Κατά τη διάρκεια του Google I/O developer conference, η Google είχε αποκαλύψει την πρώτη Android P beta με τα νέα navigation gesture controls. Εκείνα τα gestures που είχαμε γνωρίσει στο Android P δεν απελευθέρωναν κάποιον χώρο στην οθόνη, ούτε είχαν αντικαταστήσει το back button. Τα νέα gestures που βλέπουμε στο Android Q beta 3, είναι διαφορετικά. Η νέα υλοποίηση της Google δεν έχει πλέον κανένα κουμπί για τον χρήστη προκειμένου να πατήσει και μοιάζουν αρκετά με το iOS.

Στα πλαίσια μιας γρήγορης υπενθύμισης, ας δούμε πως ακριβώς λειτουργεί το νέο σύστημα των gesture navigations:

  • swipe κάθετα προς τα επάνω από το κάτω μέρος για να μεταβείς στο home
  • swipe οριζοντίως από τα αριστερά ή τα δεξιά για να μεταβείς προς τα πίσω
  • swipe διαγωνίως από το κάτω αριστερό μέρος ή τη δεξιά γωνία, μέχρι το χέρι να φθάσει στο μέσο της οθόνη για να ενεργοποιηθεί η Google Assistant.
  • Swipe οριζοντίως αριστερά ή δεξιά στο κάτω gesture bar γα την γρήγορη εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών
  • Swipe προς τα επάνω και “κράτημα” για την πρόσβαση στο recent apps overview

Ο Ronan Shah, εκ μέρους της Google, είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες στο Google I/O 2019, ότι μόλις 2 navigation μέθοδοι θα υποστηρίζονται στην πλατφόρμα του Android. Τα νέα gestures της Google και τα συνήθη button gestures.

Στο μέλλον, θα υποστηρίξουμε μόλις 2 μεθόδους πλοήγησης. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει τα 3 πλήκτρα, οι Android χρήστες λατρεύουν τα 3 πλήκτρα. Γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και λύνουν πολλά προβλήματα προσβασιμότητας, που τα gestures απλά δεν μπορούν. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για gestures, επομένως θα υποστηρίζουμε 1 gesture mode, που είναι αυτό που είδατε, από εδώ και στο εξής και μόνο αυτό. Οι χρήστες επιζητούν την κορυφαία εμπειρία στο Android και ένα πράγμα που κάνουν οι κατασκευαστές, είναι να το προσεγγίζουν από πλευράς software. Και αυτό που έχουν κάνει, είναι να δημιουργούν τα δικά τους gesture navigation συστήματα. Και κάθε κατασκευαστής, έχει διαφορετική άποψη για το πως αυτές θα πρέπει να υλοποιηθούν, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο για έναν developer. Σκεφθείτε να είχαμε Χ διαφορετικά gesture navs, όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε και να δοκιμάσετε μια εφαρμογή και να πρέπει να την κάνεις να λειτουργεί με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους gestures. Επομένως, από εδώ και στο εξής, επιδιώκουμε την ομοιομορφία, με τα 3 buttons και το δικό μας μοντέλο, ως μόνες επιλογές. 

Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το XDA Developers, η Google δεν θα απαγορεύσει gestures τρίτων κατασκευαστών, σε αντίθεση με ό,τι είχε δηλώσει επί σκηνής. Αντίθετα, η Google θεωρεί τα gestures τρίτων, ως μια δυνατή επιλογή για τον χρήστη. Ακριβώς αυτή την δήλωση έκανε σε δημοσιογράφους του androidauthority.com Επομένως, οι OEMs θα αναγκαστούν να προσφέρουν τη συνήθη πρακτική πλοήγησης με τα τρία πλήκτρα και τα νέα gestures της Google, αλλά δεν θα τους απαγορευθεί να ενσωματώσουν τις δικές τους υλοποιήσεις. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια περίεργη στάση της Google και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι ειπώθηκε στη σκηνή. Επιτρέποντας του OEMs να προσφέρουν τα δικά τους gestures, δεν προσφέρει τίποτα όσον αφορά την ομοιομορφία του οικοσυστήματος. Οι developers, θα έχουν να ικανοποιήσουν τα πολλαπλά gesture modes από τους διάφορους κατασκευαστές συσκευών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.