Το σύστημα ψύξης του Galaxy Note 9, απασχολούσε έντονα, πολύ πριν η συσκευή κάνει το επίσημο ντεμπούτο της, ωστόσο όταν η Samsung αναφέρθηκε σε αυτό, ονομάζοντάς το συγκεκριμένα Water Carbon Cooling System, κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλοί youtubers σε αποσυναρμολογήσεις προσπαθούσαν να βρουν το σύστημα ψύξης του Galaxy Note 9, κοιτάζοντας πολλές φορές σε λάθος μέρος.

Σε ένα αναλυτικό post στο επίσημο website της, η Samsung χρησιμοποιεί κατανοητή γλώσσα και γράφημα προκειμένου να μας δείξει που στεγάζει το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή του Galaxy Note 9.

Το πρόβλημα

Το να δημιουργήσεις συσκευές με μπαταρίες που να μπορούν να διαρκούν όλη την ημέρα και να παίζουν παιχνίδια σε ποιότητα επιπέδου κονσόλας, έρχεται με ένα κόστος. Την θερμοκρασία. Όταν τα εσωτερικά εξαρτήματα της συσκευής ζεσταθούν αρκετά, το CPU μπορεί να κάνει throttle κάτι που οδηγεί σε σημαντική μείωση των επιδόσεων. Το gameplay που κολλά και το φτωχό multitasking ήταν ορισμένα από τα σημαντικά προβλήματα που λύσει το σύστημα ψύξης.

Ο στόχος

Με το Galaxy Note 9, η Samsung είχε μεγαλεπήβολους στόχους. Ήθελε να δημιουργήσει ένα τηλέφωνο με μπαταρία που θα κρατά όλη την ημέρα, που θα προσφέρει εμπειρία τύπου PC με το Samsung Dex και που να μπορεί να διαχειριστεί ιδιαίτερα απαιτητικά σε πόρους παιχνίδια, όπως το Fortnite. Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να συνυπάρξει η μπαταρία των 4.000 mah με το 2.7GHz SoC. Ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης περισσότερο αποδοτικό από προηγούμενες γενιές, ήταν περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά.

Η ιδέα

Όταν διέθεσαν το Galaxy S7, παρουσίασαν έναν νέο τύπο water-based cooling στις συσκευές. Χρησιμοποιεί ένα πορώδες thermal spreader με νερό, που εξαλείφει τη θερμοκρασία και μετατρέπεται σε ατμό και στη συνέχεια μεταφέρει την θερμοκρασία μακριά από τον επεξεργαστή με ένα pipe. Μόλις έχει γίνει η απαγωγή της θερμοκρασίας, ο ατμός μετατρέπεται σε νερό ξανά. Το σύστημα, αποτελούσε τον προκάτοχο του Carbon Cooling system που βρίσκουμε στο Galaxy Note 9. Ωστόσο, ήθελαν να το κάνουν μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό.

Η λύση

Το πιο δύσκολο κομμάτι, ήταν να βελτιώσουν το σύστημα ψύξης προκειμένου να το κάνουν πιο αποδοτικό. Το αρχικό σύστημα, ήταν λεπτό και χρησιμοποιούσε Thermal Interface Materials (TIM), το ένα εκ των οποίων ήταν από υψηλής αγωγιμότητας carbon fiber, για να μεταφέρει την θερμοκρασία μακριά από τον επεξεργαστή. Η απάντηση της Samsung ήταν να τοποθετήσουν ένα στρώμα χαλκού μεταξύ των TIMs για να κάνουν εφικτή την μεταφορά περισσότερης θερμοκρασίας μεταξύ των δυο υλικών για πιο αποτελεσματική ψύξη.

Το αποτέλεσμα

Χάρη στο βελτιωμένο Water Carbon Cooling σύστημα, το Galaxy Note 9 μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την θερμοκρασία που παράγεται από τον ισχυρό επεξεργαστή που έχει. Η θερμοκρασία μεταφέρεται αποτελεσματικά στην επιφάνεια της συσκευής, εξασφαλίζοντας πολύ καλές επιδόσεις συνεχώς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.