Η μπαταρία είναι ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα και αυτό για το οποίο νοιαζόμαστε ιδιαίτερα, όσον αφορά τις ηλεκτρονικές συσκευές. Και σε αυτό το θέμα, θα δούμε συνοπτικά, κάποια πράγματα για τις μπαταρίες των laptops. Η ιστοσελίδα Battery Unoversity αποτελεί έναν ανεκτίμητο θησαυρό πληροφοριών, που μπορεί να σου μάθει πολλά για τις μπαταρίες. Ένα εκ των πολλών θεμάτων της ιστοσελίδας εστιάζει και στην επίδραση της θερμοκρασίας στις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Σε αυτό το γράφημα μπορούμε να δούμε πως η διατήρηση της μπαταρίας σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο φόρτισης και σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θερμοκρασίας μπορεί να μειώσει σημαντικά την συνολική χωρητικότητα. Αν το laptop σου ήδη δυσκολεύεται να διατηρήσει τις δικές του θερμοκρασίες χαμηλά και βρίσκεται συνεχώς σε 100% μπαταρία, είναι όπως καταλαβαίνετε κακή ιδέα. Αν έχεις ένα laptop με αφαιρούμενη μπαταρία, είναι καλή ιδέα να την αφαιρέσεις και να βασίζεσαι μόνο σε καλώδιο φόρτισης.

Η αλήθεια είναι, ό,τι και να κάνεις, κάποια στιγμή η μπαταρία του laptop σου θα φθαρεί στην πάροδο του χρόνου. Όταν φορτίζεις την μπαταρίας πλήρως, που στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για 4.20V ανά κελί, θα σου δώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό κύκλων φόρτισης. Η μείωση του voltage στο κάθε κελί, έστω και λίγο, βοηθά στην επέκταση της ζωής της., όπως βλέπουμε στο γράφημα του Battery University.

Ο κάθε κατασκευαστής, συνήθως έχεις τις δικές του ρυθμίσεις όσον αφορά τον βέλτιστο χειρισμό της μπαταρίας. Η Lenovo έχει το Vantage app, laptops της HP έχουν στο BIOS σχετική ρύθμιση, ωστόσο αυτή δεν είναι παρούσα σε όλα. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να δεις τα forums υποστήριξης του κατασκευαστή του laptop σου για να δεις αν έχει ένα battery charge threshold feature.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.