Ένα πράγμα που διαφοροποιεί πραγματικά τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τις προηγούμενες συγκρούσεις είναι ο ισχυρός ρόλος του διαδικτύου στη διαμόρφωση των τρεχόντων γεγονότων.

Από ερευνητές του Google Maps στην Καλιφόρνια που εντόπισαν Ρώσους να κινητοποιούνται ώρες πριν στρατιωτικά οχήματα περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία, μέχρι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που κλείνουν τις πωλήσεις προϊόντων και περιορίζουν τη χρήση των υπηρεσιών τους, όπως το Facebook, η Apple, και η Google.

Το μέτωπο στον κυβερνοχώρο σε αυτόν τον πόλεμο δεν φαίνεται να είναι σχεδόν αδρανές, καθώς η Ρωσία απαιτεί από την Google να αστυνομεύει το YouTube για αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι “ψευδείς” διαφημίσεις.

Η The Wall Street Journal αναφέρει ότι η Ρωσία πιέζει το YouTube να σταματήσει να εμφανίζει αυτό που αποκαλεί «ψευδείς πολιτικές πληροφορίες» σχετικά με την Ουκρανία.

Το αίτημα σηματοδοτεί την εντατικοποίηση των ρωσικών προσπαθειών για τον έλεγχο της αφήγησης γύρω από την εισβολή και προέρχεται από το Roskomnadzor της χώρας, το οποίο είναι παρόμοιο με το FCC στις ΗΠΑ.

Το αίτημα αναφέρει εν μέρει ότι το YouTube προβάλλει βίντεο που ισοδυναμούν με μια εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια που αποσκοπεί στην “παραπληροφόρηση του ρωσικού κοινού”.

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι τα βίντεο έχουν σκοπό να διαστρεβλώσουν τον τρόπο με τον οποίο το κοινό βλέπει τα τρέχοντα γεγονότα και να παίζουν ρόλο στις διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε μια ρωσόφωνη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο προφίλ του στο VK – ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης που μοιάζει με το Facebook, το Roskomnadzor λέει ότι θεωρεί τη χρήση του YouTube στον «πληροφοριακό πόλεμο» κατά της Ρωσίας «απαράδεκτη». Ωστόσο, δεν απειλεί να μπλοκάρει εντελώς το YouTube.

Η Ρωσία θέλει επίσης η Google να κάνει ξανά διαθέσιμα στην Ευρώπη κανάλια στο YouTube για τα προπαγανδιστικά της μέσα RT και Sputnik, αφού αποκλείστηκαν γρήγορα μετά την εισβολή — αλλά προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαμαρτυρηθεί.

Η WSJ αναφέρει ότι η Google δεν έχει εκδώσει κανένα σχόλιο σχετικά με το αίτημα, αλλά φαίνεται απίθανο η εταιρεία να το αποδεχτεί.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.