανάπτυξη.
Για αυτό, τα παιδιά που ακολουθούσαν χορτοφαγικές διατροφές, παρουσίαζαν αναπτυξιακά προβλήματα, με αρκετά χαμηλότερο δείκτη μάζας (ΒΜΙ), μικρότερη μυϊκή μάζα, ενώ εμφανίστηκαν προβλήματα στην υγεία των οστών, που τα ακολούθησε και στην ενήλικη ζωή τους. Τα αδύναμα κόκκαλα όμως, αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο σε κατάγματα, όσο και σε οστεοπόρωση σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Στον αντίποδα, τα παμφάγα παιδιά που καταναλώνουν κρέας, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά, είχαν πιο ομαλή ανάπτυξη, καθώς κάλυπταν τις ανάγκες του οργανισμού, χωρίς την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.
Τα οφέλη για την υγεία από vegan και χορτοφαγικές διατροφές σε παιδιά
Παρά τους κινδύνους μιας χορτοφαγικής διατροφής, υπήρχαν και κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα, κυρίως καρδιαγγειακής φύσης. Τα άτομα με χορτοφαγικές διατροφές εμφάνιζαν χαμηλότερη ολική και χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) χοληστερόλης, την «ανθυγιεινή» μορφή χοληστερόλης.
Οι μελέτες έδειξαν πως τα χορτοφάγα παιδιά ήταν πιο αδύνατα από τα παμφάγα, όμως ήταν και πιο κοντά και ελαφρύτερα, με αρκετά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Εμφάνιζαν χαμηλότερη λιπώδη μάζα μεν, αλλά και μικρότερη περιεκτικότητα σε οστικά μέταλλα δε.
«Η ανάλυσή μας των τρεχόντων στοιχείων υποδηλώνει ότι οι καλά σχεδιασμένες και κατάλληλα συμπληρωμένες χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μπορούν να καλύψουν τις διατροφικές απαιτήσεις και να υποστηρίξουν την υγιή ανάπτυξη των παιδιών», δηλώνει η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Monica Dinu, η οποία επικεντρώνεται στην διερεύνηση του πώς η διατροφή διαμορφώνει την υγεία και την ευεξία στο Τμήμα Πειραματικής και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας στην Ιταλία.
Η ισορροπία είναι το κλειδί
Οι φυτικές διατροφές μπορούν να είναι απολύτως εφικτές για παιδιά, όμως προϋποθέτουν σωστό σχεδιασμό και τη συμβολή κάποιου κλινικού γιατρού, με εξειδίκευση στην παιδιατρική υγεία. Αν οι γονείς δώσουν προσοχή σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και είναι διατεθημένη να προσφέρουν και συμπληρώματα διατροφής (τα οποία δεν είναι πάντα vegan), αυτές οι διατροφές μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του παιδικού οργανισμού κατά τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης, μειώνοντας τους διατροφικούς κινδύνους.
Στο στόχαστρο της εφορίας οι συναλλαγές με κάρτες και πληρωμές μέσω τραπεζών
«Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα προσφέρουν σαφέστερη καθοδήγηση τόσο σχετικά με τα οφέλη όσο και τους πιθανούς κινδύνους των φυτικών τροφών, βοηθώντας τον αυξανόμενο αριθμό γονέων που επιλέγουν αυτές τις δίαιτες για λόγους υγείας, ηθικής ή περιβαλλοντικούς», προσθέτει η Δρ. Dinu.
Σε κάθε τι που έχει να κάνει με την υγεία μας όμως, η ισορροπία είναι το κλειδί. Ο άνθρωπος εκ φύσεως είναι παμφάγο ζώο, για αυτό και μπορεί να καταναλώνει κρέας και ζωικά προϊόντα, να τα χωνεύει και να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά από αυτά. Για αυτό και η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται η πιο υγιεινή και καλή για τον οργανισμό, καθώς έχει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα σε χόρτα, κρέας και γαλακτοκομικά και ζωικά προϊόντα.
Όπως αναφέρεται και στην έρευνα, οι αποκλειστικά χορτοφαγικές διατροφές μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για την ανάπτυξη των παιδιών και όχι μόνο. Αν θέλετε να κάνετε κάποια vegan διατροφή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάποιον αξιόπιστο κλινικό διατροφολόγο.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.











































