Η TSMC έχει εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες της ότι η δημιουργία εργοστασίων εκτός Ταιβάν αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία. Όπως αποδεικνύεται, η εταιρεία θα περάσει αυτές τις αυξήσεις στους πελάτες της.

Πιο συγκεκριμένα, η TSMC έχει ξεκινήσει συζητήσεις με πελάτες για τις παραγγελίες και την τιμολόγηση αυτών στα νέα εργοστάσια στην Αμερική, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία από το 2024. Στελέχη της βιομηχανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι τιμές των επεξεργαστών που παράγονται βάσει της αρχιτεκτονικής N4 και N5 της TSMC στις ΗΠΑ θα είναι 20-30% ακριβότερες από εκείνες στην Ταιβάν. To ίδιο ισχύει και για τα εργοστάσια στην Ιαπωνία.

Δεδομένου του υψηλού λειτουργικού κόστους των εργοστασίων στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, η TSMC σκοπεύει να περάσει αυτά τα κόστη στους πελάτες της για να διατηρήσει το στόχο για μεικτό περιθώριο κέρδους στο 53%. Οι διαπραγματεύσεις με τους Ιάπωνες πελάτες της πήγαν καλά, κυρίως λόγω της σημαντικής οικονομικής υποστήριξης από την τοπική κυβέρνηση.

Ωστόσο, πολλοί Αμερικανοί πελάτες της συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τις τιμές, ενώ πολλοί έχουν ήδη μεταφέρει παραγγελίες στην Samsung Foundry για να μειώσουν το κόστος. Η AMD και η Qualcomm ήδη εξετάζουν την μεταφορά στην Samsung Foundry, ενώ η Nvidia λέγεται ότι θα στραφεί στην Intel Foundry Services.

Παρά τις εν λόγω φήμες, η TSMC συνεχίζει να βρίσκεται σε στόχο αύξησης των παραγγελιών εξαιτίας του μεγάλου κόστους κατασκευής. Μάλιστα, οι εταιρείες, όπως η AMD, η Qualcomm και η Nvidia δεν θα μπορέσουν να παίξουν με δυο ή και περισσότερους προμηθευτές, όπως την TSMC, Samsung Foundry ή την Intel, ακριβώς επειδή ορισμένα chip design γίνονται πιο ακριβά και μια τέτοια τακτική θα είναι προβληματική.

Από την άλλη, η TSMC διατηρεί τις εκπτώσεις του 30% στην Apple, που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της και συνεισφέρει το 25% των εσόδων της. Λόγω της στενής τους συνεργασίας και του γεγονότος ότι η Apple υιοθετεί πρώτη όλα τα προηγμένα chips της TSMC και είναι πρόθυμη και να πληρώσει περισσότερα και να αναλάβει μεγαλύτερα ρίσκα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.